Κύπρος

Στα άκρα οι σχέσεις με Τουρκία: Διπλωματικός πόλεμος στην κυπριακή ΑΟΖ - "Καυτό" καλοκαίρι για την Α.Μεσόγειο - Δείτε χάρτες

Στα άκρα βρίσκονται οι σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου με την Τουρκία, μετά τη νέα εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ, με στόχο τουρκικές γεωτρήσεις σε περιοχές που ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία. Για το ζήτημα υπάρχει διεθνές ενδιαφέρον, καθώς τα συμφέροντα είναι πολλά, ωστόσο η Άγκυρα, παρόλο που έχει απομονωθεί, συνεχίζει να προκαλεί.

Ένας πρωτοφανής διπλωματικός πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Λευκωσία και Άγκυρα πάνω στη σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου. Νίκος Χριστοδουλίδης από κυπριακής πλευράς και Μεβλούτ Τσαβούσογλου από τουρκικής αγωνίζονται προκειμένου να περάσουν σε εταίρους και ξένους τις θέσεις τους σε σχέση με δικαιώματα και διεκδικήσεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Η κυπριακή πλευρά, με πρωταγωνιστή τον υπουργό Εξωτερικών, εξηγεί σε εταίρους στην ΕΕ και άλλα εμπλεκόμενα μέρη πως η δράση της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί πράξη παράνομη. Η τουρκική πλευρά κινητοποιείται προκειμένου να εξηγήσει ότι η δράση της στην περιοχή είναι «καθόλα νόμιμη», όπως στην τελευταία ενημερωτική σύναξη πρέσβεων στην Άγκυρα. Στην ενημέρωση που έγινε την περασμένη Παρασκευή στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών συμμετείχε και η Ελλάδα.

Στον χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης η κυπριακή πλευρά κινείται κατά τρόπο μεθοδικό χωρίς να υπάρχει βιασύνη ως προς τα μέτρα που μπορεί να ληφθούν κατά της Τουρκίας. Η Λευκωσία γνωρίζει πως τα όποια μέτρα δεν μπορούν να ληφθούν από τη μια μέρα στην άλλη.

Την ώρα που η κυπριακή κυβέρνηση αναζητεί στηρίγματα εντός και εκτός Ευρώπης, η Βρετανία για ακόμα μια φορά έρχεται να προσθέσει στα υφιστάμενα προβλήματα θέτοντας ουσιαστικά υπό αμφισβήτηση τα κυριαρχικά δικαιώματα της ΚΔ.

Ο Βρετανός υπουργός Ευρώπης, Άλαν Ντάνκαν, με χθεσινή του τοποθέτηση γκρίζαρε την κυπριακή ΑΟΖ όταν κλήθηκε να καταδικάσει τις τουρκικές προκλήσεις. Δήλωσε πως «οι διερευνητικές γεωτρήσεις δεν πρέπει να διεξάγονται σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση».

Δήλωση η οποία δεν αφορά μόνο στην Τουρκία αλλά ευθέως στρέφεται κατά της ΚΔ, λαμβανομένου υπόψη των αμφισβητήσεων από πλευράς Άγκυρας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε απαράδεκτο τον Βρετανό υπουργό. Ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι το έχει κάνει και στο παρελθόν αναγγέλλοντας ότι «θα γίνουν τα δέοντα διαβήματα» προς την κατεύθυνση της βρετανικής κυβέρνησης.

Στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του για την κατάσταση στην περιοχή.

Οι περισσότερες από τις θέσεις της Τουρκίας είναι γνωστές, όμως αυτή η κίνηση της Άγκυρας θεωρείται μια προειδοποίηση προς τις χώρες της περιοχής για τις απόψεις που διατηρεί η Τουρκία, που εξαφανίζει το Καστελόριζο, δεν αναγνωρίζει την ελληνική και την κυπριακή υφαλοκρηπίδα.

Παράλληλα, αμφισβητεί την Κυπριακή Αποκλειστική Ζώνη, ακόμη και τη συμφωνία της Λευκωσίας με το Κάιρο για τον καθορισμό της. Ουσιαστικά, εκτός από δύο Οικόπεδα νότια, η Τουρκία διεκδικεί μερίδιο από όλη την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως και την υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας.

Οι Τούρκοι διπλωμάτες υποστήριξαν ότι εργασίες γεώτρησης γίνονται στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας και στις περιοχές για τις οποίες έχει άδεια η κρατική εταιρία πετρελαίου από την «ΤΔΒΚ», όπως αναφέρει σε αποκλειστικό ρεπορτάζ και ο Ελεύθερος Τύπος. Στο χάρτη σημειώνονται με κόκκινο οι περιοχές της φερόμενης τουρκικής υφαλοκρηπίδας όπου γίνονται οι εργασίες γεώτρησης.

Για να ενισχύσουν κατά την άποψή τους τις τουρκικές θέσεις στην παρουσίαση που έγινε προς τους ξένους διπλωμάτες, έδειξαν και χάρτες και διαφωνίες άλλων κρατών σχετικά με τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, όπως το 1993 της Δανίας με τη Νορβηγία, του Κατάρ με το Μπαχρέιν το 2001 κ.λπ.

Σημαντική λεπτομέρεια στην παρουσίαση είναι πως η Αγκυρα ξεκαθαρίζει πως δεν έχει καθορίσει ΑΟΖ, όμως κάνει έρευνες και γεωτρήσεις στην υφαλοκρηπίδα της, που κατά την άποψή της είναι καθορισμένη!

Οι χάρτες που, σύμφωνα με τον CNNTurk, παρουσιάστηκαν στη διάρκεια του μπρίφινγκ στο τουρκικό ΥΠΕΞ:

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...