Κόσμος

Τουρκική πρόκληση: Κάλεσμα σε μουσουλμανική προσευχή έξω από την Αγία Σοφία

Κάλεσμα για μουσουλμανική προσευχή έξω από την Αγία Σοφία την Κυριακή 26 Μαΐου στις 02.00 τα ξημερώματα απευθύνει η γνωστή ισλαμική οργάνωση ‘Ένωση Νέων Ανατολίας’. Μάλιστα, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του OPEN Tv Μαρία Ζαχαράκη, στις σχετικές αφίσες που κυκλοφορούν, η οργάνωση δίνει στη συγκεκριμένη εκδήλωση τον τίτλο «Προσευχή του Πορθητή στην Αγία Σοφία», απεικονίζοντας παράλληλα τον Μωάμεθ τον Πορθητή πάνω σε άλογο και από κάτω την Αγία Σοφία.

Στην αφίσα υπάρχει μάλιστα και προτροπή προς τους πιστούς «πάρε το χαλάκι σου και το πιάτο σου και έλα», εννοώντας το ειδικό χαλάκι πάνω στο οποίο προσεύχονται οι μουσουλμάνοι, καθώς και ένα πιάτο για να βάλουν το φαγητό τους μετά την προσευχή, πριν ξημερώσει και ξεκινήσει πάλι η νηστεία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η οργάνωση καλεί σε συγκέντρωση έξω από την Αγία Σοφία, ζητώντας την επαναλειτουργία της ως τζαμί. Αυτή τη φορά ωστόσο, με αφορμή την περίοδο του ιερού μήνα του ραμαζανιού που διανύει και η Τουρκία μαζί με τον υπόλοιπο μουσουλμανικό κόσμο, η ομάδα των φανατικών μουσουλμάνων καλεί τους πιστούς σε προσευχή έξω από την Αγία Σοφία, για να διατρανώσει και πάλι το αίτημά της.

Εκπρόσωπος ΑΚΡ: Θα δοθεί ισχυρή απάντηση αν απειληθούν τα δικαιώματα της Τουρκίας στην ανατ. Μεσόγειο

Τις θέσεις της Τουρκίας όσον αφορά την ανατ. Μεσόγειο και τους Τ/Κ επανέλαβε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων. Ο Ομέρ Τσελίκ έκανε λόγο για επιθετική συμπεριφορά της Ελλάδας και της Κύπρου απέναντι στην Τουρκία.

«Δεν έχει καμία αξία για εμάς αυτή η επιθετικότητα της Ελλάδας και του Ε/κ τομέα, που στρέφεται ενάντια στις περιοχές της Τουρκίας, ενάντια στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, ούτε και το να καλούν το πολεμικό ναυτικό των χωρών με τις πετρελαϊκές εταιρείες των οποίων έχουν συνάψει συμφωνίες».

Και τόνισε για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να αποδεχτεί κανένα τετελεσμένο στη Μεσόγειο, ενώ συνέστησε να μην αμφιβάλλει κανείς για την αποφασιστικότητά της όταν αφορά στα δικαιώματα και τα συμφέροντά της.

«Η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματα και συμφέροντα της ΤΔΒΚ. Οι πηγές ενέργειας γύρω από την Κύπρο ανήκουν και στις δύο πλευρές. Η Τουρκία δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αποδεχθεί κανένα τετελεσμένο, αν δεν βρεθεί μία φόρμουλα ενοποίησης, μόνο και μόνο επειδή η Ε.Ε. αναγνωρίζει τον Ε/κ τομέα ή επειδή ανακοίνωσε ότι όλο το φυσικό αέριο και οι υδρογονάνθρακες της περιοχής ανήκουν στην ε/κ πλευρά. Η Τουρκία και η ΤΔΒΚ θα κάνει χρήση των δικαιωμάτων τους, που έχουν παραχωρήσει στην Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου, μέχρι τέλους», δήλωσε, όποιο κι αν είναι το τίμημα. Θα δοθεί η πλέον ισχυρή απάντηση, αν απειληθούν τα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας, επισήμανε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος.

«Ούτε η Ε/κ ούτε η ελληνική πλευρά φαίνεται να έχουν πάρει μαθήματα από την ιστορία. Εδώ πρέπει να μιλήσουμε ξεκάθαρα. Γιατί αυτό που λέμε εμμέσως δεν είναι πλήρως κατανοητό. Εδώ όποιο κι αν είναι το τίμημα η Τουρκική Δημοκρατία και η ΤΔΒΚ δεν πρόκειται να παραιτηθούν από τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους. Θα δοθεί η πιο ισχυρή και η πιο ξεκάθαρη απάντηση ενάντια σε κάθε προσπάθεια επίθεσης κατά των δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ», τόνισε.

Ο Ομέρ Τσελίκ απορρίπτοντας τη δέσμευση της Κύπρου για δίκαιο διαμοιρασμό των πηγών ενέργειας μετά από μία ενδεχόμενη λύση, συνέστησε να αποφεύγονται δηλώσεις που δοκιμάζουν τα όριά τους γιατί –όπως υποστήριξε- δεν υπάρχει καλύτερος γείτονας από την Τουρκία. «Έχουμε ξεκαθαρίσει ποιες είναι οι φόρμουλες, σύμφωνα με τις οποίες θα μοιραστούν μεταξύ τω δύο πλευρών αυτά που θα εξορυχθούν. Αλλά εκείνοι (οι Ε/Κ) λένε ότι ‘αυτές τις πηγές εμείς θα τις εκμεταλλευτούμε’ και όταν αύριο προκύψει μοντέλο δύο πολιτειών θα τα μοιράσουμε στα δύο. Η ιστορία μας με τους Έλληνες και τους Ε/Κ μάς έχει διδάξει ότι δεν μπορούμε να τους εμπιστευτούμε. Στο ζήτημα των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μας να μην έχει κανείς αμφιβολία ότι δεν θα προβούμε στα πιο αποφασιστικά βήματα. Τους το δηλώνουμε: να αποφεύγουν ενέργειες που δοκιμάζουν τα όριά μας, που δημιουργούν εντάσεις και προκλήσεις. Αν θέλουν σχέσεις καλής γειτονίας, δεν υπάρχει καλύτερος γείτονας από την Τουρκία», υποστήριξε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...