Κοινωνία

Τουριστικό πρακτορείο εξαπατούσε μαθητές - Το υπουργείο ανακάλεσε την άδεια του

Το υπουργείο Τουρισμού ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας ταξιδιωτικού πρακτορείου που ακυρώνει εκδρομές μαθητών στο εξωτερικό, χωρίς να επιστρέφει τις προκαταβολές με περισσό -τερα από οκτώ σχολεία να έχουν πέσει στην παγίδα του ιδιοκτήτη του συγκεκριμένου γραφείου.

Τελευταία περίπτωση, εκδρομή στη Γερμανία, στις 26 Μαρτίου 2019 που είχε προγραμματίσει το 11ο Γυμνάσιο Ιλίου, αλλά το ταξιδιωτικό πρακτορείο που είχε επιλεγεί μετά από σχετικό διαγωνισμό δεν την εκτέλεσε, με δική του υπαιτιότητα, με αποτέλεσμα το γυμνάσιο να έχει χάσει 21.550 ευρώ, ποσό που είχε δοθεί ως προκαταβολή.

Να τονιστεί ότι η συγκεκριμένη προκαταβολή έπρεπε να είχε επιστραφεί έως το τέλος του περασμένου Μαρτίου, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί.

Ο διευθυντής του συγκεκριμένου σχολείου, καθώς και διευθυντές άλλων σχολείων, που επίσης εξαπατήθηκαν από το συγκεκριμένο τουριστικό γραφείο, προσέφυγαν στη δικαιοσύνη.

Ο διευθυντής του 11ου Γυμνασίου Ιλίου, σε συνεργασία με τους υποδιευθυντές και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, ακολουθώντας τη νόμιμη διαδικασία, μέσω της πλατφόρμας του υπουργείου Παιδείας, ανάρτησαν το ενδιαφέρον του σχολείου για συγκεκριμένη εκπαιδευτική εκδρομή στη Γερμανία και περίμεναν τις προσφορές από τα ταξιδιωτικά γραφεία που πληρούν τις προδιαγραφές της οποίες έχει θέσει η Πολιτεία.

Στη συνέχεια αφού δόθηκε η συγκεκριμένη προκαταβολή, η είδηση πως 32 μαθητές και οι τρεις συνοδοί καθηγητές ενός άλλου σχολείου, της Γ’ τάξης του 59ου Λυκείου Αθηνών, που ταξίδεψαν με το ίδιο τουριστικό γραφείο στο Στρασβούργο και «εγκλωβίστηκαν» εκεί, τους ανησύχησε και άρχισαν να ψάχνουν αν όλα είναι σωστά οργανωμένα για τη δική τους εκδρομή.

Άλλη περίπτωση ήταν εκείνη στις 25-02-19 όπου με μέριμνα και δαπάνες του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων επέστρεψαν αεροπορικώς στην Αθήνα οι 32 μαθητές και οι 3 συνοδοί καθηγητές της Γ΄ Τάξης του 59ου Λυκείου Αθηνών.

Tότε η αποστολή είχε μεταβεί για εκπαιδευτική εκδρομή στο Στρασβούργο μέσω Φρανκφούρτης αλλά σύμφωνα με την ενημέρωση της Διεύθυνσης του Σχολείου εξαπατήθηκαν από το τουριστικό γραφείο Travel con με αποτέλεσμα αντί να επιστρέψουν το Σάββατο το απόγευμα να παραμείνουν έως και σήμερα στο ξενοδοχείο, χωρίς ενημέρωση από το Πρακτορείο για την δυνατότητα επιστροφής τους και χωρίς να εξασφαλίζεται η πληρωμή του ξενοδοχείου. Το Υπουργείο ανέλαβε να πληρώσει τη διαμονή και την επιστροφή τους ώστε να βγουν (μαθητές και συνοδοί καθηγητές) από το αδιέξοδο.

Δυο μέρες μετά το ταξιδιωτικό πρακτορείο ακύρωσε με δική του υπαιτιότητα το ταξίδι των μαθητών στη Γερμανία και ενώ είχε ήδη εισπράξει ως προκαταβολή το ποσό των 21.550 ευρώ.

Παράλληλα, εμφανίστηκαν κι άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις, Ίδιες καταγγελίες για το συγκεκριμένο γραφείο έγιναν και από άλλα επτά σχολεία και η υπόθεση ακολούθησε τη νομική οδό.

«Αφού είδαμε ότι δεν έχει σκοπό να επιστρέψει τα χρήματα, συνεργαστήκαμε με αυτά τα σχολεία και καταθέσαμε μηνυτήρια φορά στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών», εξηγεί ο διευθυντής του σχολείου και προσθέτει ότι το συγκεκριμένο ταξιδιωτικό γραφείο συνέχιζε να εξαπατά σχολεία ακόμα και μετά από αυτόν τον ντόρο που έγινε.

«Την Παρασκευή, 19 Απριλίου, πριν κλείσουν τα σχολεία για τις διακοπές του Πάσχα, πήρε προκαταβολή από σχολείο της επαρχίας για να οργανώσει εκδρομή. Πήρε 3.000 ευρώ και με δική μου μεσολάβηση επιστράφηκαν τα χρήματα», λέει ο Κωνσταντίνος Κουκάκης, διευθυντής του 11ου Γυμνασίου Ιλίου

Από εκεί και πέρα, η επικοινωνία με το τουριστικό πρακτορείο αρχίζει να γίνεται δύσκολη, ενώ σήμερα δε λειτουργεί.

Το υπουργείο Παιδείας δεν έχει ακόμα επιληφθεί του θέματος, λέει ο Κωνσταντίνος Κουκάκης, αν και το σχολείο του έχει στείλει σχετική, έγγραφη καταγγελία, στην οποία επισυνάπτει το ιδιωτικό συμφωνητικό ανάμεσα στο σχολείο και το τουριστικό πρακτορείο, καθώς και το ηλεκτρονικό μήνυμα ακύρωσης της εκδρομής που έστειλε το πρακτορείο στο σχολείο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newsit.gr από το υπουργείο Τουρισμού έχει ανακληθεί η άδεια λειτουργίας του συγκεκριμένου τουριστικού γραφείου και την υπόθεση χειρίζεται πλέον ο ΕΟΤ, από τον οποίο αναμένονται διοικητικές κυρώσεις στον ιδιοκτήτη του, για αθέτηση υποχρεώσεων. Η επιστροφή των χρημάτων σε όσους εξαπατήθηκαν είναι θέμα των αστικών δικαστηρίων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...