Κοινωνία

Τα θολά σημεία στη δίκη Πάσσαρη: Το αναπάντητο ερώτημα της ΕΛ.ΑΣ.

Μετά από τόσο χρόνια υπάρχουν ακόμα ερωτήματα και κενά σχετικά με την υπόθεση του Κώστα Πάσσαρη.

Πίσω από την αιματηρή απόδραση του Κώστα Πάσσαρη, τον Φεβρουάριο του 2001 από το Γενικό Κρατικό όπως κι άλλες κινήσεις του εκείνη την περίοδο, κρύβονταν αντιεξουσιαστές που επεδίωκαν συνεργασία ποινικών με ένοπλες οργανώσεις;»

Το καίριο αυτό ερώτημα που διατύπωναν επί σειρά ετών αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας σχετικά με το άγνωστο παρασκήνιο της δράσης του κατά συρροή δολοφόνου, παρέμεινε αναπάντητο στην διάρκεια της δίκης του, τις τελευταίες ημέρες στο Μικτό Ορκωτό Κουκουργιοδικείο της Αθήνας.

Ο Κώστας Πάσσαρης που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης σε φυλακές της Ρουμανίας καταδικάσθηκε από το ελληνικό δικαστήριο σε τεσσερις φορές ισόβια και 71 χρόνια κάθειρξη για τις δολοφονίες δύο αστυνομικών, μιας φαρμακοποιού και μιας αλλοδαπής ιερόδουλης όπως και για άλλες ένοπλες επιθέσεις.

Όμως στην διάρκεια της δίκης δεν φαίνεται ν απαντήθηκε ένα κρίσιμο ερώτημα που απασχολεί τις διωκτικές αρχες, τα τελευταία 18 χρόνια. Για τον τρόπο δηλαδή τρόπο που ο Κ. Πάσσαρης βρεθηκε με όπλο στα χέρια (με το οποίο σκότωσε τους δύο αστυνομικούς κι απέδρασε) στη διάρκεια μεταφοράς του στο Γενικό Κρατικό από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Καθ ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι δεν είχε το όπλο αυτό φεύγοντας από τον Κορυδαλλό άλλα είχε σχεδιασθεί να το παραλάβει στο νοσοκομείο με τη αρωγή αγνώστων ατόμων. Λίγες ημέρες αργότερα έγινε απόπειρα σύλληψης του Πάσσαρη – χωρίς επιτυχία – σε διαμέρισμα της οδού Ιππάρχου κι όπου υπήρξε μαζική αδράνεια αστυνομικών.

Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ εστίασαν το ενδιαφέρον τους στον ενοικιαστή του διαμερίσματος που φαίνεται να είχε σχέση με τον αντιεξουσιαστικό χώρο. Κάτι που πολλαπλασίασε τις σχετικές υποψίες της ΕΛΑΣ. Τα στελέχη της διέθεταν τότε πληροφορίες ότι ο Κ. Πάσσαρης είχε αποκτήσει στις φυλακές Κορυδαλλού επαφές και με άτομα του αναρχικού χώρου που έβλεπαν στο πρόσωπο του έναν «εχθρό του κράτους».

Μάλιστα αξιωματικοί της ΕΛΑΣ είχαν πληροφορίες ότι ο Κ. Πάσσαρης προοριζόταν να συμμετάσχει σε επίθεση με ρουκέτες εναντίον φυλακής προκειμένου να αποδράσει ο Β. Παλαιοκώστας που τελικώς απέδρασε …δύο φορές με ελικόπτερο το 2006 και το 2009. Στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας υποστηριζαν τότε ότι το ίδιο σύστημα αναρχικών που είχαν προσεγγίσει τον Κ. Πάσσαρη ήταν αυτό που σχετίσθηκε αργότερα με την ομάδα των «ληστών με τα μαυρα» (εδρασαν τη περίοδο 2004-2006) με τη συνεργασία του Β., Παλαιοκώστα με «αντάρτες πόλης», με την σύμπραξη αναρχικών και ποινικών στους ληστές του Διστόμου κλπ.

Όμως στη διάρκεια της τωρινής δίκης στο Μικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο της Αθήνας δεν εξετάσθηκε περαιτέρω ζήτημα του τρόπου απόκτησης του μοιραίου όπλου στο Γενικό Κρατικό. Επιπλέον δεν εμφανίσθηκαν ως μάρτυρες άτομα που σχετίζονταν με το διαμέρισμα της οδού Ιππάρχου.

Όπως ανέφερε στο «Βήμα» ο ο συνήγορος υπεράσπισης του Κώστα Πάσσαρη, δικηγόρος Θεσσαλονίκης κ. Ανδρέας Ταγαράκης «το δικαστήριο καταδίκασε τον εντολέα μου για τα εγκλήματα που ο ίδιος έχει συνομολογήσει με απόλυτη ειλικρίνεια.

Ωστόσο, δεν ερευνήθηκαν τα ζητήματα προμήθειας του όπλου ή άλλων πτυχών της υπόθεσης για τις οποίες δεν έχει μιλήσει κι ο εντολέας μου, τον οποίο εχω συναντήσει αρκετές φορές στις φυλακές της Ρουμανίας»

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...