Εκκλησία

"Σχίσμα" στην νέα ουκρανική Εκκλησία! Στα μαχαίρια Επιφάνιος-Φιλάρετος

Ο πρωτεργάτης της ιδέας για την ουκρανική αυτοκεφαλία Π. Ποροσένκο πήγε σπίτι του μετά τις εκλογές. Το οικοδόμημά του άρχισε να έχει τους πρώτους τριγμούς. Οι τριγμοί αυτοί γίνονται πλέον δονήσεις μεγατόνων καθώς Επιφάνιος και Φιλάρετος τρώγονται σαν τα κοκκόρια με κίνδυνο η νέα εκκλησία να διαλυθεί όσο εύκολα χτίστηκε.

Ο επικεφαλής της νεοϊδρυθείσας Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μητροπολίτης Επιφάνιος (Dumenko), έκανε επίσημη δήλωση σχετικά με τη σύγκρουσή του με τον ιδρυτή του “Πατριαρχείου Κιέβου” (UOC-KP) Φιλάρετο (Denisenko) .

Συγκεκριμένα με αφορμή πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σύμφωνα με τις οποίες το “Πατριαρχείο Κιέβου” επανέρχεται σε λειτουργία, το πνευματικό παιδί του Φιλάρετου και νυν επικεφαλής της νέας εκκλησίας είπε ότι η σημερινή κατάσταση θα μπορούσε να οδηγήσει στην απομόνωση της ουκρανικής εκκλησίας και στην απώλεια του Τόμου.

Σημειώνεται πως οι ραδιουργίες του “Πατριάρχη” Κιέβου έφεραν στην εξουσία τον Επιφάνιο και γενικά το “Πατριαρχείο Κιέβου” έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της απόκτησης αυτοκεφαλίας, αλλά, όπως επισήμανε ο Επιφάνιος, η προσπάθεια να επιστρέψει στην προηγούμενη δομή του “Πατριαρχείου Κιέβου” μπορεί να ανατρέψει όλα τα επιτεύγματα της ανεξάρτητης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Επίσης, ένας αριθμός των ουκρανικών ΜΜΕ ανέφεραν πως στις 14 Μαΐου εορτή του Αγίου Μάρτυρος Μακαρίου του Κιέβου ο Φιλάρετος είχε προγραμματισμένη λειτουργία χωρίς να προσκαλέσει τον Επιφάνιο.

Το Υπουργείο Πολιτισμού της Ουκρανίας από την πλευρά του δηλώνει ότι οι πληροφορίες σχετικά με την υποτιθέμενη επανάληψη δραστηριοτήτων του “Πατριαρχείου Κιέβου”, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα .

Μετά από τον σάλο που έχει δημιουργθεί «ο επίτιμος Πατριάρχης» της νέας εκκλησίας Φιλάρετος κάλεσε τους επισκόπους της νέας εκκλησίας στις 14 Μαΐου για να τιμήσουν τη μνήμη του Αγίου Μάρτυρος Μακαρίου, Μητροπολίτου Κιέβου, στον καθεδρικό ναό του Αγίου Βλαδιμήρου στο Κίεβο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...