ΗΠΑ

Το πιο τρελό σχέδιο της CIA: Όταν στη δεκαετία του 1960 οι Αμερικανοί ήθελαν να κατασκοπεύσουν το Κρεμλίνο

Ναρκωτικά, πυρηνικά, έλεγχο του νου, δολοφονικά σχέδια, και τι δεν έχει επιστρατεύσει η CIA στη σκιώδη ιστορία της για να κάνει τη μεγάλη διαφορά στο πρακτόρικο παιχνίδι.

Ακόμα και ζώα ως κατασκόπους χρησιμοποίησε, ό,τι πιο τρελό σκέφτηκε ποτέ, αναμφίβολα!

Είμαστε στην ταραγμένη δεκαετία του 1960, με τον Ψυχρό Πόλεμο σε ένα ακόμα ιστορικό υψηλό, όταν η CIA αποφάσισε να επιστρατεύσει μη ανθρώπινους πράκτορες. Πειραματίστηκε με περιστέρια και κοράκια και κατέληξε στις γάτες.

«Project Acoustic Kitty» το λέγανε και αν δεν είχαν αποχαρακτηριστεί τα έγγραφα θα έμοιαζε με σενάριο κινηματογραφικής παρωδίας. Μόνο που δεν το σκέφτηκαν διεξοδικά, καθώς οι γάτες είναι παροιμιωδώς απείθαρχα ζώα, καθόλου δεκτικά στην εκπαίδευση.

Η CIA πίστεψε πάντως πως με την κατάλληλη εκπαίδευση θα γίνονταν τα συμπαθή αιλουροειδή ιδανικοί κατάσκοποι και είχε σκοπό να τις στείλει στο στρατηγείο του εχθρού, το Κρεμλίνο.

Οι επιτελείς ήξεραν πως οι γάτες είναι ιδιαιτέρως περίεργα ζώα και στη βάση αυτού του χαρακτηριστικού τους επιλέχθηκαν για τον ρόλο. Αν εμφύτευαν στις γάτες μικρόφωνα, κεραίες και πομπούς, εκείνες θα μπαινόβγαιναν στο Κρεμλίνο ανενόχλητες και απαρατήρητες, μεταφέροντας πολύτιμες πληροφορίες από τις συνομιλίες των Σοβιετικών.

Σύμφωνα με το έγγραφο της Υπηρεσίας με ημερομηνία Μάρτιος του 1967, η CIA εμφύτευσε χειρουργικά μικρόφωνα στα αυτιά μιας γάτας και κεραία κατά μήκος της σπονδυλικής της στήλης και προσπάθησε να την εκπαιδεύσει για κατασκοπεία στη Σοβιετική Πρεσβεία της Ουάσιγκτον.

Το έγγραφο μας λέει μάλιστα πως η απόπειρα ήταν «ένα αξιοσημείωτο επιστημονικό επίτευγμα» και πως οι γάτες μπορούν να εκπαιδευτούν, δυστυχώς όμως σημειώνει στο τέλος πως η συνεχής χρήση ζωντανών αιλουροειδών ως κατασκοπευτικές συσκευές «δεν θα ήταν πρακτική»!

«Έκοψαν τη γάτα, έβαλαν μπαταρίες μέσα της και την καλωδίωσαν», δήλωσε χρόνια αργότερα ο βοηθός του διευθυντή της CIA στη δεκαετία του 1960, Victor Marchetti, στον συγγραφέα Jeffrey Richelson («The Wizards of Langley»), «η ουρά χρησιμοποιήθηκε ως κεραία. Ήταν ένα τερατούργημα».

Ένα πανάκριβο τερατούργημα, αλίμονο, καθώς η CIA δαπάνησε 10 εκατ. δολάρια στο απόρρητο πρόγραμμα! Κάποιοι μίλησαν ακόμα και για 20 εκατομμύρια. Τι απέγινε όμως η πρωτότυπη γάτα; Οι πράκτορες της Υπηρεσίας απελευθέρωσαν τον χνουδωτό πράκτορά τους έξω από τη Σοβιετική Πρεσβεία για την πρώτη του αποστολή, μέσα από βαν με συμβατικές πινακίδες, και τον παρακολούθησαν να κάνει τα πρώτα βήματα προς την αποστολή του.

Η Acoustic Kitty προσέγγιζε πράγματι το κτίριο της πρεσβείας όταν πέρασε εκείνο το αναθεματισμένο ταξί που την πάτησε σκοτώνοντάς την επιτόπου! Πέντε χρόνια ερευνών και εκπαίδευσης πήγαν χαμένα μέσα σε μια στιγμή απροσεξίας. «Δεν είμαι σίγουρος πόσο θα επιβίωνε μετά την εγχείρηση η γάτα, ακόμα και αν δεν την πατούσαν», δήλωσε στην «Telegraph» ο Jeffrey Richelson των Αρχείων της NSA.

Ο κόσμος έμαθε περί της high-tech κατασκοπευτικής γάτας μόλις το 2001, όταν αποχαρακτηρίστηκαν τα έγγραφα του μυστικού σχεδίου…

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ