Εκκλησία

Σαββίδης: Ετσι βοήθησα να σωθεί βυζαντινός ναός του 12ου αιώνα στην Προύσσα

Συστήνοντας την Κυριακή ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας στον Ιβάν Σαββίδη  τα επτά μέλη του πρώτου διοικητικού συμβουλίου του Κέντρου Ποντιακών Ερευνών, το οποίο θα έχει πενταετή θητεία, στάθηκε στην απουσία ενός καθηγητή του Ποιμαντικού Τμήματος που ήταν στην Κωνσταντινούπολη. Πρόκειται για τον νεοεκλεγέντα Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο (Λαμπρυνιάδη) Μητροπολίτη Προύσσας ο οποίος είναι και Καθηγητής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ.

«Από την Μπούρσα;» ρώτησε έκπληκτος ο Ιβάν Σαββίδης. «Από την Προύσσα, ναι, από την Μπούρσα» απάντησε σύσσωμο το πρώτο διοικητικό συμβούλιο.

Αμέσως ο Ιβάν Σαββίδης μοιράστηκε μια ιστορία και το πώς βοήθησε να σωθεί ένας ιστορικός βυζαντινός ναός του 12ου αιώνα στην περιοχή της Προύσας, τον οποίο διαπραγματεύτηκε από τον ιδιώτη στον οποίο ανήκε και πέρασε στην ιδιοκτησία της οικείας Μητρόπολης.

«Κατά κάποιο τρόπο συμμετείχα στις διαδικασίες ανάδειξης του Βυζαντινού ναού, αναγκάζοντας τον ιδιοκτήτη να πουλήσει αυτήν την εκκλησία στη μητρόπολη Προύσσης. Είχα θέσει υπόψιν δύο επιλογές στον ιδιοκτήτη όταν έμαθα ότι πουλιέται. Η μία ήταν να κρατικοποιηθεί αυτός ο ναός και να περάσει στο υπουργείο Παιδείας της Τουρκίας και η άλλη επιλογή ήταν να πάρει κάποια χρήματα από μας και να δώσει την εκκλησία στην Μητρόπολη. Αυτός ο ναός έχει πολύ μεγάλη ιστορία» είπε ο Ιβάν Σαββίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο ο ναός είναι δίπλα σε μία κλινική για ψυχικές ασθένειες. Και υπήρχε κατά κάποιο τρόπο ένας διάδρομος, ένας χώρος όπου οι  πιστοί περνούσαν μέσα από αυτόν τον κλειστό διάδρομο στο ναό, πραγματοποιώντας μία θεραπεία με ορθόδοξες  πνευματικές μεθόδους. Και στην εποχή του Βυζαντίου ήταν η μοναδική εκκλησία η οποία είχε κατά κάποιο τρόπο τέτοια εξειδίκευση για την ίαση ανθρώπων με ψυχολογικές και ψυχικές διαταραχές» πρόσθεσε ο Ιβάν Σαββίδης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...