Πολεμική αεροπορία

341 και 347 Μοίρα πάνε να συνεχίσουν την παράδοση των «Best Warrior» στο ΝΑΤΟ

Μετά τις «Τίγρεις», τα παιδιά του «Θησέα», τα «Φαντάσματα» από την Λάρισα, οι «Βολιώτες» της 341 Μοίρας, γνωστοί και ως «Άσσοι» αλλά και οι πιλότοι της 347 Μοίρας με το σπαθί παρακαταθήκη του «Περσέα» απογειώθηκαν με έξι F-16 Block 50 για να πάρουν μέρος στη δεύτερη εκπαιδευτική σειρά Αέρος για το 2019 του Tactical Leadership Programme (TLP), στην Αεροπορική Βάση Los Llanos, στο Albacete της Ισπανίας.

Τα τέσσερα αεροσκάφη της 347 θα έχουν ρόλο ΔΒ (Δίωξη-Βομβαρδισμός) και τα’ άλλα δυο της 341 μοίρας θ’ αναλάβουν ρόλους καταστολής αεράμυνας, σύμφωνα με πληροφορίες.

Πηγή: Πολεμική Αεροπορία

Η Ελληνική παράδοση καλά κρατεί τα τελευταία χρόνια και τώρα είναι η σειρά ιπταμένων και μηχανικών από τις δυο Μοίρες της 111 Πτέρυγας Μάχης να πετάξουν σε πολλαπλά σενάρια μαζί με συναδέλφους τους από το εξωτερικό και στις 14 Ιουνίου θα ξέρουμε τι έχει συμβεί στο TLP, βέβαια οι ευχές συνοδεύουν την Ελληνική αποστολή να πρωτεύσει γι’ ακόμη μια φορά.

Πηγή: Πολεμική Αεροπορία

Με την άφιξη που έχει γίνει εδώ και λίγες ώρες στην Ισπανική βάση, το Ελληνικό κλιμάκιο, έπιασε αμέσως δουλειά και κυρίως οι μηχανικοί ώστε τα πάντα να είναι έτοιμα και με την απαιτούμενη οργάνωση για να εξυπηρετηθούν τόσο οι ίδιοι τεχνικοί στο έδαφος αλλά και οι ιπτάμενοι οι οποίοι, όπως μας μεταφέρουν πιλότοι που έχουν συμμετάσχει σε TLP, πολλές φορές οι συνθήκες προσομοιάζουν κανονικές επιχειρήσεις σε περίοδο κρίσης.

Τι είναι το Tactical Leadership Programme

Η διαλειτουργικότητα σε Νατοϊκό επίπεδο είναι ένας εκ των βασικών στόχων του συγκεκριμένου σχολείου, αν μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε έτσι.

Επιπλέον μέσα από το TLP, οι ιπτάμενοι που παίρνουν μέρος πιστοποιούνται και σε επίπεδο Συμμαχίας ως ικανοί να λάβουν μέρος σ’ έναν μεγάλο αεροπορικό σχηματισμό. Οι καλύτεροι, οι «Best Warrior» όπως ονομάζονται στο τέλος της εκπαιδευτικής σειράς, έχουν την πιστοποίηση ως Αρχηγός μιας αποστολής και όλοι οι υπόλοιποι που δίνουν την ψήφο τους στον έναν πιλότο, είναι εκείνος που όλοι τον θέλουν ως ηγέτη να τους οδηγήσει στην εναέρια μάχη.

Πηγή: Πολεμική Αεροπορία

Οι περισσότεροι εκ των συμμετεχόντων έχουν περισσότερες από 400 ώρες πτήσης στην καριέρα τους ενώ ξεκινώντας τις συμμαχικές εκπαιδευτικές πτήσεις- οι οποίες όμως εκτελούνται σαν ένα κανονικό αεροπορικό τακτικό σενάριο- αμέσως οι εκπαιδευτές- αξιολογητές- σημειώνουν παρατηρήσεις για να συζητηθούν κατά την απενημέρωση, μαζί με το υλικό που επιστρέφει στην βάση μαζί με τον ιπτάμενο.

Πηγή: Πολεμική Αεροπορία

Το TLP ειδικά τα τελευταία χρόνια, όπως λένε όσοι είχαν την εμπειρία να ζήσουν μέσα σε αυτό, έχει αναβαθμιστεί πολύ, με τις απαιτήσεις ν’ ανεβαίνουν κάθε φορά ένα επιπλέον σκαλί και ίσως είναι ο λόγος που όσοι επιστρέφουν, αναγνωρίζονται για την προσπάθεια που κατέβαλλαν στην Ισπανία.

Ο λόγος που ξεχωρίζουν οι Έλληνες ιπτάμενοι Πολύ πιθανό τα Ελληνικά «γεράκια» από την 341 και την 347 Μοίρα να έχουν αντιμέτωπους ή και φίλια αεροσκάφη F-15, Rafale, Eurofighter, F-18, κάτι που είχαν αντιμετωπίσει τα «φαντάσματα» της 337 Μοίρας από την Λάρισα.

Οι Έλληνες ιπτάμενοι που μετείχαν στο TLP τα προηγούμενα χρόνια, όταν ρωτήθηκαν, ίσως και αρκετές φορές «τι ήταν εκείνο που έκανε τους άλλους πιλότους να ψηφίσουν Ελλάδα», η απάντηση που έδωσαν δεν έδινε κανένα περιθώριο για παρερμηνείες.

«Στην Ισπανία, ούτε πήγαμε να κάνουμε κόλπα, ούτε να εντυπωσιάσουμε κάνοντας κάτι παραπάνω απ’ όσα γνωρίζουμε. Στην Ισπανία δουλεύουμε όπως ακριβώς δουλεύουμε καθημερινά είτε στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες της Πολεμικής Αεροπορίας είτε σε αποστολές αναχαίτισης πάνω από το Αιγαίο».

Το συμπέρασμα είναι πως η διαρκής μελέτη, γιατί όχι η αριστεία των Ελλήνων ιπταμένων και οι συνεχείς αποστολές για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρα μας, τους έχει σμιλέψει έτσι που στο Αιγαίο είναι πάντα οι «Best Warrior», όπως και στα μάτια τις Ελληνικής κοινωνίας.

https://hellasjournal.com

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...