Κόσμος

Τουσκ: Δίνω 30% πιθανότητα να ακυρωθεί το Brexit

Πιθανότητες 30% η Βρετανία να απορρίψει τελικά το Brexit με ένα δεύτερο δημοψήφισμα, έδωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Σύμφωνα με τον Τουσκ, ο διάλογος για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισε για τους πολίτες μετά το δημοψήφισμα του 2016. Και επιμένει ότι υπάρχει σοβαρός λόγος να πιστεύει ότι το Brexit μπορεί να ανατραπεί.

Όσον αφορά την απόφαση του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον να κάνει δημοψήφισμα για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ, ο Τουσκ σχολίασε ότι ήταν ένας λανθασμένος πολιτικός υπολογισμός. Όπως μεταδίδει ο Guardian, εκτίμησε ότι εάν καλούνταν οι πολίτες να αποφασίσουν σήμερα – που γνωρίζουν πλέον τις συνέπειες του Brexit – το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό.

«Το δημοψήφισμα διεξήχθη στη χειρότερη στιγμή, είναι το αποτέλεσμα λανθασμένου πολιτικού υπολογισμού», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε συνέντευξη που παραχώρησε στην πολωνική εφημερίδα «Gazeta Wyborcza», αποσπάσματα της οποίας αναδημοσιεύει ο βρετανικός «Guardian».

Ο Τουσκ στάθηκε επίσης στο ιστορικό προηγούμενο της Βρετανίας να επανεξετάζει τις αποφάσεις των δημοψηφισμάτων. Αν και αναγνώρισε ότι το δημοψήφισμα αποτελεί την έκφραση της λαϊκής βούλησης και πρέπει να γίνεται σεβαστό, σημείωσε ότι η ψήφος του 2016 δεν ήταν η πρώτη όσον αφορά την ευρωπαϊκή ένταξη της χώρας.

«Το πρώτο πραγματοποιήθηκε το 1975, όταν οι Βρετανοί, δύο χρόνια μετά την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, αποφάσισαν να παραμείνουν σε αυτήν. Εάν λοιπόν το δημοψήφισμα του 2016 μπόρεσε να αλλάξει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 1975, γιατί να μη μπορεί να συμβεί ξανά; Τίποτα δεν είναι μη αναστρέψιμο, εφόσον οι άνθρωποι το πιστεύουν»,ανέφερε ο Τουσκ.

Το Λονδίνο πήρα παράταση για το Brexit έως τις 31 Οκτωβρίου, διατηρώντας το δικαίωμα να αποχωρήσει νωρίτερα, εφόσον το κοινοβούλιο επικυρώσει τη συμφωνία αποχώρησης.

«Λέω στους συναδέλφους να περιμένουν λίγο ακόμη. Για την ώρα έχουμε καταφέρει να κερδίσουμε χρόνο. Η διορία λήγει τον Οκτώβριο, αλλά θα τους πείσω – αν χρειαστεί – να μην είναι αυστηροί με το ημερολόγιο. Δεν υπάρχει λόγο βιασύνης για το Brexit », ανέφερε ο Τουσκ για να καταλήξει: «Ο Τσόρτσιλ έλεγε ότι ένα πρόβλημα που αναβάλλεται, εν μέρει έχει λυθεί».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...