ΗΠΑ

Σάλος στις ΗΠΑ: Ναύτες υποβρυχίου είχαν «λίστες βιασμού» για γυναίκες συναδέλφους τους

Τη δημιουργία «λίστας βιασμών» για τις γυναίκες συναδέλφους τους, από ναύτες υποβρυχίου του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού αποκάλυψε στρατιωτική έρευνα, προκαλώντας σοκ στην κοινή γνώμη.

Μάλιστα, υπήρχαν δύο εκδοχές της λίστας: στην πρώτη οι ναύτες φέρονται να αξιολογούσαν τις 32 συναδέλφους τους, τις οποίες έβαζαν σε κατάταξη, ενώ στη δεύτερη προσέθεταν διάφορα σχόλια σεξουαλικού περιεχομένου δίπλα από τα ονόματά τους.

Σύμφωνα με το site military.com, που δημοσιοποίησε την έρευνα, η λίστα αυτή κυκλοφορούσε ευρέως ανάμεσα στους ναύτες του πληρώματος του υποβρυχίου USS Florida, το οποίο ήταν το δεύτερο που ενσωμάτωσε γυναίκες στο πλήρωμά του το 2016.

«Η σεξουαλικά ακατάλληλη λίστα περιγράφει πολλές γυναίκες του USS Florida με βάση εμφανίσεις, χαρακτηριστικά και πολλαπλές σεξουαλικές πράξεις που οι δημιουργοί της λίστας ήθελαν να κάνουν μαζί τους» σύμφωνα με την αναφορά. «Η λίστα περιγράφει επιθετική σεξουαλική δραστηριότητα, αλλά δεν αναφέρεται σε μη συναινετικές πράξεις».

Σύμφωνα με το military.com, αρκετές ήταν οι γυναίκες που ανησυχούσαν για την ασφάλειά τους, όταν έμαθαν για τις λίστες.

Σύμφωνα με την 74 σελίδων αναφορά, ένας ναύτης τύπωσε τη λίστα το, Ιούνιο του 2018 και την παρέδωσε σε μία αξιωματικό, λέγοντάς της ότι την βρήκε στο δίκτυο υπολογιστών του υποβρυχίου.

Με τη σειρά του ενημερώθηκε τότε για την ύπαρξη των δύο λιστών και ο πλοίαρχος Γκρέγκορι Κέρχερ, που ήταν κυβερνήτης του υποβρυχίου.

Ο Κέρχερ διέταξε τότε να γίνει έρευνα στους υπολογιστές του υποβρυχίου, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι ναύτες είχαν πρόσβαση σε αυτούς. Η έρευνά, αυτή δεν έφερε αποτελέσματα .

Κατά τη διάρκεια των δύο μηνών, κατά τους οποίους ο Κέρχερ γνώριζε για τις λίστες, δεν φαίνεται να ενημέρωσε τον ανώτερό του ή να άνοιξε κάποια επίσημη έρευνα για το περιστατικό.

Ως αποτέλεσμα, τον Αύγουστο του 2018 παύθηκε των καθηκόντων του, εξαιτίας της «απώλειας εμπιστοσύνης στην ικανότητά του να διοικεί».

Στις αρχές του προηγούμενου έτους ο Κέρχερ είχε καυχηθεί για την ευκολία της ενσωμάτωσης των γυναικών στο USS Florida. «Αν προσπαθούσαμε να το κάνουμε 15-20 χρόνια πριν, ξαφνικά, νομίζω ότι θα ήταν δύσκολο» είχε δηλώσει στη Florida Times-Union. «Δεν θα είχαμε προετοιμαστεί για αυτό, και πιθανότατα δεν θα έχει πάει το ίδιο απρόσκοπτα» είχε προσθέσει.

Απομακρύνθηκαν επίσης δύο ναύτες, είπε στο military.com η Σάρα Σελφ Κάιλερ, εκπρόσωπος των δυνάμεων υποβρυχίων, ενώ «επιπλέον διοικητικές ενέργειες έγιναν σε βάρος άλλων μελών της διοίκησης για την κακή μεταχείριση της αναφοράς» των λιστών.

Την περίοδο που κυκλοφορούσαν οι λίστες, στο «χρυσό πλήρωμα» του υποβρυχίου των 173 ατόμων, που είχε ως βάση το Κινγκς Μπέι της Τζώρτζια, υπήρχαν 32 γυναίκες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ