Επιστήμη

US News & World Report: Ανάμεσα στα κορυφαία Πανεπιστήμια το ΕΚΠΑ - Κορυφαίο στην ιατρική έρευνα (Πίνακες)

Η αξία των ελληνικών Πανεπιστημίων αναγνωρίζεται σε διεθνές επίπεδο. 

'Ενα από τα κορυφαία Πανεπιστήμια στον κόσμο, με υψηλή κατάταξη στην έρευνα, τις επιστημονικές δημοσιεύσεις και υψηλό σκορ στο επιστημονικό πεδίο της "Φαρμακολογίας και Τοξικολογίας" αναδεικνύεται το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια κατάταξη Πανεπιστημίων του έγκριτου οργανισμού «U.S. News & World Report», το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται στη 279η θέση μεταξύ των 1250 καλύτερων Πανεπιστημίωνσε όλο τον κόσμο και στην 1η θέση μεταξύ των 8 Ελληνικών Πανεπιστημίων.

Δείτε την κατάταξη του ΕΚΠΑ ανάμεσα στα Ελληνικά Πανεπιστήμια:

Η Παγκόσμια κατάταξη Πανεπιστημίων «U.S. News & World Report»,διεξάγεται ανάμεσα σε 75 χώρες, δημοσιεύεται για 5η συνεχή χρονιά και αποτελεί μία από τις επτά πιο σημαντικές κατατάξεις παγκοσμίως. Δημιουργήθηκε με στόχο να παρέχει εικόνα για το πώς τα πανεπιστήμια μπορούν να συγκριθούν παγκοσμίως, ενώ τα υψηλά κριτήρια, σύμφωνα με τα οποία αξιολογήθηκαν τα Πανεπιστημιακά ιδρύματα, περιλαμβάνουν την παγκόσμια ερευνητική φήμη, το σύνολο των δημοσιεύσεων, τις δημοσιεύσεις με διεθνή συνεργασία κ.α.

Συγκεκριμένα, στην κατάταξη του 2019 λήφθηκαν υπόψη οι δημοσιεύσεις όλων των Ιδρυμάτων για την περίοδο 2012-2016 και οι ετεροαναφορές μέχρι τις 2 Ιουνίου του 2018.

Υψηλή κατάταξη στους δείκτες αξιολόγησης και στα επιστημονικά πεδία και αντικείμενα

Άξιο μνείας στα αποτελέσματα της αξιολόγησης είναι το κριτήριο «Αριθμός άρθρων με μεγάλο αριθμό αναφορών που βρίσκονται στο top 1%  των άρθρων με τις περισσότερες αναφορές»,όπου το ΕΚΠΑ καταλαμβάνει την 170η θέση παγκοσμίως.

Επιπροσθέτως, η άνοδος 98 θέσεων (σε σχέση με το 2018) στο κριτήριοπαγκόσμιας ερευνητικής φήμης σε συνδυασμό με την άνοδο 19 θέσεων  στο κριτήριο του συνόλου των δημοσιεύσεων που βρίσκονται μεταξύ των 1% των άρθρων με τις περισσότερες αναφορές, δεικνύουν την όλο και μεγαλύτερη αναγνώριση του ΕΚΠΑ ως σημαντικού παγκόσμιου ερευνητικού ιδρύματος.

Εξίσου εντυπωσιακή είναι η άνοδος στο κριτήριο  του ποσοστού δημοσιεύσεων με διεθνή συνεργασία επί του συνόλου των δημοσιεύσεων επιβεβαιώνοντας ότι το ΕΚΠΑ είναι ένα εξωστρεφές ίδρυμα με διεθνή προσανατολισμό και συνεργασίες. Στο κριτήριο αυτό το Ίδρυμα βρίσκεται στην 221η θέση παγκοσμίως, επιτυγχάνοντας άνοδο κατά σαράντα μία 41 θέσεις σε σχέση με το 2018.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι στον συγκεκριμένο πίνακα κατάταξης το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών εμφανίζεται σε υψηλές θέσεις παγκοσμίως στα εξής επιμέρους επιστημονικά πεδία και αντικείμενα:

  1. Στην «Φαρμακολογία και Τοξικολογία» (Pharmacology and Toxicology) στην 94η θέση.
  2. Στην «Ανοσολογία» (Immunology) στη 114η θέση.
  3. Στον Τομέα της «Κλινικής Ιατρικής» (Clinical Medicine) στην 166η  θέση.
  4. Στον Τομέα της «Φυσικής» (Physics) στη θέση 177η θέση.
  5. Στις  «Κοινωνικές Επιστήμες και Δημόσια Υγεία» (Social Sciences and Public Health) στην 215η θέση.
  6. Στον Τομέα «Νευροεπιστήμες και Συμπεριφορά» (Neuroscience and Behavior) στην 265η θέση.
  7. Στον Τομέα «Περιβάλλον και Οικολογία» (Environmental & Ecology) στην 306η θέση.
  8. Στον Τομέα «Μοριακή Βιολογία και Γενετική»  (Molecular Biology and Genetics) στην 311η θέση.
  9. Στον Τομέα  «Βιολογία και Βιοχημεία» (Biology and Biochemistry) στη 363η θέση
  10. Στη «Μηχανική» (Engineering) στη 427η θέση.
  11. Στη «Χημεία» (Chemistry) στη 526η θέση.

Αναλυτικά η επίδοση του ΕΚΠΑ στους 13 δείκτες αξιολόγησης

Το «U.S. News & World Report» αξιολογεί τα 1250 καλύτερα Ιδρύματα χρησιμοποιώντας ένα ευρύ φάσμα 13 διαφορετικών κριτηρίων.

Δείτε τη θέση – επίδοση του ΕΚΠΑ στον πίνακα Κατάταξης US News - Best Global University Rankings:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   US News - Best Global University Rankings https://www.usnews.com/education/best-global-universities/university-of-athens-504988

Σε σχέση με την περσινή κατάταξη το ΕΚΠΑ βελτίωσε τη συνολική θέση του στην κατάταξη κατά 7 θέσεις. Να επισημανθεί ότι σε σχέση με το 2017 το ΕΚΠΑ έχει ανέβει 12 θέσεις (από την θέση 291 στη θέση 279).

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...