Αρχείο

Το σκεπτικό των δικαστών για τον Κουφοντίνα: «Είναι αμετανόητος, εμμένει στην άποψή του περί ένοπλης ανατροπής του κρατικού μονοπωλίου της βίας»

Στην ουσία στο βούλευμά τους, οι δικαστές αναλύουν τους λόγους που τους οδήγησαν στην απόφαση να απορρίψουν το νέο αίτημα Κουφοντίνα για χορήγηση άδειας

Παντελή και απολύτως συνειδητή έλλειψη οποιασδήποτε μεταμέλειας «για τις άδικες πράξεις τις οποίες τέλεσε και τις οποίες εξακολουθεί να θεωρεί ως πολικά εγκλήματα, θέτοντας τον εαυτό του σε θέση ήρωα - πολιτικού κρατουμένου» καταλογίζουν στον Δημήτρη Κουφοντίνα οι δικαστές μέλη του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Βόλου, οι οποίοι είπαν «όχι» στο αίτημά του για χορήγηση νέας άδειας εξόδου του από τις φυλακές.

Όπως αναφέρουν στο βούλευμα που εξέδωσαν οι δικαστές μέλη του δικαστικού συμβουλίου, ο Δημήτρης Κουφοντίνας, εάν βρεθεί εκτός φυλακής με άδεια, ενδέχεται να τελέσει νέα αδικήματα. Και αυτό, καθώς ο συγκεκριμένος κρατούμενος «διατηρεί ιδιαίτερα στενούς δεσμούς εκτός του σωφρονιστικού καταστήματος όπου εκτίει την ποινή του, με οργανώσεις που κινούνται εκτός των ορίων της νομιμότητας, με το ίδιο ή παρεμφερές ιδεολογικό υπόβαθρο με αυτόν».

Σύμφωνα με το lawandorder.gr οι δικαστές αναφέρουν στο βούλευμά τους, αν δεν υπήρχαν αυτοί οι δεσμοί οι οργανώσεις και οι παραπάνω ομάδες «δεν θα παρείχαν τόσο αυξημένης έντασης υποστήριξη προς το πρόσωπό του (σ.σ. του Κουφοντίνα), εκδηλούμενη όχι με νόμιμες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, αλλά με έκνομες συμπεριφορές».

Στην ουσία στο βούλευμά τους, οι δικαστές αναλύουν τους λόγους που τους οδήγησαν στην απόφαση να απορρίψουν το νέο αίτημα Κουφοντίνα για χορήγηση άδειας, επικαλούμενοι μεταξύ άλλων (και) την τελευταία ανάρτηση που είχε κάνει σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ηγετικό στέλεχος του Ρουβίκωνα, ενόψει της δικής τους κρίσης για την υπόθεση.

Όπως δε προκύπτει από το βούλευμα, καταλυτικό ρόλο ώστε οι δικαστές να εκδώσουν απορριπτική απόφαση, έπαιξε το γεγονός ότι ο πολυισοβίτης της «17Ν» «καλεί σε συμπαράσταση και αλληλεγγύη προς υποστήριξη του αγώνα του για τη λήψη άδειας εξόδου από το σωφρονιστικό κατάστημα και ομάδες εκτός της φυλακής, αμφισβητήσιμης νομιμότητας, αναφερόμενος και πάλι στο κόκκινο νήμα της ζωής, που από το μέσο άνθρωπο δύναται να ερμηνευθεί και ως «αίμα».

Πάντως, στο βούλευμά τους οι δικαστές σημειώνουν πως «στην έννοια του σωφρονισμού, δεν περιλαμβάνεται η καθ’ οιονδήποτε τρόπο ιδεολογική μεταστροφή του καταδίκου». Όμως, όπως αναφέρουν, «ευλόγως η έννομη τάξη συναρτά το σωφρονισμό του καταδίκου με την μη τέλεση νέων εγκλημάτων, ήτοι, ευθέως με το σεβασμό προς τα έννομα αγαθά, μεταξύ δε αυτών προεχόντως αυτό της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας αορίστου αριθμού προσώπων».

Οι δηλώσεις

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο βούλευμα στις δηλώσεις του πολυϊσοβίτη της «17Ν», σύμφωνα με τις οποίες θα πρέπει «να αντισταθούμε στην κρατική τρομοκρατία», «να ξαναπιάσουμε το κόκκινο νήμα αυτών των αγώνων» αλλά και ότι «η ένοπλη δράση δείχνει το δρόμο για την κλιμάκωση του κοινωνικού και του πολιτικού αγώνα».

Κατά τους δικαστές οι δηλώσεις αυτές παραπέμπουν ευθέως στη βία και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν ένδειξη σωφρονισμού και σεβασμού της έννομης τάξης. Αντίθετα, αυτό που καταδεικνύουν οι συγκεκριμένες δηλώσεις – σημειώνουν οι δικαστές – είναι ένα πρόσωπο «που εμπράκτως και σταθερά αποτάσσεται την έννομη τάξη, δοθέντος ότι δεν αποτελούν απλά μία ιδεολογική τοποθέτηση του εν λόγω καταδίκου, ούτε μία αυθόρμητη αντίδρασή του υπό ορισμένες συνθήκες συναισθηματικής πίεσης».

Όπως σημειώνουν οι δικαστές, από τις δηλώσεις αυτές του Κουφοντίνα, συνάγεται ότι ο συγκεκριμένος κρατούμενος δεν είναι πρόθυμος να αλλάξει στάση ζωής, αλλά εμμένει στην άποψή του περί ένοπλης ανατροπής του «κρατικού μονοπωλίου της βίας» και άρα καθιστά εναργές ότι ευκαιρίας δοθείσης, δεν αποκλείεται να τελέσει και νέες αξιόποινες πράξεις ιδιαίτερης απαξίας.

Επιπλέον, οι δικαστές σημειώνουν πως ο «Λουκάς» της «17Ν», καλεί σε συμπαράσταση και αλληλεγγύη προς υποστήριξη του αγώνα του για τη λήψη άδειας εξόδου από το σωφρονιστικό κατάστημα και ομάδες εκτός της φυλακής, αμφισβητήσιμης νομιμότητας, αναφερόμενος και πάλι στο κόκκινο νήμα της ζωής, που από το μέσο άνθρωπο δύναται να ερμηνευθεί και ως «αίμα».

Πηγή: lawandorder.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ