Κόσμος

Προκαλεί ο Τούρκος υπ. Ενέργειας: «Πλανώνται οικτρά όλοι - Θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας» - Ολοταχώς για σύγκρουση η Άγκυρα

«Πλανώνται οικτρά όσοι πιστεύουν ότι με τη δημιουργία τετελεσμένων στην ανατολική Μεσόγειο θα προκαταλάβουν τις έρευνές στα πεδία που νομιμοποιούμαστε να ενεργούμε», δήλωσε σε αυστηρό ύφος ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, παροτρύνοντας μάλιστα τους αντιπάλους της Τουρκίας «να κοιτάξουν την ιστορία της όσοι υποστηρίζουν ότι ο μεγάλος και ιερός λαός θα φοβηθεί ή θα λυγίσει μπροστά σε μια-δυο απειλές».

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του OPEN TV Μαρία Ζαχαράκη, σε ομιλία του στην Άγκυρα, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας επανέλαβε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της προστατεύοντας τα δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας και των Τ/Κ στην ανατ. Μεσόγειο, παρότι κάποιες χώρες έχουν ενοχληθεί από τις δραστηριότητες έρευνας υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο.

«Δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε ποτέ υποδείξεις σχετικά με τις δραστηριότητες της Τουρκίας μέσα στις περιοχές που νομιμοποιείται να δραστηριοποιείτε. Ιδιαίτερα ο διεθνής τύπος διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα βγάζει δημοσιεύματα που αμφισβητούν τη δίκαιη στάση της Τουρκίας. Οι έρευνες και γεωτρήσεις των πλοίων μας Μπαρμπαρός και Πορθητή βασίζονται στα νόμιμα δικαιώματα μας που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο και υπό αυτό το πλαίσιο συνεχίζουν τις δραστηριότητές μας.

Όπως έχει δηλώσει και ο ΓΓ του ΟΗΕ τα αποθέματα στην Κύπρο ανήκουν και στις δύο πλευρές και πρέπει να υπάρξει ένας δίκαιος διαμοιρασμός. Αναμένουμε από όλες τι πλευρές να σεβαστούν τις έρευνες και τις γεωτρήσεις που πραγματοποιούνται εντός της υφαλοκρηπίδας μας», ανέφερε ο Φατίχ Ντονμέζ, για να τονίσει για άλλη μια φορά την αποφασιστικότητα της Τουρκίας σε αυτό το θέμα.

«Όσοι προσπαθούν να δοκιμάσουν την Τουρκία έχοντας πίσω τους κάποιες χώρες ή εταιρείες, ας μάθουν ότι είναι σε λάθος δρόμο», προειδοποίησε.

Ο Τούρκος υπουργός ανέφερε ότι οι φυσικές πηγές ενέργειας μπορούν να διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο στην ειρήνη, την σταθερότητα και την ευημερία, προσθέτοντας ότι η Τουρκία προστατεύει τα δικαιώματα των Τ/Κ ενεργώντας υπό αυτή την αντίληψη.

Τσαβούσογλου: Δεν θα υπάρξει καθυστέρηση στην παράδοση των S-400

«Δεν έχουμε πει ποτέ για καθυστέρηση στην παράδοση των S-400 στην Τουρκία», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, παρόλο που ορισμένες χώρες, μεταξύ αυτών και οι ΗΠΑ, ζητούν από την Τουρκία να μην προμηθευτεί το ρωσικό αντι-πυραυλικό σύστημα με το επιχείρημα ότι είναι ασύμβατο με τα συστήματα του ΝΑΤΟ και απειλή για τα αμερικανικά αεροσκάφη F-35.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας διέψευσε τις πληροφορίες των τελευταίων 24ώρων περί πρότασης της Άγκυρας προς την Ουάσιγκτον για αναβολή της παράδοσης των S-400, προκειμένου να καμφθούν οι αμερικανικές αντιδράσεις.

O ίδιος πρόσθεσε πάντως ότι θα έχει μία τηλεφωνική επικοινωνία αύριο Σάββατο 10 Μαΐου με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, σχετικά με το θέμα των S-400 και άλλα διμερή ζητήματα.

Μήνυμα Ερντογάν σε ΗΠΑ και ΕΕ: Δεν φοβάμαι τίποτα!

Έμμεσο μήνυμα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση πως η Τουρκία προτίθεται να επιμείνει στην αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 και στις διεκδικήσεις της στην ανατολική Μεσόγειο, έστειλε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας χθες βράδυ, ενόψει της επανάληψης των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη στις 23 Ιουνίου, ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε πως δεν τον φοβίζει τίποτα: ούτε πιθανές κυρώσεις, ούτε εμπάργκο, ούτε ενδεχόμενοι δασμοί.

«Κάποιοι επιχειρούν να προκαλέσουν αναταραχή», είπε ο κ. Ερντογάν, προσθέτοντας πως η Άγκυρα μπορεί να αντέξει τις πιέσεις και θα σταματήσει όσους προσπαθούν να την βλάψουν.

Η δήλωση Ερντογάν ήλθε την στιγμή που η Άγκυρα επιμένει στην απόκτηση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 – παρά τα μηνύματα των ΗΠΑ πως θα κινδυνεύσει με περιθωριοποίηση στο NATO – και έχει στείλει το γεωτρύπανο Fatih για γεωτρήσεις ανοιχτά της Πάφου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ