Κοινωνία

Τρεις ανοιξιάτικοι προορισμοί μια ανάσα από την Αθήνα

Η καλύτερη περίοδος για να πραγματοποιείτε μίνι ανοιξιάτικες εξορμήσεις από το κλεινόν άστυ είναι τώρα. Ο καιρός ιδανικός, ούτε πολύ ζεστός ούτε πολύ κρύος, η διάθεση μπαίνει σιγά σιγά σε καλοκαιρινούς ρυθμούς και οι προορισμοί της Ελλάδας λουλουδιασμένοι και πιο όμορφοι από ποτέ.

Ακολουθούν τρεις ωραίες προτάσεις σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα για να πάρετε ιδέες για την επόμενη ολιγοήμερη εκδρομή σας.

Χαλκίδα

Μια ωρίτσα μακριά από την Αθήνα, η φιλόξενη και πάντα ζωντανή Χαλκίδα είναι ό,τι πρέπει για χαλαρές βόλτες δίπλα στη θάλασσα. Όταν φτάνει ο επισκέπτης στην πόλη από την καινούρια γέφυρα, βρίσκεται αντιμέτωπος με την εικόνα της να χωρίζεται στα δύο, η μισή  να πατά στη Στερεά Ελλάδα και η άλλη μισή στην Εύβοια. Και η μια της όψη στα μικρά λιμανάκια και τα σοκάκια για τα οποία έγραφε ο Σκαρίμπας και η άλλη στα πολύχρωμα φώτα και τη νυχτερινή ζωή με φόντο τη θάλασσα.

Η βόλτα στον παραλιακό δρόμο ανταμείβει τον επισκέπτη, ενώ από τα αξιοθέατα που αξίζει να δεις από κοντά είναι το επιβλητικό Δημαρχείο και το περίφημο Κόκκινο Σπίτι της οικογένειας Μάλλιου. Στα όσα πρέπει να βιώσει κανείς εδώ η τσιπουροκατάνυξη σε κάποιο από τα μεζεδοπωλεία στη Νέα Αρτάκη.

Ναύπλιο

Μία από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας, χαρακτηρίστηκε από τους Ενετούς κατακτητές ως η «Νάπολη της Ανατολής», με τους περισσότερους να την γνωρίζουν ως την πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους το 1828-1833, επί Ιωάννη Καποδίστρια. Σήμερα το Ναύπλιο αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς, σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα, με πλούσια ιστορία και σπουδαία μνημεία και αξιοθέατα.

Σημεία αναφορά της το περίφημο Παλαμήδι, που στέκει αγέρωχο στο πέρασμα του χρόνου από την εποχή της Ενετοκρατίας και «παρακολουθεί» τα τεκταινόμενα στην πόλη του Ναυπλίου αφ’ υψηλού. Το πολυφωτογραφημένο Μπούρτζι και η κεντρική Πλατεία Συντάγματος με το Αρχαιολογικό Μουσείο, καθώς και ο Μεγάλος Δρόμος, όπως αποκαλείται ο πολυσύχναστος πεζόδρομος της Σταϊκοπούλου στην Παλιά Πόλη.

Μονεμβασιά

Από τις πιο καλοδιατηρημένες, μεσαιωνικές καστροπολιτείες της χώρας που κατοικούνται μέχρι σήμερα, πίσω από τα ενετικά τείχη της Μονεμβασιάς ξυπνάνε μνήμες αιώνων. Πλακόστρωτα σοκάκια, εντυπωσιακά αρχοντικά, ατμοσφαιρικές καμάρες, πανέμορφες εκκλησίες, πέτρινα σκαλιά στα βασικά χαρακτηριστικά της Κάτω Πόλης. Το ταξίδι στο χρόνο ξεκινάει μόλις περάσετε την πύλη του κάστρου και αντικρύσετε το κεντρικό σοκάκι της Μονεμβασιάς ή κατά τους Βυζαντινούς την «Μέση Οδό».

Γεμάτη με μοντέρνες καφετέριες, παραδοσιακές ταβέρνες και boutique ξενοδοχεία –όλα προσαρμοσμένα στο ύφος και την φιλοσοφία της καστροπολιτείας με σεβασμό στην ιστορικότητα και την αρχιτεκτονική της– θα γίνει το σημείο αναφοράς σας κατά την διάρκεια της διαμονής σας εδώ. Μην παραλείψετε, επίσης, να ανηφορίσετε μέχρι το Επάνω Κάστρο για να απολαύσετε πανοραμική άποψη της Μονεμβασιάς και της θάλασσας που απλώνεται στα «πόδια» της. Σημείο αναφοράς της Πάνω Πόλης η εκκλησία της Αγίας Σοφίας «κρεμασμένης» σε μια απότομη πλαγιά ακριβώς πάνω από τη θάλασσα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ