Κόσμος

Ρωσικά αναγνωριστικά και πάλι πάνω από των ουρανό των ΗΠΑ

Μια ομάδα από ρωσικά αναγνωριστικά αεροσκάφη θα πραγματοποιήσει αυτή την εβδομάδα μια αναγνωριστική πτήση πάνω από το έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών στα πλαίσια της διεθνούς συνθήκης για τον ανοικτό ουρανό, ανέφερε η εφημερίδα Krasnaya Zvezda, επικαλούμενη ανώτερο υπάλληλο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Ο επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Μείωσης των πυρηνικών Κινδύνων του Υπουργείου Άμυνας, Σεργκέι Ρίζκοφ, δήλωσε ότι η πτήση παρατήρησης πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα διεξαχθεί από το αεροσκάφος Tu-154M-LK-1 μεταξύ 28 Μαΐου και 3 Ιουνίου.

Η αποστολή παρατήρησης των ρωσικών αεροσκαφών θα ξεκινήσει από τη βάση Πολεμικής Αεροπορίας Wright-Patterson στο Ντέιτον του Οχάιο και η εκτιμώμενη απόσταση πτήσης ανέρχεται σε 4.900 χιλιόμετρα (πάνω από 3.000 μίλια).

Θα είναι η δεύτερη πτήση των αναγνωριστικών της Ρωσίας πάνω από το έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών αυτό το μήνα στα πλαίσια της Συνθήκης Ανοικτών Ουρανών. Η πρώτη αποστολή πραγματοποιήθηκε μεταξύ 12 και 20 Μαΐου.

Η συνθήκη για τον ανοικτό ουρανό (Open Skies Treaty) υπογράφηκε το 1992 και συμπεριλαμβάνει 34 κράτη μέλη. Τέθηκε σε ισχύ το 2002. Οι αναγνωριστικές πτήσεις πραγματοποιούνται στη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και τις ευρωπαϊκές χώρες.

Οι βασικοί σκοποί της συνθήκης είναι η ενίσχυση της διαφάνειας, η παρακολούθηση της εκπλήρωσης των συμφωνιών ελέγχου εξοπλισμών και η επέκταση των δυνατοτήτων πρόληψης κρίσεων στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και άλλων διεθνών οργανισμών.

Υπενθυμίζεται πως μόλις πριν από κάποιες μέρες τέσσερα ρωσικά στρατιωτικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη Tu-95MS πραγματοποίησαν μια πτήση παρατήρησης κατά μήκος της δυτικής ακτής της Αλάσκας και των Αλεούτιων νήσων.

με πληροφορίες από TASS

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ