Οικονομία

Πρόστιμα της Κομισιόν σε πέντε τράπεζες-κολοσσούς

Οι ευρωπαϊκές αρχές κατά του μονοπωλίου επέβαλαν σήμερα (16/05) πρόστιμα σε πέντε τράπεζες συνολικού ύψους 1,07 δισεκ. ευρώ για χειραγώγηση της αγοράς συναλλάγματος.

Ο λόγος για τις εξής τράπεζες: Barclays, Citigroup, JPMorgan, MUFG και Royal Bank of Scotland. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι οι τράπεζες σχημάτισαν δύο καρτέλ για να χειραγωγήσουν την αγορά συναλλάγματος σε 11 νομίσματα, μεταξύ των οποίων το αμερικανικό δολάριο, το ευρώ και η στερλίνα.

Αυστηρό μήνυμα της Κομισιόν
«Αυτές οι αποφάσεις για καρτέλ στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Κομισιόν δεν θα ανεχθεί συνωμοτική συμπεριφορά σε κανένα κλάδο των χρηματοπιστωτικών αγορών», ανέφερε σε ανακοίνωση η Ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Σύμφωνα με τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές, οι περισσότεροι από τους traders γνωρίζονταν μεταξύ τους σε προσωπικό επίπεδο και είχαν δημιουργήσει διαδικτυακούς χώρους συζητήσεων (chatroom) με ονόματα όπως "Essex Express 'n the Jimmy" διότι όλοι τους με εξαίρεση τον "James" ζούσαν στο Έσεξ και μετακινούνταν καθημερινά με τρένο προς το Λονδίνο. Το ένα καρτέλ ήταν ενεργό από τον Δεκέμβριο του 2007 έως τον Ιανουάριο του 2013, ενώ το άλλο από τον Δεκέμβριο του 2009 έως τον Ιούλιο του 2012, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Μόνο η UBS είχε ενημερώσει
Ανάμεσα στις τράπεζες που δε επιβλήθηκε πρόστιμο ήταν η ελβετική UBS καθώς αυτή ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ύπαρξη καρτέλ. Ο χρηματοπιστωτικός κλάδος έχει πληγεί από πρόστιμα δισεκ. ευρώ σε όλο τον κόσμο την τελευταία δεκαετία για τη χειραγώγηση επιτοκίων αναφοράς σε χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοβαρές ζημιές υπέστη το Ρωσικό σκάφος "Yamal" στην Κριμαία- Απομακρύνεται η πιθανότητα Ρωσικής αποβατικής ενέργειας στην Οδησσό

Η Κριμαία δεν είναι ασφαλής για τον Ρωσικό στόλο, ο οποίος αναγκαστικά έχει μετακινηθεί κατά κύριο λόγο ανατολικότερα...