Εκκλησία

Το παπικό ταξίδι στη Ρουμανία θα συνδυάσει την ορθόδοξη εξωστρέφεια και την υποστήριξη στην ανατολική εκκλησία

Του Μανώλη Κείου

Όσο πλησιάζει η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Ρουμανία, στην οποία, όπως γράψαμε και προ ημερών, θα επιχειρηθεί νέα οικουμενιστική προσπάθεια, αποκαλύπτεται το σχέδιο του Βατικανού, το οποίο οδήγησε τον ποντίφικα να επισκεφθεί την τρίτη χώρα της Ανατολικής Ορθόδοξης Χριστιανοσύνης μέσα σε ένα μήνα μετά από τη Βουλγαρία και τα Σκόπια.

Πέρα από την οικουμενική διάστασή του, το ταξίδι της 31ης Μαϊου-2 Ιουνίου θα έχει επίσης και άλλα μηνύματα.

Ένα από τα κυριότερα σημεία του ταξιδιού θα έρθει την τελευταία του μέρα, όταν ο Πάπας προγραμματίζεται να ταξιδέψει στην Τρανσυλβανία για να μακαρίσει τους επτά επισκόπους του 20ού αιώνα οι οποίοι διώχθηκαν από τις αρχές της κομμουνιστικής εποχής και πέθαναν στη φυλακή αφού αρνήθηκαν να αποκηρύξουν την πίστη τους.

Ο επίσκοπος John Michael Botean, δήλωσε ότι το ταξίδι θα είναι "πολύ, πολύ σημαντικό" για την κοινότητά του.

Ο Μποτέαν, ο οποίος ηγείται της Επαρχίας του Αγίου Γεωργίου στο Καντόν του Οχάιο, που εξυπηρετεί Ρουμάνους Ρ/Καθολικούς στις ΗΠΑ και τον Καναδά, επεσήμανε ότι είναι πολύ μεγάλο γεγονός ο μακαρισμός των μαρτύρων επισκόπων.

Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία της Ρουμανίας αριθμεί περίπου 500.000 μέλη, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία του Βατικανού. Η Ρουμανία έχει συνολικό πληθυσμό περίπου 20 εκατομμυρίων, με πάνω από 80 % να αναγνωρίζεται ως Ορθόδοξος.

Κατά τη διάρκεια της κομμουνιστικής εποχής, οι ηγέτες της Ρουμανίας ευνόησαν την ορθόδοξη εκκλησία, η οποία θεωρήθηκε περισσότερο σύμφωνη με τη Ρωσία. Αποκήρυξαν τους Έλληνες Καθολικούς επισκόπους (Ουνίτες), φυλάκισαν πολλούς από τους ηγέτες και ανάγκασαν σε μεταστροφές εκατοντάδες χιλιάδες πιστούς.

Ο Φραγκίσκος είναι μόλις ο δεύτερος πάπας που επισκέπτεται τη Ρουμανία μετά τον Ιωάννη Παύλο Β το 1999.

Ήταν τότε που ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β 'και ο Ρουμάνος Ορθόδοξος Πατριάρχης Θεόκτιστος υπέγραψαν κοινή πρόσκληση για αδελφοσύνη και συνύπαρξη στα Βαλκάνια.

Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, ο οποίος παρέμεινε στην πρωτεύουσα, το Βουκουρέστι, για τις δύο ημέρες της επίσκεψής του, ο Φραγκίσκος θα ταξιδέψει σε όλη τη χώρα. Κι αυτό έχει την σημασία του.

Κατά την άφιξή του στο Βουκουρέστι στις 31 Μαΐου, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο και την πρωθυπουργό, κατόπιν θα συναντηθεί με τον αρχηγό της Ορθόδοξης Εκκλησίας, τον Πατριάρχη Δανιήλ, ενώ την επόμενη μέρα θα ταξιδέψει περίπου 175 μίλια βόρεια του Βουκουρεστίου, για να επισκεφτεί την πόλη του Ιασίου, όπου έχει την βάση του μεγάλο μέρος της καθολικής κοινότητας της Ρουμανίας, πριν επιστρέψει στο Βουκουρέστι το βράδυ.

Στις 2 Ιουνίου, ο πάπας θα ταξιδέψει από το Βουκουρέστι για το Blaj, περίπου 200 μίλια στα βόρεια. Αργότερα με ένα ελικόπτερο στην πόλη του Sibiu, περίπου 40 μίλια νότια του Blaj, πριν επιστρέψει στη Ρώμη το ίδιο βράδυ.

Όσον αφορά τον διάλογο με τους ορθόδοξους, ο π. Ρόναλντ Ρόμπερσον δήλωσε ότι θα παρακολουθήσει με ενδιαφέρον πώς ο Φραγκίσκος θα χειριστεί τη συνάντησή του με τον Πατριάρχη Δανιήλ στις 31 Μαΐου. Ο Roberson, αναπληρωτής διευθυντής της οικουμενικής και διαθρησκειακής γραμματείας των αμερικανών επισκόπων, σημείωσε ότι οι δύο τους είναι προγραμματισμένο να απαγγείλουν από κοινού την Προσευχή του Κυρίου.

"Αυτό θα είναι σημαντικό να το παρακολουθήσουμε και να το δούμε να συμβαίνει", δήλωσε ο Roberson, προσθέτοντας ότι ορισμένοι Ορθόδοξοι το θεωρούν «μεγάλο ζήτημα» το να προσευχηθούν μαζί με τους μη Ορθόδοξους Χριστιανούς.

"Ένα πράγμα που πρέπει να προσέξουμε ... είναι ο βαθμός στον οποίο ο πάπας και ο πατριάρχης θα προσεύχονται μαζί", είπε. "Δεν νομίζω ότι αυτό θα ήταν πρόβλημα πριν, αλλά έχει γίνει όλο και περισσότερο πρόβλημα για τους Ορθόδοξους γιατί έχουμε μια αναζωπύρωση της πτέρυγας που είναι ενάντια σε όλες αυτές τις επαφές».

Όταν ο Φραγκίσκος επισκέφθηκε τη Βουλγαρία τον Μάιο, ο Πάπας και ο επικεφαλής της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, πατριάρχη Νεοφύτος, συναντήθηκαν ιδιωτικά, αλλά δεν προσευχήθηκαν μαζί.

Ο Φραγκίσκος επαινέθηκε για μια αυθόρμητη χειρονομία που έκανε κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, όταν σταμάτησε για να φιλήσει το εγκόλπιον του Νεόφυτου, ένα μενταγιόν με μια εικόνα στο κέντρο που οι Ορθόδοξοι επίσκοποι συνήθως φορούν γύρω από τους λαιμούς τους αντί για θωρακικό σταυρό, όπως λέει ο Ρομπερτσον.

Ο Ρόμπερσον δήλωσε ότι η χειρονομία ήταν ευπρόσδεκτη, καθώς το εγκόλπιο θεωρείται σύμβολο για ορθόδοξο Ιεράρχη.

«Με το να φιλάει το εγκόλπιο αναγνωρίζει πως είναι επίσκοπος της εκκλησίας», είπε. "Αυτό φαίνεται αρκετά βασικό, αλλά στην περίπτωση της Βουλγαρίας ... νομίζω ότι ήταν μια σημαντική κίνηση."

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...