Διατροφή

Το συμπλήρωμα διατροφής που θωρακίζει την καρδιά

Η τακτική λήψη γλυκοζαμίνης σε μορφή συμπληρώματος μπορεί να σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβαμάτων, σύμφωνα με ανάλυση στοιχεία από τη βάση δεδομένων UK Biobank που δημοσιεύθηκε στο BMJ.

Πρακτικά η μελέτη υποστηρίζει ότι τα συμπληρώματα γλυκοζαμίνης έχουν κάποια οφέλη στην πρόληψη των καρδιαγγειακών συμβαμάτων, όπως η στεφανιαία νόσος και το εγκεφαλικό επεισόδιο αλλά θα πρέπει να επαληθευθεί αυτό με περαιτέρω έρευνα.

Η γλυκοζαμίνη έχει γίνει δημοφιλής ως συμπλήρωμα διατροφής, ειδικά μεταξύ εκείνων που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα και υποφέρουν από πόνους στις αρθρώσεις. Βέβαια μένει να τεκμηριωθεί κάτι τέτοιο επιστημονικά, αλλά στο μεσοδιάστημα ο ρόλος της μελετάται εκτενώς στην πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου και τη μείωση της θνησιμότητας.

Στην παρούσα μελέτη ο καθηγητής Lu Qi από το Πανεπιστήμιο Tulane της Νέας Ορλεάνης άντλησε στοιχεία από τη βρετανική βάση δεδομένων UK Biobank, στην οποία είναι εγγεγραμμένοι πάνω από μισό εκατομμύριο Βρετανοί άνδρες και γυναίκες.

Ο Δρ. Qi εστίασε σε 466.039 άτομα χωρίς καρδιαγγειακή νόσο, που είχαν απαντήσει σχετικά με τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής, περιλαμβανομένης της γλυκοζαμίνης. Επίσης, εξέτασε αίτια θανάτου και ιατρικά αρχεία νοσοκομείων για καρδιαγγειακά επεισόδια, περιλαμβανομένων των θανάτων, στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου, σε μια περίοδο επτά ετών.

Συνολικά, σχεδόν ένας στους πέντε (19,3%) ανέφεραν λήψη γλυκοζαμίνης στην αρχή της μελέτης.

Εν τέλει διαπιστώθηκε ότι η χρήση γλυκοζαμίνης σχετιζόταν με 15% μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακού επεισοδίου συνολικά και 9-12% μικρότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιαγγειακού θανάτου.

Η σχέση μεταξύ γλυκοζαμίνης και στεφανιαίας νόσου ήταν ισχυρότερη μεταξύ των ενεργών καπνιστών (37% μειωμένος κίνδυνος), συγκριτικά με αυτούς που δεν είχαν καπνίσει ποτέ (12%) και των πρώην καπνιστών (18%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω συσχετισμοί αυτοί ίσχυαν ακόμα και όταν συνεκτιμήθηκαν παραδοσιακοί παράγοντες κινδύνου, όπως η ηλικία, το φύλο, το βάρος, η εθνικότητα, ο τρόπος ζωής, η διατροφή, η φαρμακευτική αγωγή και η χρήση άλλων συμπληρωμάτων διατροφής.

Ο Δρ. Lu Qi αποδίδει την επωφελή δράση της γλυκοζαμίνης στο ότι συντελεί σε μείωση των επιπέδων της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, η οποία είναι δείκτης φλεγμονής στο σώμα. Η εντονότερη επίδρασή της στους καπνιστές αποδίδεται στο γεγονός ότι οι καπνιστές έχουν υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής και υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων από τους μη καπνιστές.

Τέλος, η λήψη γλυκοζαμίνης δεν αποκλείεται να συνεπάγεται και ένα συνολικά υγιεινότερο τρόπο ζωής, χωρίς αυτό να επηρεάζει όμως το τελικό αποτέλεσμα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...