Οικονομία

Mε αυτές τις δύο απλές κινήσεις θα εξοικονομήσεις πολλά χρήματα, σύμφωνα με το Forbes

Ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεσαι τα χρήματα είναι η τέλεια απεικόνιση του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνεσαι την πραγματικότητα και της θέσης που τοποθετείς τον εαυτό σου στον κόσμο.

Το πού και πώς διαθέτεις τα χρήματά αποκαλύπτει ουσιαστικά τι είδους σχέση έχτισες μαζί τους κατά τη διάρκεια της ζωής σου, ποια είναι τα βασικά στοιχεία του χαρακτήρα σου, ποιες είναι επιθυμίες σου.

Το εισόδημά σου αυτή τη στιγμή είναι αυτό που είναι -μέχρι νεωτέρας- και βασίζεται σε ένα σύνολο παραγόντων -κάποιοι από αυτούς μπορεί να αλλάξουν εύκολα, κάποιοι άλλοι όχι και τόσο.

Το πώς, όμως, το διαχειρίζεσαι, είναι καθαρά δική σου υπόθεση.

Αν είσαι ανάμεσα σε εκείνες και εκείνους που εδώ και πολύ καιρό έχουν αντιληφθεί ότι το εισόδημά τους εξατμίζεται πιο γρήγορα από ποτέ, όχι λόγω των πάγιων εξόδων (ενοικίου, λογαριασμών), αλλά λόγω κακής διαχείρισης, σου έχουμε δύο συμβουλές που διαβάσαμε σε άρθρο του Forbes και μπορούν να σε βοηθήσουν.

Για την ακρίβεια, να βάλουν την καθημερινότητά σου σε άλλο mode: σε μια ταχύτητα αποταμίευσης και οικονομικής ασφάλειας.

Αν εφαρμόσετε αυτές τις 2 συμβουλές άμεσα, θα δείτε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρξει σημαντική βελτίωση στα οικονομικά σας. Τα καθημερινά σας έξοδα θα μειωθούν αμέσως.

2 κινήσεις (ματ!) που δεν θα απορροφήσουν πολύ από τον καθημερινό σας χρόνο θα αποδειχθούν σωτήριες. Ποιες είναι αυτές;

1) Ο,τι (μα ό,τι) θα χρειαστεί να καταναλώσετε μέσα στην ημέρα, φτιάξτε το εσείς.

Η μία συμβουλή, λοιπόν, που κρατήσαμε από το άρθρο του Forbes συνοψίζεται σε μια μόνο λέξη: «Cook!».

Πάμε αναλυτικά...

Πάρτε χαρτί και στιλό και σημειώστε αναλυτικά, με κάθε λεπτομέρεια τι ξοδεύετε κάθε μέρα -από το πρωί μέχρι το βράδυ. Τι ποσό δίνετε για νερό, καφέ ή χυμό, για τα σνακ και τα γεύματα της ημέρας.

Αν βασίζεστε στη λογική του «θα το πάρω στο δρόμο, ή θα το παραγγείλω ή θα πεταχτώ να το αγοράσω» τότε, θα δείτε ότι το ποσό που ξοδεύετε ημερησίως δεν είναι μικρό. Καταγράψτε σε μια λίστα όλα τα υλικά που θα χρειαστείτε μέσα στην εβδομάδα για τα σνακ και τα γεύματά σας.

Σκεφτείτε τι θέλετε να τρώτε κάθε μέρα στα διαλείμματα της δουλειάς και τι όταν επιστρέφετε στο σπίτι σας. Αν καθορίσετε τις διατροφικές επιλογές της ημέρας και τα υλικά που θα χρειαστείτε, θα εξοικονομήσετε ένα σημαντικό ποσό σε εβδομαδιαία βάση.

Σας προτείνουμε να ετοιμάζετε αποβραδίς τα σνακ για την επόμενη ημέρα. Θα χρειαστούν μόνο λίγα λεπτά. Μπορείτε, επίσης, να αφιερώσετε λίγο χρόνο για την προετοιμασία των κυρίως γευμάτων της επόμενης ημέρας.

Υπάρχουν άπειρες πανεύκολες συνταγές που όχι μόνο δεν χρειάζονται πολλά χρήματα για την εκτέλεσή τους αλλά θα βοηθήσουν και την σιλουέτα σας να είναι σε φόρμα.

Αν έχετε τις ιδέες και τα υλικά, όλα θα γίνονται στο μισό χρόνο. Ενα σημαντικό ποσό μπορείτε να εξοικονομήσετε και από το νερό, τον καφέ και τους χυμούς της ημέρας.

2) Σταμάτα και σκέψου!

Mε άλλα λόγια, πείτε τέλος στις άσκοπες αγορές. Στις αγορές που κάνετε και μετά από λίγο αναρωτιέστε για ποιο λόγο τελικά τις κάνετε.

Πριν προχωρήσετε στην άσκοπη αγορά που ετοιμάζεστε να κάνετε, πάρτε λίγο χρόνο και σκεφτείτε την απάντηση για κάθε μία από τις παρακάτω τέσσερις ερωτήσεις:

1) Έχω ήδη άλλο ένα που κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά;

2) Πόσο συχνά θα το χρησιμοποιώ/φοράω αυτό που πρόκειται να αγοράσω; Θα κάνει απόσβεση ή θα μείνει αναξιοποίητο στην ντουλάπα ή στο συρτάρια μου;

3) Μου αρέσει πραγματικά ή έχω δει και καλύτερα;

4) Είμαι πρόθυμη να απορρίψω κάτι άλλο που μου χρειάζεται για να πάρω αυτό;

Η απάντησή σας στις παραπάνω τέσσερις ερωτήσεις πιθανότατα να σας πείσει στο να μην προχωρήσετε στην αγορά που ετοιμάζεστε να κάνετε.

Θα δείτε ότι τους επόμενους μήνες δεν θα σας πιάνει πονοκέφαλος στα μέσα του μήνα από τον μισθό που έχει ήδη εξατμιστεί...

bovary.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ