ΗΠΑ

Τρίγωνο Βερμούδων: Το μυστήριο της «Πτήσης 19»- Η ημέρα που χάθηκαν 27 αεροπόροι

Το διαβόητο «Τρίγωνο των Βερμούδων» όπου σύμφωνα με ορισμένους έχουν χαθεί πολλά πλοία και αεροσκάφη είναι μια έκταση 270.000 τετραγωνικών μιλίων ωκεανού μεταξύ του Πουέρτο Ρίκο, των Βερμούδων και της Φλόριντα.

Οι θρύλοι για την περιοχή είναι πολλοί. Οι περισσότεροι γεννήθηκαν όμως μετά την εξαφάνιση, στις 5 Δεκεμβρίου 1945 ενός σμήνους πέντε αμερικανικών τορπιλοπλάνων Grumman TBM Avenger στα οποία επέβαιναν 14 αεροπόροι και μιας αερακάτου PBM-5 Mariner, με πλήρωμα 13 ανδρών, που τα αναζητούσε. Από τα έξι αεροσκάφη και τους 27 άνδρες δεν βρέθηκε ποτέ κανένα ίχνος.

Η μοιραία αποστολή

Τα πέντε Avenger απογειώθηκαν από τη βάση της αμερικανικής ναυτικής αεροπορίας στο Lauderdale της Φλόριντα για εκπαιδευτική πτήση. Επικεφαλής ήταν ο υποπλοίαρχος Τσαρλς Τέιλορ, ένας έμπειρος χειριστής με πάνω από 2.500 ώρες πτήσης συνολικά και πάνω από 600 στα Avenger με τα οποία είχε άλλωστε πολεμήσει.

Τα τέσσερα αεροσκάφη ξεκίνησαν με το κανονικό τριμελές τους πλήρωμα. Εξαίρεση ήταν το FT-81 που ένα μέλος του πληρώματός του, δήλωσε κόλλημα και δεν πέταξε την μοιραία εκείνη ημέρα. Τα αεροσκάφη μετά την απογείωσή τους κατευθύνθηκαν στο συγκεκριμένο σημείο που προέβλεπε η άσκηση και έβαλαν κατά των στόχων τους. Αμέσως μετά ο καιρός άρχισε να αλλάζει απότομα.

Τα αεροσκάφη βρέθηκαν ξαφνικά μέσα στη δίνη μιας θύελλας με καταρρακτώδη βροχή και εξαιρετικά ισχυρό άνεμο. Ο Τέιλορ είδε ή πίστεψε ότι η πυξίδα του είχε τεθεί εκτός λειτουργίας.«Δεν ξέρω που βρισκόμαστε», ανέφερε ένας εκ των πιλότων. «Πρέπει να χαθήκαμε μετά την τελευταία στροφή που εκτελέσαμε», απάντησε ένας άλλος στον ασύρματο.

Η φωνή του αρχηγού Τέιλορ είχε γίνει έντονη προδίδοντας το μεγάλο του άγχος. Ανέφερε ότι πετούσε πάνω από ξηρά θεωρώντας ότι πετούσε επάνω από τα νησιά Φλόριντα Κις. Ο Τέιλορ διέπραξε τότε το μοιραίο λάθος οδηγώντας τον σχηματισμό όχι δυτικά, όπως θα ήταν λογικό ώστε σε κάθε περίπτωση να βρεθεί πάνω από το αμερικανικό ή έστω το μεξικανικό έδαφος, αλλά βορειοανατολικά, καθώς πίστευε ότι πετούσε στον Κόλπο του Μεξικού. Έτσι τα αεροσκάφη πέταξαν πάνω από τον ανοικτό ωκεανό.

Σε λίγο και ο ασύρματος άρχισε να παρουσιάζει προβλήματα. «Όταν το πρώτο αεροπλάνο απομείνει με λιγότερα από 10 γαλόνια καυσίμου θα κατεβούμε όλοι μαζί». Ήταν τα τελευταία λόγια του Τέιλορ. Από την στιγμή αυτή τίποτα δεν ξανακούστηκε για την Πτήση 19.

Το αμερικανικό ναυτικό υποθέτοντας πως τα αεροσκάφη έχουν πέσει στη θάλασσα έστειλε δύο μεγάλες αερακάτους Martin PBM-5 Mariner να ερευνήσουν. Τρία μόλις λεπτά όμως μετά την απογείωση το ένα Mariner εξαφανίστηκε επίσης χωρίς κανένα ίχνος.

Άκαρπες έρευνες και θεωρίες

Ακολούθησαν εκτεταμένες έρευνες αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Δεν βρέθηκαν ούτε καν συντρίμμια των έξι αεροσκαφών, ούτε τα πτώματα των αεροπόρων, ούτε κάποιο προσωπικό τους αντικείμενο. Για την απώλεια του Mariner υπάρχει μια μαρτυρία ότι εξερράγη, για άγνωστο λόγο, στον αέρα. Αλλά και πάλι είναι περίεργο που δεν βρέθηκε τίποτα. Τα Avenger προφανώς κατέπεσαν από έλλειψη καυσίμου.

Η εξαφάνιση των αεροσκαφών γέννησε μια σειρά θεωριών συνωμοσίας σχετικά με το «Τρίγωνο των Βερμούδων» αποδίδοντας το περιστατικό σε ότι μπορούσε να συλλάβει ο ανθρώπινος νους, από εξωγήινους, μέχρι θαλάσσια τέρατα. Η εξαφάνιση της Πτήσης 19 περιελήφθη σε ταινία του γνωστού σκηνοθέτη Στίβεν Σπίλμπεργκ που υποστήριζε την θεωρία της αρπαγής από εξωγήινους.

Ακολούθησε επίσημη έρευνα του αμερικανικού που κατέληξε σε πόρισμα 500 σελίδων. Σύμφωνα με αυτό η απώλεια των Avenger πιστώνεται, κατά κάποιο τρόπο, στον Τέιλορ για το λάθος προσανατολισμού. Ωστόσο το πόρισμα δεν τον καταδίκαζε αλλά απέδιδε το λάθος του στη βλάβη της πυξίδας. Η απώλεια του Mariner αποδόθηκε σε έκρηξη. Μετά από παρέμβαση της μητέρας του Τέιλορ το ναυτικό χαρακτήρισε το συμβάν ως «Άγνωστη Υπόθεση».

Ο επίλογος γράφτηκε το 1986 όταν ανακαλύφθηκαν στις ακτές της Φλόριντα τα συντρίμμια ενός Avenger κατά τη διάρκεια ερευνών για τα συντρίμμια του διαστημικού λεωφορείο Challenger που είχε εκραγεί. Τα συντρίμμια του Avenger ανελκύστηκαν το 1990 από τον ειδικό αρχαιολόγο Τζον Μιρ, ο οποίος πίστεψε ότι είχε βρει ένα από τα πέντε αεροσκάφη της Πτήσης 19.

Όμως οι κωδικοί αριθμοί δεν ταίριαζαν με κανένα από αυτούς των χαμένων αεροσκαφών. Το αεροσκάφος που ανακαλύφθηκε είχε καταπέσει στη περιοχή το 1943. Στο διάστημα 1942-45 είχαν χαθεί 95 αεροπόροι που πετούσαν από τη βάση Lauderdale σε δυστυχήματα στην περιοχή. Και άλλοι ερευνητές αναζήτησαν τα αεροσκάφη της Πτήσης 19 χωρίς αποτέλεσμα.

Το 2015 εφημερίδα υποστήριξε ότι το ναυτικό είχε ανακαλύψει και ανελκύσει ένα αεροσκάφος με δύο σορούς εντός του στα μέσα της δεκαετίας του 1960 και πως το αεροσκάφος ανήκε στην Πτήση 19. Το ναυτικό παραδέχτηκε ότι κάτι βρήκε αλλά ανέφερε πως ήταν αδύνατη η αναγνώριση των σορών.

Αεροσκάφη Avenger πετούν σε σχηματισμό.

Ο Τέιλορ και οι τέσσερις πιλότοι της Πτήσης 19.

Αεράκατος Martin PBM-5 Mariner.

Πηγή

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ