Άγιο Όρος

Πυρκαγιά στην αγιορείτικη Μονή Αγίου Παντελέημονος

Μια πυρκαγιά ξέσπασε στο ρωσικό μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα στο Άγιο Όρος την Κυριακή, προκαλώντας σοβαρές ζημιές που δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί πλήρως.

Ευτυχώς, δεν υπήρξαν θύματα και κανένα από τα ιερά λείψανα ή εικόνες της Μονής δεν υπέστη ζημιά.

Ωστόσο, η έκταση της πυρκαγιάς είναι μάλλον σοβαρή και οι υλικές φθορές αρκετά μεγάλες.

Σε συνέντευξή του στο tsargrad.tv, ο ηγούμενος του μοναστηριού, ο Αρχιμανδρίτης Ευλογιος (Ιβανόφ) εξήγησε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας από το Σάββατο προς την Κυριακή, το δωμάτιο που βρίσκονται οι γεννήτριες του μοναστηριού και άλλος τεχνικός εξοπλισμός πήρε φωτιά και κάηκε εντελώς. Δεν είναι σαφές τι προκάλεσε τη φωτιά. Μόνο μία μικρή γεννήτρια επιβίωσε, με την οποία τροφοδοτούν την κουζίνα. Ακόμα και τα φώτα στην εκκλησία είναι όλα απενεργοποιημένα.

Η ζωή του μοναστηριού συνεχίζεται φυσικά, αλλά οι αδελφοί δεν μπορούν να δεχθούν προσκυνητές προς το παρόν και οι περίπου 150 φιλοξενούμενοι, που έμεναν, έπρεπε να φύγουν καθώς δεν μπορεί να λειτουργήσει ο εξοπλισμός που είναι απαραίτητος για την εξυπηρέτηση των προσκυνητών .

Φωτογραφία: afonit.info

Το μοναστήρι υπέστη σοβαρό οικονομικό πλήγμα εξαιτίας της πυρκαγιάς, καθώς τα εργαστήρια του - η μεταλλουργία, η ξυλουργική, η συγκόλληση - απαιτούν ηλεκτρική ενέργεια, και στο βέλτιστο σενάριο, σύμφωνα με τον Γέροντα Ευλόγιο, θα χρειαστεί περίπου ένας μήνας για να ξαναρχίσει η δουλειά τους.

Ο ίδιος στάθηκε ιδιαίτερα στο ότι κανείς δεν τραυματίστηκε στη φωτιά, ούτε υπήρχαν φθορές σε ιερά αντικείμενα και ότι η λειτουργική ζωή της μονής συνεχίζεται αδιατάρακτη.

Περίπου 100 αδερφοί και ένας μικρός αριθμός εργαζομένων παραμένουν στο μοναστήρι.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ