Κόσμος

Τουρκία: Πως η αγορά των S400 επηρεάζει την σταθερότητα της λίρας;

Αρκετά αποσταθεροποιημένη η κατάσταση της τουρκικής λίρας φαίνεται πως είναι αακόμη, με "σκαμπανεβάσματα", καθώς οι επενδυτές συνυπολογίζουν εαν η Τουρκία θα καθυστερήσει την πολυσυζητημένη παραλαβή των ρωσικών πυραύλων S-400 ή όχι.

Η λίρα αυξήθηκε κατά 0,5% σε 6,03 ανά δολάριο στις 1:57 μ.μ. τοπική ώρα και έπεσε κατά 0,3% νωρίτερα την ίδια ημέρα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρότειναν στην Άγκυρα να αναβάλει την παραλαβή των όπλων που είναι προγραμματισμένη για τον Ιούλιο, όπως ανέφεραν τα ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένων των Bloomberg και Reuters , επικαλούμενοι άγνωστους αξιωματούχους. Η θέση της Τουρκίας δεν έχει αλλάξει και οι πύραυλοι θα παραδοθούν όπως έχει προγραμματιστεί, δήλωσε ένας Τούρκος αξιωματούχος στο Reuters.

Παρατηρήθηκε έτσι ότι ανάλογα με το περιεχόμενο των δημοσιευμάτων η λίρα κέρδιζε ή έχανε την αξία της. Το μπρα ντε φερ έτσι ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία για το φλέγον ζήτημα των S-400 φαίνεται να χει πολύ «ψωμί» ακόμα και οι δύο μεριές θα χρησιμοποιήσουν κάθε όπλο που έχουν στη φαρέτρα τους. Για τις ΗΠΑ βέβαια η οικονομική πίεση είναι ίσως το μεγαλύτερο φόβητρο αλλά και κίνητρο παράλληλα για να αλλάξουν γνώμη στον Τούρκο πρόεδρο που προς το παρόν εμφανίζεται αμετακίνητος.

Εν τω μεταξύ, οι ρωσικές και συριακές δυνάμεις έχουν εντείνει τις επιχειρήσεις στην επαρχία Idlib της Συρίας, όπου η Τουρκία κρατά στρατεύματα και υποστηρίζει ισλαμιστές μαχητικές ομάδες. Οι αναλυτές αναφέρουν ότι η επιχείρηση μπορεί εν μέρει να σχεδιαστεί για να πιέσει την Τουρκία να τηρήσει τη συμφωνία S-400.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ