Υγεία

Σάλος στις ΗΠΑ: Νερό με αρσενικό σε 19 πολιτείες σύμφωνα με έρευνα

Σάλος έχει προκληθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Circulation, βάσει της οποίας σε τουλάχιστον 19 αμερικανικές πολιτείες το νερό περιέχει υψηλά ποσοστά από αρσενικό, με συνέπεια σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα, καθώς και πολλά κρούσματα καρκίνου.

Όπως ανέφερε η έρευνα της American Hearts Association, ακόμη και η έκθεσε σε χαμηλά ποσοστά αρσενικού, για διάστημα μόλις πέντε ετών, είναι ικανή να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στο καρδιαγγειακό σύστημα των νέων ανθρώπων.

«Η χαμηλή έκθεση σε αρσενικό συνδέεται με μια δυσανάλογη ανάπτυξη της καρδιάς ανεξάρτητα από την υπέρταση και άλλους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου», ανέφερε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ Gernot Pichler. «Όσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε αρσενικό στο πόσιμο νερό, τόσο μεγαλύτερη είναι η ζημιά στην καρδιά» πρόσθεσε ο Pichler, ειδικός στο νοσοκομείο Hietzing / Heart Center Clinic Floridsdorf στη Βιέννη της Αυστρίας.

Η μακροχρόνια έκθεση στο ανόργανο αρσενικό, ένα δηλητήριο που απαντάται φυσιολογικά στον φλοιό της Γης, έχει συνδεθεί με διάφορους καρκίνους, νεφρική βλάβη, υπέρταση, καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη.

Οι πολιτείες που παρουσιάζονται να έχουν υψηλά επίπεδα αρσενικού στα υπόγεια ύδατά τους είναι οι Ουάσινγκτον, το Όρεγκον, η Νεβάδα, η Καλιφόρνια, η Αριζόνα, το Νέο Μεξικό, το Μάιν, η Μασαχουσέτη, το Νιου Χάμσαϊρ, το Νιου Τζέρσεϊ, η Βόρεια Καρολίνα και η Νότια Καρολίνα.

Ενώ το αρσενικό μπορεί να βρεθεί στον αέρα και στο έδαφος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι η μεγαλύτερη απειλή για τη δημόσια υγεία προέρχεται παγκοσμίως από υπόγεια ύδατα, τα οποία μολύνονται καθώς ρέουν από πετρώματα και ορυκτά που περιέχουν αρσενικό. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι άνθρωποι που ζουν σε αγροτικές και ορισμένες προαστιακές περιοχές μπορούν να εκτεθούν σε υπόγεια ύδατα που δεν διαθέτουν σύστημα καθαρισμού, με τη χρήση ιδιωτικών πηγαδιών.

«Είναι σημαντικό για το ευρύ κοινό να γνωρίζει ότι το αρσενικό μπορεί να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις», δήλωσε ο Pichler. «Τα ιδιωτικά πηγάδια δεν ρυθμίζονται επί του παρόντος και οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν ιδιωτικά πηγάδια, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και των νέων ενηλίκων, δεν προστατεύονται», τόνιζε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ