Οικονομία

Προειδοποίηση ΕΚΤ: Μην αγοράζετε bitcoin

Για «κίνδυνο μεγάλης ζημίας» προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσους βάζουν τα χρήματά τους σε κρυπτονομίσματα τύπου bitcoin.

Σε άρθρο που εξέδωσε με τίτλο «Κρυπτογραφικά στοιχεία ενεργητικού: εξελίξεις και προοπτικές», η ΕΚΤ τονίζει ότι κανείς δεν εγγυάται την αξία των νομισμάτων, αφού δεν υπάρχει συγκεκριμένος εκδότης τους, όπως συμβαίνει με τα συμβατικά νομίσματα που έχουν από πίσω τους μία κεντρική τράπεζα.

Χωρίς νομικό καθεστώς ή ξεχωριστό νομικό πλαίσιο και εποπτεία, σημειώνει το άρθρο, τα κρυπτονομίσματα αποτελούν προνομιακό χώρο για τους κερδοσκόπους. Αυτό σημαίνει ότι οι διακυμάνσεις μπορεί να είναι έντονες και όσοι έχουν αγοράσει κρυπτονομίσματα αντιμετωπίζουν «κίνδυνο μεγάλης ζημίας».

Επιπλέον, όσοι έχουν στην κατοχή τους κρυπτονομίσματα μπορεί να πέσουν θύματα ψηφιακής απάτης, κλοπής ή απώλειας προσωπικών ψηφιακών κλειδιών, προειδοποιεί η ΕΚΤ.

Άλλωστε, δεν έχει περάσει καν μήνας από τη κλοπή- μαμούθ 7.000 bitcoin από την πλατφόρμα Binance, με την αξία των «κλοπιμαίων» να ξεπερνά τα 35 εκατομμύρια ευρώ. Πάντως, η Binance διαβεβαίωσε ότι θα καλύψει πλήρως τις απώλειες των πελατών της.

«Αγοράζουν» όλη την Ελλάδα
Με παγκόσμια χρηματιστηριακή αξία που αγγίζει τα 230 δισεκατομμύρια ευρώ, οι τοποθετήσεις στα κρυπτονομίσματα είναι αρκετές για να αγοράσουν την Ελλάδα 1,2 φορές (το ελληνικό ΑΕΠ κυμαίνεται λίγο πάνω από τα 190 δισ. ευρώ.)

Τα κρυπτονομίσματα χαρακτηρίζονται από έντονες διακυμάνσεις, κανείς ωστόσο δεν μπορεί να αρνηθεί ότι τα βασικότερα (bitcoin, ethereum κλπ) επιφύλαξαν «εκρηκτικά» κέρδη σε όσους τα εμπιστεύτηκαν στα πρώτα βήματα της ζωής τους.

Υπάρχουν και τα θετικά
Στο άρθρο της, πάντως, η ΕΚΤ δεν παραβλέπει να αναγνωρίσει πλεονεκτήματα σε αυτή τη νέα μορφή συναλλαγών.

Όπως αναφέρει «η τεχνολογία στην οποία βασίζονται τα κρυπτογραφικά στοιχεία ενεργητικού, η τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού (Distributed Ledger Technology – DLT), φαίνεται ότι προσφέρει κάποια πλεονεκτήματα στους χρήστες. Μπορεί να μειώσει το κόστος συναλλαγών και τους χρόνους διακανονισμού, και δεν γνωρίζει σύνορα.»

ΠΗΓΗ:euronews

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ