Υγεία

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Ποια είναι τα πρόωρα συμπτώματα και πόσο καιρό πριν τη διάγνωση μπορούν να εντοπιστούν;

Μία νέα μελέτη, αναφέρει πως τα συμπτώματα όπως οι δυσκολίες στις καθημερινές δραστηριότητες αλλά και την πρόσληψη φαγητού, μπορούν να παρατηρηθούν ένα ή δύο χρόνια πριν τη διάγνωση.

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει κανείς σε καθημερινές λειτουργίες, όπως το ντύσιμο, το περπάτημα και η πρόσληψη φαγητού, μπορούν να παρατηρηθούν σε πάσχοντες από ρευματοειδή αρθρίτιδα ένα ή δύο χρόνια πριν τη διάγνωση, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Πρόκειται για νέο ενδιαφέρον εύρημα, σύμφωνα με την επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης Elena Myasoedova, ρευματολόγο στην κλινική Mayo στο Ρότσεστερ της Μινεσότα.

«Το εύρημα μπορεί να αντανακλά μια συσσώρευση συμπτωμάτων μεταξύ του χρόνου έναρξης της πάθησης και του χρόνου που απαιτείται για να γίνει από τους γιατρούς η διάγνωση» σημειώνει.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα χρονίως αυξημένα επίπεδα δυσκολίας να ανταπεξέλθει κανείς σε καθημερινές δραστηριότητες (λειτουργική αναπηρία) συνεχίζονταν ακόμη και μετά τη διάγνωση των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα και την έναρξη της θεραπείας.

Αυτό μπορεί να οφείλεται σε έναν αριθμό παραγόντων, όπως η αύξηση του σωματικού πόνου και της ψυχικής δυσφορίας, η χρήση γλυκοκορτικοειδών και αντικαταθλιπτικών φαρμάκων και η προσδοκία ανακούφισης των συμπτωμάτων, πρόσθεσε.

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν 586 πάσχοντες από ρευματοειδή αρθρίτιδα και 531 μη πάσχοντες από τη νόσο, αντλώντας στοιχεία από επιδημιολογκή βάση δεδομένων του Ρότσεστερ.

Το ποσοστό λειτουργικής αναπηρίας ήταν πάνω από δύο φορές υψηλότερο στους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα συγκριτικά με τους μη πάσχοντες. Στις περισσότερες ηλικιακές ομάδες, οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα είχαν ποσοστό λειτουργικής αναπηρίας 15% ή και παραπάνω από τους μη πάσχοντες.

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της έγκαιρης θεραπείας των πασχόντων από ρευματοειδή αρθρίτιδα, σύμφωνα με την Myasoedova.

«Η ενημέρωση του γιατρού για τις δυσκολίες στην καθημερινή ζωή, διασφαλίζει ότι οι ασθενείς λαμβάνουν την απαιτούμενη βοήθεια», είπε.

Περίπου 1,5 εκατομμύριο Αμερικανοί ζουν με ρευματοειδή αρθρίτιδα, μια αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει τις αρθρώσεις, αλλά και άλλα μέρη του σώματος. Αποτελεί κοινή χρόνια πάθηση που σχετίζεται με λειτουργική αναπηρία και έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ευημερία και την ποιότητα ζωής.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο ή οίδημα στις αρθρώσεις, αλλά το 40% των πασχόντων εκδηλώνουν συμπτώματα που δεν αφορούν τις αρθρώσεις, όπως κόπωση, πυρετό και απώλεια της όρεξης.

Η μελέτη θα δημοσιευτεί τον Ιούνιο στο επιστημονικό έντυπο Mayo Clinic Proceedings.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...