Αρχείο

"Σας περιμένουμε με όπλα στα χέρια μας": Στρατιωτική πορεία στη Βενεζουέλα με μήνυμα κατά ΗΠΑ - Περικύκλωσαν την αμερικανική πρεσβεία

Μηνύματα κατά των ΗΠΑ εξαπέλυσε ο στρατός της Βενεζουέλας σε πορεία εμπισοσύνης υπέρ του Ν.Μαδούρο, ενώ την ίδια στιγμή η αμερικανική πρεσβεία στο Καράκας βρέθηκε υπό κλοιό αστυνομικών δυνάμεων.

Ο στρατός της Βενεζουέλας συμμετείχε στη λεγόμενη πορεία εμπιστοσύνης, μαζί με τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, διαμηνύοντας ότι περιμένουν τις ΗΠΑ με όπλα στα χέρια τους. Μεγάλη πορεία από το στρατό της Βενεζουέλας με ηχηρά μηνύματα κατά των ΗΠΑ, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Μαδούρο στην πολιτεία της Αράγκουα.

«Μόνο όσοι αγωνίζονται έχουν το δικαίωμα να είναι εδώ. Δεν θα εισβάλετε ποτέ στη χώρα μας. Ακούστε μας μικροί γκρίνγκος, είμαστε έτοιμοι, με τα όπλα στα χέρια μας… σας περιμένουμε», φώναζαν οι στρατιώτες, κατά τη διάρκεια της παρέλασης.Ο Μαδούρο παρέλασε μαζί με το στρατιωτικό προσωπικό και τον στρατιωτικό εξοπλισμό.

Ο πρόεδρος της χώρας απένειμε επίσης βραβεία σε σημαντικά μέλη της υπηρεσίας και έδωσε μια ομιλία — γροθιά στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, κατά τη διάρκεια της παρέλασης.

Η κατάσταση στη Βενεζουέλα ήταν τεταμένη από τον Ιανουάριο, όταν ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαιδό διακήρυξε τον εαυτό του προσωρινό πρόεδρο. Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της τον υποστήριξαν και κάλεσαν τον Μαδούρο να παραιτηθεί.

Oι Ηνωμένες Πολιτείες πήραν τον έλεγχο περιουσιακών στοιχείων πετρελαίου της Βενεζουέλας που ανέρχονται σε δισεκατομμύρια δολάρια. Επιπλέον, αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι σε σχέση με την κρίση της Βενεζουέλας, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής δράσης.

Ο Μαδούρο με τη σειρά του, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προσπάθησαν να οργανώσουν πραξικόπημα προκειμένου να βάλουν χέρι στους φυσικούς πόρους της Βενεζουέλας. Η Ρωσία, η Κίνα, η Κούβα, η Βολιβία, η Τουρκία και αρκετές άλλες χώρες εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο Μαδούρο ως το μοναδικό νόμιμο πρόεδρο της Βενεζουέλας.

https://twitter.com/maduro_en/status/1129458430186594305

Καράκας: Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις γύρω από πρεσβεία των ΗΠΑ

Περικυκλωμένη από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είναι από χθες η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Καράκας, μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε ότι "ενισχύει την επιτήρηση" αυτού του κτιρίου, το οποίο είναι άδειο αφότου οι δύο χώρες διέκοψαν τις σχέσεις τους.

Δεκάδες αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή και εμπόδιζαν τους δημοσιογράφους να πλησιάσουν στο τεράστιο συγκρότημα. Μια ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου δεν κατάφερε να φωτογραφίσει ή να βιντεοσκοπήσει την πρεσβεία, ακόμη και από απόσταση και αναγκάστηκε να αποχωρήσει, κατ' εντολή των δυνάμεων ασφαλείας.

"Ζήτησα να ενισχυθεί η επιτήρηση και η προστασία στο κτίριο που στέγαζε την πρεσβεία των ΗΠΑ, το οποίο ανήκει στην αμερικανική κυβέρνηση", ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Μαδούρο, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του. "Θα την προστατεύσουμε κι άλλο, επειδή η Βενεζουέλα σέβεται (...) το διεθνές δίκαιο", πρόσθεσε, καταγγέλλοντας την εκδίωξη, από την αμερικανική αστυνομία, ακτιβιστών που είχαν καταλάβει το κτίριο της βενεζουελάνικης πρεσβείας στην Ουάσινγκτον. Οι τελευταίοι τέσσερις ακτιβιστές, που στηρίζουν τον Μαδούρο, συνελήφθησαν χθες.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας έκανε λόγο για μια "βάρβαρη ενέργεια" η οποία καταπατά το διεθνές δίκαιο.

Ο στόχος των ακτιβιστών ήταν να μην μπορέσουν να μπουν στη διπλωματική αποστολή οι εκπρόσωποι του Χουάν Γκουαϊδό, του ηγέτη της αντιπολίτευσης που έχει αυτοανακηρυχθεί μεταβατικός πρόεδρος. Οι διπλωμάτες της κυβέρνησης του Μαδούρο εγκατέλειψαν την πρεσβεία στις 24 Απριλίου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...