Ελληνοτουρκικά

Τσίπρας – Αναστασιάδης... πάνε να κλαφτούν για την τουρκική προκλητικότητα στους ηγέτες της ΕΕ

Οι ηγέτες Ελλάδας - Κύπρου, θα αναδείξουν το ζήτημα στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη Ρουμανία. Ποιο μήνυμα θα στείλει ο Αλέξης Τσίπρας.

Τις προκλήσεις της Άγκυρας εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, θα αναδείξουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διεξάγεται σήμερα στο Σιμπίου της Ρουμανίας.

Οι δυο ηγέτες θα έχουν μάλιστα διμερή συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου.

Ο κ. Τσίπρας, θα επισημάνει σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ, την ανάγκη επίδειξης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης απέναντι στην εν λόγω παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία και θα επικαλεστεί τα συμπεράσματα του Μαρτίου 2018 και τη σχετική δήλωση της αρμόδιας για τα εξωτερικά θέματα Φεντερίκα Μογκερίνι.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να στείλει το μήνυμα, ότι η ΕΕ θα αναβαθμίσει τον ρόλο της στις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, μόνο αν μπορεί να υποστηρίξει αποτελεσματικά τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της.

Η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής, αφορά τη στρατηγική της ΕΕ για την επόμενη πενταετία και τις προτεραιότητες της Ευρώπης σε σειρά ζητημάτων μεταξύ άλλων για το μεταναστευτικό, την ανάπτυξη της οικονομικής βάσης, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα αναφερθεί στις βασικές προτεραιότητες της χώρας μας για την επόμενη πενταετία, με έμφαση στην οικοδόμηση της κοινωνικής Ευρώπης, την ανάγκη προώθησης οικονομικών και κοινωνικών συγκλίσεων καθώς και στην ανάγκη διατήρησης μιας ισχυρής πολιτικής συνοχής της Ένωσης.

Σχετικά με το προσφυγικό, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να τονίσει ότι το προσφυγικό – μεταναστευτικό, συνιστά πρόκληση για την ΕΕ και πως είναι απαραίτητες συνολικές ευρωπαϊκές λύσεις, στη βάση της συνευθύνης και της αλληλεγγύης.

Επιπλέον ο κ. Τσίπρας θα δώσει έμφαση στην ανάγκη εμβάθυνσης της ευρωζώνης με θεσμούς που θα υπόκεινται σε δημοκρατική λογοδοσία και θα υποστηρίξει τις προτάσεις για ισχυρό προϋπολογισμό της ευρωζώνης με σταθεροποιητική λειτουργία καθώς και την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, η οποία θα περιλαμβάνει ένα ευρωπαϊκό ταμείο καταθέσεων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ