Πολιτική

Υπόθεση Πετσίτη: Τι ειπώθηκε από την επικεφαλής της Αρχής για την καταπολέμηση του βρόμικου χρήματος

Η επικεφαλής της Αρχής για την καταπολέμηση του βρόμικου χρήματος, Άννα Ζαϊρη, υπερασπίστηκε τους μέχρι τώρα χειρισμούς που αφορούν στην υπόθεση Πετσίτη, ενώ απέφυγε να ξεκαθαρίσει με σαφήνεια αν έχει στείλει στον εισαγγελέα στοιχεία.

Τους μέχρι τώρα χειρισμούς της στην υπόθεση ΔΕΠΑ-Πετσίτη υπερασπίστηκε η επικεφαλής της Αρχής για την καταπολέμηση του βρόμικου χρήματος, Άννα Ζαϊρη, στην κατάθεση της στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Υποστήριξε ότι ο υπάλληλος που μετακινήθηκε, δεν χειριζόταν μόνος του την υπόθεση Πετσίτη. Πρόσθεσε ότι ήταν ένας αστυνομικός κοντά στη σύνταξη που είχε ολοκληρώσει την πορεία του.

Πάντως απέφυγε να ξεκαθαρίσει με σαφήνεια αν έχει στείλει στον εισαγγελέα στοιχεία για τον Μανώλη Πετσίτη, καθώς επικαλέστηκε το απόρρητο των ερευνών.

Μάλιστα, απέφυγε να απαντήσει επί τους θέματος παρά τις επίμονες ερωτήσεις βουλευτών και όταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι ο προκάτοχος της, αντιεισαγγελέας, Γιώργος Παντελής είχε αναφέρει επιστολές για το θέμα αυτό στις εισαγγελικές αρχές από τον Μάιο του 2017.

Θυμίζουμε ότι  εκρηκτικές διαστάσεις πήρε  η έρευνα της σκανδαλώδους υπόθεσης ELFE-ΔΕΠΑ, στην οποία έχει εμπλακεί ο Μανόλης Πετσίτης, στενός φίλος του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά, μετά την παραίτηση-βόμβα ανώτατου στελέχους της Αρχής για το Ξέπλυμα του Βρόμικου Χρήματος με σοβαρότατες αιχμές για ολιγωρία και καθυστερήσεις στην προώθηση των υπηρεσιακών πορισμάτων του.

Στην επιστολή με τίτλο «Εξώθηση σε παραίτηση», την οποία αποκάλυψε ο «Ελεύθερος Τύπος», ο προϊστάμενος του τμήματος Ερευνών της Α’ Μονάδας της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες καταγγέλλει την επικεφαλής της Αρχής κ. Αννα Ζαΐρη-Αρκουλή ότι εν μέσω διερεύνησης σημαντικότατων υποθέσεων όπως αυτή των χρεών της ELFE του ομίλου Λαυρεντιάδη προς τη ΔΕΠΑ, τον μετέθεσε αναιτιολόγητα στη Β’ Μονάδα και μάλιστα σε θέση απλού υπαλλήλου.

Συγκεκριμένα, ο παραιτηθείς πλέον προϊστάμενος του Τμήματος Ερευνών επισημαίνει ότι η αιφνίδια απομάκρυνσή του από την κ. Ζαΐρη και η τοποθέτησή του σε εντελώς αναντίστοιχη θέση «λαμβάνει χώρα σε μία στιγμή που χειρίζομαι εξαιρετικά ευαίσθητες υποθέσεις (υπόθεσης ELFE-Λαυρεντιάδη, υπόθεση πορίσματος Τραπέζης της Ελλάδος για χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, αγοραπωλησίες ακινήτων και εισροή χρημάτων από την αλλοδαπή κ.ά.), επί των οποίων τα πορίσματα της έρευνάς μου σας εισηγήθηκα.

Οι υποθέσεις αυτές έχουν απασχολήσει την Ολομέλεια της Α’ Μονάδας της Αρχής στις πρόσφατες συνεδριάσεις της και τυγχάνει, όπως γνωρίζετε, να απασχολούν και την ποινική δικαιοσύνη, τις ανακριτικές αρχές της χώρας και την ίδια την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η οποία κάλεσε για τις ενέργειες της Αρχής.

Εσείς ωστόσο κρίνατε ότι εν μέσω αυτής της συγκυρίας έπρεπε να με απομακρύνετε. Οπως ασφαλώς αντιλαμβάνεστε, όλα αυτά με εξωθούν να σας υποβάλω με την παρούσα την παραίτησή μου και παρακαλώ όπως προβείτε σε όλες τις ενέργειες για τη διακοπή της απόσπασής μου από την Αρχή».

Από το απόσπασμα αυτό της επιστολής προκύπτει ότι το ανώτατο στέλεχος της Αρχής έχει ήδη παραδώσει στην επικεφαλής του φορέα κ. Ζαΐρη το πόρισμα για την ELFE, το οποίο όμως δεν έχει διαβιβαστεί στην ολομέλεια προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες διερεύνησης για όλους τους εμπλεκόμενους.

Δηλαδή για τα στελέχη της εταιρίας ELFE του ομίλου Λαυρεντιάδη, την προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΠΑ και βέβαια τον κ. Πετσίτη, ο οποίος είχε ενδιάμεσο ρόλο και σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα οποία δεν διαψεύσθηκαν ποτέ, επισκεπτόταν τη ΔΕΠΑ ως εκπρόσωπος του Μαξίμου.

Πρόσωπα που μετέχουν στα συλλογικά όργανα λήψης αποφάσεων της Αρχής δεν έκρυβαν την απορία τους για τη μετακίνηση του προϊσταμένου του τμήματος Ερευνών, ο οποίος είναι αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. και έχει διακριθεί για την αποτελεσματικότητά του, ενώ επισήμαιναν πως αιφνιδιάστηκαν από τον χρόνο λήψης της σχετικής απόφασης από την κ. Αννα Ζαΐρη, που είναι και αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Αν και δεν υιοθετούν ανοικτά τις καταγγελίες πως αυτό έγινε προκειμένου να καθυστερήσουν οι έρευνες, ωστόσο αναγνωρίζουν πως αναπόφευκτα η αλλαγή χειριστή στις εν λόγω υποθέσεις θα καθυστερήσει τη διερεύνησή τους.

Στην ίδια επιστολή προς την κ. Ζαΐρη, το στέλεχος της Αρχής, αναφέρει το χρονικό της μετάθεσης και υποβάθμισής του, που προκάλεσε και την παραίτησή του για λόγους ευθιξίας:

«Με κατάπληξη πληροφορήθηκα, χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση, την αιφνίδια απόφασή σας να με απομακρύνετε από προϊστάμενο του Τμήματος Ερευνών της Α’ Μονάδας της Αρχής, στο οποίο επί πολλά έτη υπηρετώ και να με τοποθετήσετε στη Β’ Μονάδα της Αρχής (Χρηματοοικονομικών Κυρώσεων) και μάλιστα σε θέση απλού υπαλλήλου.

Οπως καλώς γνωρίζετε και έχετε δημόσια αναγνωρίσει, υπηρετώ ευδοκίμως την Αρχή με αφοσίωση από θεσπίσεώς της. Εχω χειριστεί με επιτυχία, εχεμύθεια και αποτελεσματικότητα σημαντικές και ευαίσθητες υποθέσεις.

Αλλωστε, εσείς η ίδια αναγνωρίσατε τούτο προσφάτως, στις αρχές του έτους, κατά την αξιολόγησή μου, η οποία υπήρξε Αριστη (10). Τούτο επίσης έχει αναγνωριστεί από όλους τους προκατόχους σας προέδρους της Αρχής αλλά και τους συναδέλφους μου στην Αρχή, με τους οποίους είχαμε άριστη συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια χάριν της εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος, τηρώντας την αρχή της νομιμότητας και προστατεύοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα έννομα συμφέροντα του Δημοσίου».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ