Κόσμος

Συμμαχία Ρώσων Ορθοδόξων και Ρ/Καθολικών κόντρα στον διωγμό της Χριστιανοσύνης από την Ευρώπη

“Η Ρωσική Ορθόδοξη και η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία θα συνεχίσουν να υπενθυμίζουν στις ευρωπαϊκές αρχές τον κίνδυνο της εξαφάνισης των χριστιανικών αξιών από την ευρωπαϊκή ατζέντα”, δήλωσε ο Αλέξανδρος Βολκόβ , γραμματέας Τύπου του Πατριάρχη Μόσχας σε συνέντευξη Τύπου χθες .

"Η σύγχρονη Ευρώπη και η νομοθετική της βάση δεν μπορούν παρά να ανησυχούν τους χριστιανούς, ειδικά σε σχέση με τις προσπάθειες να οδηγηθεί το χριστιανικό πλαίσιο του ευρωπαϊκού πολιτισμού στο περιθώριο και να επανεξεταστούν οι χριστιανικές αξίες, οι οποίες εξακολουθούν να αποτελούν τη βάση για ολόκληρη την Ευρώπη. Οι Ορθόδοξες και Καθολικές Εκκλησίες συνεχίζουν να υπενθυμίζουν στους ευρωπαίους πολιτικούς τον κίνδυνο να αποκλείσουν τις χριστιανικές αξίες από την ευρωπαϊκή ατζέντα ", δήλωσε ο Βόλκοφ.

Ο Βολκόφ έκανε λόγο «καλό διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών».

"Είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να ενεργούμε αμοιβαία. Έχουμε μια κοινή ανησυχία και μια κοινή κατανόηση των καθηκόντων μας. Χρειαζόμαστε καλό διάλογο με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία ", δήλωσε ο ιερέας.

Στο πλαίσιο λοιπόν της ενίσχυσης της Χριστιανοσύνης η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία σκοπεύει να ανοίξει νέες εκκλησίες στο εγγύς μέλλον στην Κύπρο και στη Σουηδία.

"Σύντομα θα δημιουργηθούν ναοί στην Κύπρο, στη Λεμεσό και στη Σουηδία στην πόλη Västerås", δήλωσε ο Βόλκοφ.

Την ίδια στιγμή, ο πατέρας Αλέξανδρος σημείωσε ότι, εξ όσων γνωρίζει, άλλες τοπικές εκκλησίες, σε αντίθεση με τους Ρώσους, δεν ανοίγουν νέες εκκλησίες στην Ευρώπη.

Σε επίπεδα γενοκτονίας

Στο μεταξύ , «ο διωγμός των Χριστιανών πλησίον σε επίπεδα γενοκτονίας», αναφέρει μια μακρά ενδιάμεση μελέτη που παραγγγέλθηκε από τον βρετανό υπουργό Εξωτερικών Jeremy Hunt και αποτυπώθηκε από τον αιδεσιμότατο Philip Mounstephen, επίσκοπο Truro.

Σύμφωνα με την έκθεση, ένας στους τρεις ανθρώπους σε όλο τον κόσμο πάσχει από θρησκευτικές διώξεις, με τους Χριστιανούς να είναι "η πιο διωγμένη θρησκευτική ομάδα". Η «θρησκεία» κινδυνεύει να εξαφανιστεί σε ορισμένες περιοχές του κόσμου, σημείωσε η έκθεση και «σε ορισμένες περιοχές, το επίπεδο και η φύση των διώξεων πλησιάζει στο να ανταποκρίνεται στον διεθνή ορισμό της γενοκτονίας."

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Jeremy Hunt αναφέρεται επίσης στο γιατί οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν "αποκοιμηθεί" - δική του λέξη - σχετικά με αυτή την αυξανόμενη επιδημία:

"Νομίζω ότι είναι κατά κάποιον τρόπο αποικιοκρατικό να μιλάμε για μια θρησκεία [Χριστιανισμός] που συνδέεται με τις αποικιακές δυνάμεις και όχι με τις χώρες στις οποίες προχωρήσαμε ως αποικιοκράτες. Αυτό ίσως δημιούργησε μια αμηχανία να μιλάμε για αυτό το θέμα - ο ρόλος των ιεραποστόλων ήταν πάντα αμφισβητούμενος και αυτό, νομίζω, οδήγησε επίσης μερικούς ανθρώπους να αποφεύγουν αυτό το θέμα ".

Σε κάθε περίπτωση πολλοί από τους πιο διωγμένους χριστιανούς στον κόσμο δεν έχουν τίποτα να κάνουν με την αποικιοκρατία ή τους ιεραποστόλους. Εκείνοι που αντιμετώπιζαν την απειλή γενοκτονίας - συμπεριλαμβανομένων των Ασσυρίων της Συρίας και του Ιράκ ή των Κοπτών της Αιγύπτου - ήταν χριστιανοί αρκετοί αιώνες πριν οι πρόγονοι των αποικιοκρατών της Ευρώπης γίνονταν Χριστιανοί και άρχιζαν τις ιεραποστολές.

Η έκθεση υπογραμμίζει την «πολιτική ορθότητα» ως ιδιαίτερα υπεύθυνη για την αδιαφορία της Δύσης.

Αν και η έκθεση έχει μια εκτενή αναφορά στον αντίκτυπο της "πολιτικής ορθότητας", υποκύπτει δυστυχώς και η ίδια σε αυτή τη σύγχρονη δυτική ασθένεια, αφού ναι μεν τονίζει το πρόβλημα, αλλά δεν μιλάει για τα αίτια του , ούτε μια λέξη για το ποιος διώκει τους Χριστιανούς ή γιατί.

Η συντριπτική πλειοψηφία των διωγμών των Χριστιανών, ωστόσο, εμφανίζεται προφανώς στα έθνη μουσουλμανικής πλειοψηφίας. Σύμφωνα με την παγκόσμια λίστα παρακολούθησης των Open Doors 2019 [WWL], η οποία ερευνά τα 50 έθνη όπου οι Χριστιανοί διώκονται περισσότερο, "η ισλαμική καταπίεση συνεχίζει να πλήττει εκατομμύρια χριστιανούς". Σε επτά από τα χειρότερα δέκα έθνη, η "ισλαμική καταπίεση" είναι η αιτία της δίωξης. "Αυτό σημαίνει ότι για εκατομμύρια χριστιανo;yw - ιδιαίτερα εκείνοyw που μεγάλωσαν μουσουλμάνοι ή γεννήθηκαν σε μουσουλμανικές οικογένειες - το να ακολουθούν ανοικτά τον Ιησού μπορούν σημαίνει πως θα έχουν επώδυνες συνέπειες", συμπεριλαμβανομένου του θανάτου.

Μεταξύ των χειρότερων διωκτών χωρών είναι εκείνες που κυβερνούν σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο ή τη σαρία.. Στο Αφγανιστάν (κατάταξη # 2), «ο Χριστιανισμός δεν επιτρέπεται να υπάρχει», λέει το WWL 2019, επειδή "είναι ένα ισλαμικό κράτος με σύνταγμα, το οποίο σημαίνει κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ηγέτες εθνοτικών ομάδων, θρησκευτικοί αξιωματούχοι και πολίτες είναι εχθρικοί απέναντι στους" χριστιανούς .

Ομοίως, στη Σομαλία (# 3), «Η χριστιανική κοινότητα είναι μικρή και υπό συνεχή απειλή επίθεσης. Ο νόμος της Σαρία και το Ισλάμ κατοχυρώνονται στο σύνταγμα της χώρας και οι διώξεις των χριστιανών περιλαμβάνουν σχεδόν πάντα βία».

Στο Ιράν (# 9), "η κοινωνία διέπεται από τον ισλαμικό νόμο, πράγμα που σημαίνει ότι τα δικαιώματα και οι επαγγελματικές δυνατότητες για τους Χριστιανούς είναι πολύ περιορισμένες".

Ομοίως 38 από τα 50 έθνη που αναφέρονται στο WWL 2019 είναι υπό μουσουλμανική πλειοψηφία.

Δυστυχώς όμως η έκθεση επηρεάζεται από την "ατμόσφαιρα πολιτικής ορθότητας" μη εστιάζοντας στις πραγματικές πηγές της χριστιανικής δίωξης. Από την άποψη αυτή, οι λέξεις "Ισλάμ" και "ισλαμιστές" εμφανίζονται 61 φορές. Ο όρος "μουσουλμανικός" εμφανίζεται 56 φορές σε αυτή την ανασκόπηση για τους διωκόμενους χριστιανούς.

Ακολουθούν μερικά από τα πιο σημαντικά αποσπάσματα της έκθεσης του επισκόπου του Truro:

"Η δίωξη των χριστιανών είναι ίσως η πιο επιθετική στην περιοχή της γενέτειρας του Χριστιανισμού - της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής".

"Σε χώρες όπως η Αλγερία, η Αίγυπτος, το Ιράν, το Ιράκ, η Συρία και η Σαουδική Αραβία, η κατάσταση των χριστιανών και άλλων μειονοτήτων έχει φτάσει σε ανησυχητικό στάδιο".

"Η εξάλειψη των χριστιανών και άλλων μειονοτήτων από τον πόνο του" σπαθιού "ή άλλων βίαιων μέσων αποκαλύφθηκε ότι είναι ο συγκεκριμένος και δηλωμένος στόχος των [ισλαμικών] εξτρεμιστικών ομάδων στη Συρία, το Ιράκ, την Αίγυπτο, τη βορειοανατολική Νιγηρία και τις Φιλιππίνες".

"Εδώ είναι μαζική βία που εκφράζεται τακτικά μέσα από το βομβαρδισμό των εκκλησιών, όπως συνέβη σε χώρες όπως η Αίγυπτος, το Πακιστάν και η Ινδονησία".

"Η μεγαλύτερη απειλή για τους χριστιανούς [στη Νιγηρία] ... ήρθε από την ισλαμιστική μαχητική ομάδα Boko Haram, με τις αμερικανικές εκθέσεις πληροφοριών το 2015 να υποδηλώνουν ότι 200.000 χριστιανοί κινδύνευαν να σκοτωθούν"

"Η πρόθεση να διαγραφούν όλες οι αποδείξεις της χριστιανικής παρουσίας [στη Συρία, το Ιράκ, την Αίγυπτο, τη βορειοανατολική Νιγηρία και τις Φιλιππίνες] έγινε σαφής με την απομάκρυνση των σταυρών, την καταστροφή των εκκλησιαστικών κτιρίων και άλλων συμβόλων της Εκκλησίας".

"Στην Κωνσταντινούπολη ο αριθμός των χριστιανών είναι μικρότερος από 1,5% · στη Συρία ο πληθυσμός των χριστιανών μειώθηκε από 1,7 εκατομμύρια το 2011 σε κάτω από 450 χιλιάδες και όσον αφορά  το χριστιανικό πληθυσμό στο Ιράκ, οι αριθμοί των χριστιανών μειώθηκαν από 1,5 εκατομμύρια πριν από το 2003 σε κάτω από 120.000 σήμερα".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...