Πολιτική

«Πόλεμος» στην Κουμουνδούρου: Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος

Μετά την βαριά ήττα έρχεται και η καταιγίδα στο κόμμα του Τσίπρα.

Βράζουν στον ΣΥΡΙΖΑ για τη βαριά ήττα και στελέχη, με ηγέτιδα την ομάδα των «53», στρέφονται κατά κυβερνητικών στελεχών και υπουργών καταλογίζοντας μεγάλες ευθύνες για τη βαριά ήττα του κόμματος.

«Μαύρα» πρόβατα ο υπουργός Επικρατείας και επικεφαλής σχεδιασμού του Μαξίμου Xριστόφορος Βερναρδάκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο υπουργός ψηφιακής πολιτικής Νίκος Παππάς, ενώ η γκρίνια φθάνει μέχρι και τον πρωθυπουργό, κυρίως για την κάλυψη που παρείχε στον υπουργό Παύλο Πολάκη, γεγονός που εκτιμάται πως κόστισε αρκετά στην εικόνα του κόμματος.

Τα «μαχαίρια» θα βγουν και επίσημα στο τραπέζι της πολιτικής γραμματείας που συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι- δύο ημέρες μετά το σοκ των αποτελεσμάτων της ευρω- κάλπης -και αρκετά στελέχη, κυρίως των «53» έχουν βάλει στο στόχαστρο το πρωθυπουργικό περιβάλλον και το επικοινωνιακό του επιτελείο, κατηγορώντας συγκεκριμένα πρόσωπα που είναι πολύ κοντά στον Αλέξη Τσίπρα.

Ήταν γνωστό εδώ και καιρό πως βουλευτές και στελέχη μιλούσαν για την αλαζονεία αρκετών υπουργών, αλλά και για λανθασμένους χειρισμούς σε κύρια ζητήματα, τονίζοντας πως η αυλή του Μαξίμου είχε απομακρυνθεί από την κοινωνία και πως είχαν χάσει την επαφή με το κόμμα. Δείγμα της απόστασης κόμματος και κυβέρνησης η τελευταία επεισοδιακή συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ πριν λίγους μήνες, όπου στράφηκαν όλοι κατά όλων, με αρκετά στελέχη του παραδοσιακού ΣΥΡΙΖΑ να εκφράζουν την τότε δυσαρέσκειά τους, αλλά και να προειδοποιούν για τη λάθος στροφή που έχει πάρει το κόμμα.

«Πολλές από τις επιλογές, αλλά και το ύφος κάποιων στο Μαξίμου δεν αρμόζει στο ήθος Αριστεράς» έλεγαν έντονα στα πηγαδάκια της Κεντρικής Επιτροπής που συνεδριάσε τη Δευτέρα, τονίζοντας πως έστειλαν πολλούς εκτός του κόμματος.

Αποκορύφωμα των λαθών, πάντως, οι εκτιμήσεις περί “ντέρμπι” στις εκλογές της Κυριακής, όπου η “παρέα” Τσίπρα μέχρι και την τελευταία στιγμή, διοχέτευαν “πληροφορίες” σε δημοσιογράφους και κόμμα για δημοσκοπικά ευρήματα, που κινούνταν στο πλαίσιο της δικής τους στρατηγικής για ήττα με μικρή διαφορά. Εξάλλου, σε αυτά τα ευρήματα πόνταρε ο πρωθυπουργός και απέρριψε τις εισηγήσεις για διεξαγωγή των εθνικών εκλογών μαζί με τις ευρωεκλογές. Αυτή η πρόταση, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε φύγει από το τραπέζι εδώ και δύο μήνες, διότι οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού “έβλεπαν” συσπείρωση του κόμματος πριν τις κάλπες, αλλά και πως οι παροχές της τελευταίας στιγμής θα δώσουν πόντους στο ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, στην Κουμουνδούρου συζητιέται έντονα η εμμονή της αυλής του Μαξίμου με τη σκανδαλολογία, με αποκορύφωμα την κατάρρευση του σκανδάλου Νονartis, με στοχοποίηση μέσων ενημέρωσης, στρατηγική που θεωρείται πως γύρισε μπούμερανγκ.Ακόμα ένα λάθος η επικοινωνιακή διαχείριση για το Μάτι, με ύφος κάποιων υπουργών πάλι να μπαίνει στο στόχαστρο.

Πλήγμα, επίσης, για την αριστερή δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ ο Παύλος Πολάκης που θεωρείται πως ζημίωσε το κόμμα με τις διαρκείς ατυχές παρεμβάσεις του, ενώ λανθασμένη θεωρούν και την πλήρη στήριξη του Αλέξη Τσίπρα.

Για μεγάλη ήττα που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές μίλησε χθες ο Πάνος Σκουρλέτης στην ΕΡΤ ασκώντας κριτική και σε στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. «Έχω μια διάθεση αυτοκριτικής. Ναι, κυβερνητικά στελέχη με τον τρόπο τους δημιούργησαν μια εικόνα, δεν θα το έλεγα αλαζονείας αλλά δεν ήταν μετρημένοι και νουνεχείς όσο έπρεπε και προσωπικά δεν το λέω τώρα την επομένη των εκλογών, σε πολλές περιπτώσεις μου είχε δοθεί η δυνατότητα να το διατυπώσω» είπε χαρακτηριστικά. Ο Νίκος Παππάς επικαλέστηκε την αποχή από τις κάλπες και διάφορα άλλα στελέχη αναφέρθηκαν σε επιμέρους πτυχές. Ο Νίκος Φίλης έδωσε τη δική του ερμηνεία: «Είναι το ζήτημα του ύφους της εξουσίας. Ορισμένες συμπεριφορές δημιούργησαν μια απόσταση των πολιτών από τη διακυβέρνηση». Ο βουλευτής Σάκης Παπαδόπουλος μίλησε για «αποδοκιμασία διάφορων πλευρών της κυβερνητικής πολιτικής». Ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης ανέφερε ότι το κόμμα πρέπει να «επανεξετάσει τις τακτικές και τις επιλογές που έκανε». Πυρά κατά του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, εξαπέλυσε το μεταξύ ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς την επομένη της βαριάς ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.

Στη σημερινή συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας αναμένεται να ασκηθεί κριτική και για την τακτική μεταγραφής στελεχών από το ΠΑΣΟΚ, με τη διεύρυνση τελικά όχι μόνο να μην αποδίδει αλλά και να προκαλεί αποστροφή παραδοσιακών ψηφοφόρων. Από τον Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να ζητηθεί να ξεκινήσουν στελέχη και βουλευτές περιοδείες σε οργανώσεις και γειτονιές, βγαίνοντας ξανά στην κοινωνία προκειμένου να κερδίσουν ξανά τους πολίτες, με βασικό κορμό τη «θετική ατζέντα » για την επόμενη ημέρα, όπου και κινηθεί η προεκλογική ρητορική.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...