Κόσμος

Τρόμος στον τουρκικό στρατό: Κούρδοι του YPG "θερίζουν" με ισραηλινά-αμερικανικά όπλα - Αυξάνονται οι απώλειες Τούρκων στη Β.Συρία

Τρόμος και οργή επικρατεί στο τουρκικό γενικό επιτελείο μετά την διαπίστωση Τούρκων αξιωματικών ότι οι Κούρδοι αντάρτες του YPG χρησιμοποιούν εξελιγμένα όπλα ισραηλινής και αμερικανικής προέλευσης, κατά των τουρκικών δυνάμεων, αυξάνοντας κατακόρυφα τις απώλειες μεταξύ Τούρκων στρατιωτών.  

Συγκεκριμένα σκοτώθηκαν στις 4 Μαΐου 2019, ο Υποπλοίαρχος Celalettin Özdemir στην Συρία, οι ΕΠΟΠ Ethem Barış και Servet Akkuş, ο ΕΠΟΠ Mehmet Erdoğan στο Hakkari, ενώ στις 5-6 Μαΐου 2019: οι ΕΠΟΠ Ali Çeker, Ercan Can και Görkem Akkuş στην περιοχή του Σιρνάκ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι Σύροι Κούρδοι χρησιμοποίησαν κατά τις τελευταίες καταδρομικές επιθέσεις τους «εξελιγμένα» όπλα και πολεμοφόδια για να εκτελέσουν καταδρομικές επιθέσεις, ενώ διαπιστώθηκε και νέος τρόπος εκπαίδευσης τους από Αμερικανούς και ισραηλινούς κομάντος.

Τα όπλα που χρησιμοποίησαν οι Κούρδοι σε Τούρκους στρατιώτες στις τελευταίες επιθέσεις στο Tal Rifat της Συρίας και στις τουρκικές επαρχίες Χάκκαρι και Σιρνάκ έχουν δημιουργήσει μέγα θέμα, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας.

Μιλάμε για νυκτερινές επιθέσεις, κατά τις οποίες οι Κούρδοι κομάντος ήταν εφοδιασμένοι με συστήματα "νυχτερινής όρασης", θερμικές κάμερες, όπλα ακριβείας, κιάλια νυχτερινής όρασης, χειροβομβίδες και τυφέκια ακριβείας ελεύθερων σκοπευτών.

Πηγές ανέφεραν επίσης ότι αυτά τα όπλα χρησιμοποιήθηκαν εναντίον Τούρκων στρατιωτών τόσο στο βόρειο Ιράκ όσο και στη Συρία και έχουν διανεμηθεί από τις ΗΠΑ κυρίως αλλά και το Ισραήλ.

Οι Κούρδοι αντάρτες στην Συρία διαθέτουν επίσης φορητά (Manpads) αντιαρματικά συστήματα αντιαρματικών πυραύλων της 4ης γενιάς, όπως το ισραηλινό ATGM Spike και τα αμερικανικά Stinger, αλλά οχήματα MRAP Cougar.

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να χορηγούν συνεχώς νέα όπλα στους Κούρδους στο συριακό έδαφος, ενώ αυτό προκαλεί έντονο προβληματισμό είναι η πάρα πολύ εκπαίδευση που έχουν λάβει οι ίδιοι σε επιχειρήσεις , διείσδυσης/εξουδετέρωσης Τούρκων στρατιωτών.

Αυτό θα αναγκάσει την Άγκυρα να αποστείλει αποκλειστικά σε λίγο διάστημα ακόμα περισσότερες ειδικές μονάδες καταδρομών, διότι μόνο αυτές θα είναι εφικτό να τους αντιμετωπίσουν, με αμφίβολα και πάλι αποτελέσματα.

Υπενθυμίζουμε ότι 300 φορτηγά στάλθηκαν στις περιοχές που κατέχουν οι Κούρδοι από τα τέλη Φεβρουαρίου.

Στις 4 Φεβρουαρίου, οι ΗΠΑ παρέδωσαν περίπου 150 φορτηγά οχήματα και εξοπλισμό σε αποθήκες του YPG στα χωριά Harab Isk και Sarrin.

Υπενθυμίζουμε σύμφωνα με άρθρο μας ότι, εκτός των ΗΠΑ και το Ισραήλ προμηθεύει σύμφωνα με πληροφορίες Τουρκικών και Αραβικών ΜΜΕ τους Κούρδους με αντιαεροπορικά βλήματα, προκαλώντας άλλον έναν πονοκέφαλο στον Τούρκο Πρόεδρο.

Αυτή η εξέλιξη όπως είναι λογικό, κάνει πυρ και μανία την τουρκική στρατιωτική και πολιτική ηγεσία καθώς η ΜΙΤ έδωσε στοιχεία για την παράδοση από το Ισραήλ στους Κούρδους αντάρτες του YPG, φορτίων με φορητούς (MANPADS) αντιαεροπορικούς  πυραύλους Stinger με στόχο τα τουρκικά αεροσκάφη F-16 στην Συρία αλλά και στο τουρκικό έδαφος.

Οι πύραυλοι αυτοί παραδίδονται με ειδικό φορτίο στους Κούρδους αντάρτες και αποτελούν μεγάλη απειλή για Τούρκους, Ιρανούς και Σύρους στο συριακό έδαφος.

Η τουρκική εφημερίδα ισχυρίστηκε ότι το «YPG» έχει απλώσει τις δυνάμεις στις πόλεις Rmelan, Al-Jalabiyah, Al-Umar και Shaddadeh.

Οι επιχειρήσεις των Κούρδων προσβλέπουν σαφώς στην εξόντωση όσων περισσότερων Τούρκων στρατιωτών, στην αιχμαλωσία βαθμοφόρων και στην δημιουργία κλίματος «Βιετνάμ» στις τουρκικές δυνάμεις για την πρόκληση ψυχολογικών προβλημάτων στο σύνολο των τουρκικών δυνάμεων στο συριακό κομμάτι του Κουρδιστάν.   

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ