Κύπρος

Προέλαση ισραηλινών μαχητικών στην Α.Μεσόγειο: Άσκηση-«μαμούθ» κατά της Τουρκίας - Κύπρος & Ισραήλ στέλνουν ηχηρό μήνυμα

Μετά τις προειδοποιήσεις της Αιγύπτου, σύμφωνα με άρθρο μας, η οποία γνωρίζει επακριβώς από δικά της «κανάλια» το τι ετοιμάζει ο Ερντογάν στην Κύπρο, ήρθε η σειρά του Ισραήλ να δείξει και αυτό τα «δόντια του» στον Σουλτάνο και τις κινήσεις του στην Α.Μεσόγειο.

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έχουν μεταβεί ως μέρος της άσκησης που πραγματοποιείται σε κυπριακό έδαφος παρουσία επίλεκτων ισραηλινών και κυπριακών ειδικών δυνάμεων.

Τα μέλη των Ισραηλινών ειδικών δυνάμεων είχαν προσγειωθεί στην Αεροπορική Βάση Ανδρέας Παπανδρέου από την προηγούμενη Πέμπτη.

Ισραηλινοί στρατιώτες, στρατιωτικά μεταφορικά αεροσκάφη, μαζί με οπλισμό και άλλο εξοπλισμό, εκφορτώθηκαν για την υλοποίηση  της άσκησης.

Επίσης θα έχουμε και την παρουσία και ελικοπτέρων διαφόρων τύπων της ισραηλινής αεροπορικής δύναμης την αεροπορική βάση στην Πάφο για να συμμετάσχουν στην ίδια  άσκηση.

Ο τύπος των ισραηλινών αεροσκαφών είναι προς το παρόν άγνωστος, αλλά οι Ισραηλινοί, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, θα θελήσουν να εντυπωσιάσουν τους Τούρκους, στέλνοντας ακόμα και αεροσκάφη STEALTH F-35 Adir, μετά την παρουσία βρετανικών αντίστοιχων αεροσκαφών στις βάσεις του ΗΒ στην Κύπρο.  

Επίσης αναφέρεται ότι θα τεθούν σε ετοιμότητα και τα κυπριακά συστήματα αεράμυνας, ενώ θα έχουμε την παρουσία ισραηλινών πολεμικών πλοίων, ενώ θα  ενεργοποιηθεί και το κυπριακό  σύστημα παράκτιας άμυνας για την εν λόγω άσκηση, σύμφωνα με τουρκική αμυντική ιστοσελίδα.

 «Οι  ασκήσεις αυτές ανάμεσα σε κυπριακές και ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις», σύμφωνα με ελληνική πηγή είναι σημαντικές. Αφορούν την  σαφή  ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών.

Το Υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι μια στρατιωτική άσκηση θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Μαΐου στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, η στρατιωτική άσκηση πραγματοποιείται και σε θαλάσσιες περιοχές ανάμεσα σε  Κύπρο και  ελληνική ΑΟΖ .

Ποια θα είναι όμως η πολιτική του Ισραήλ στις τουρκικές προκλήσεις στην Α.Μεσόγειο;

Κάθε κράτος έχει την δική του πολιτική και σχέδια για την προάσπιση των δικών του συμφερόντων, έτσι και το Ισραήλ έχει σχέδια για την Α.Μεσόγειο και την τουρκική διείσδυση που αφορούν  την προσπάθεια υφαρπαγής υδρογονανθράκων.

Μια τουρκική παρουσία την οποία δεν την επιθυμεί σαφέστατα ούτε ο Νετανιάχου, ούτε και ο Αλ Σίσι για τους δικούς τους πάντα λόγους και κυρίως συμφέροντα.  

«Η Τουρκία αποτελεί μακροπρόθεσμη απειλή για την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή. Ο νεο-οθωμανισμός απαιτεί μια ειδική αμυντική πολιτική που εντάσσει την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ και τους Κούρδους σε μια περιφερειακή συμμαχία, ανέφερε το ισραηλινό think tank Besa Center, σε ένα άρθρο που είχαμε δημοσιεύσει πρόσφατα.

Μια νέα εποχή έχει ξεσπάσει στο βόρειο Λεβάντε. Η Δημοκρατία της Τουρκίας έχει αφήσει πίσω της τον Κεμαλισμό, τα κοσμικά θεμέλια για την επιδίωξη ισλαμικής, αυταρχικής διακυβέρνησης. Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), με επικεφαλής τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει αποξενωθεί από ΗΠΑ, Ισραήλ και ΕΕ, ενώ εγκατέλειψε και τα διαπιστευτήρια του στην δύση και το ΝΑΤΟ.

Το ΑΚΡ έχει υιοθετήσει μια νεο-οθωμανική πολιτική ιμπεριαλισμού, επιδιώκοντας να σφετεριστεί τη θέση του «αρχηγού του μουσουλμανικού κόσμου» από τη Σαουδική Αραβία.

Χρησιμοποιεί μια αποικιακή γλώσσα που θυμίζει τη φασιστική Ιταλία του Μουσολίνι, ο Ερντογάν απείλησε να κατακτήσει ελληνικά νησιά, την Κύπρο και το Λίβανο. Επίσης έχει κάνει συγκεκριμένα βήματα προς την κατεύθυνση της προώθησης αυτού του οράματος, παρά την αποξένωση του από τους  Ευρωπαίους  και Άραβες συμμάχους.

Κάποιοι αναλυτές στο Ισραήλ ζήτησαν τη διατήρηση δεσμών με την Τουρκία με την ελπίδα ότι η κυβέρνηση του ΑΚΡ θα πέσει και θα συνεχιστούν οι σχέσεις με έναν πιο μετριοπαθή ηγέτη. Αλλά αυτό είναι μια ευσεβής σκέψη. Παρά την κακή απόδοση στις τοπικές δημοτικές εκλογές και τις πρόσφατες κακές οικονομικές επιδόσεις, υπερεθνικιστικές και νεοφασιστικές οργανώσεις, όπως οι Γκρίζοι Λύκοι, έχουν αναθαρρήσει από την άνοδο του ΑΚΡ.

Το ΑΚΡ επιδίωξε επίσης να εξισλαμίσει ακόμα και την κοσμική Βόρεια Κύπρο, μετατρέποντας τη σύγκρουση από εθνοτική σε θρησκευτική. Η Άγκυρα τρέφει φρούδες ελπίδες να αλλάξει την ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο, από ένα σχέδιο επανένωσης με ίσα δικαιώματα, σε μια λύση δύο κρατών. Αυτό θα ήταν το πρόσχημα για ενδεχόμενη προσάρτηση του νησιού (τουλάχιστον του βόρειου τμήματος).

Δεδομένης της αυξανόμενης παρέμβασης της Άγκυρας στη Μέση Ανατολή και στην ανατολική Μεσόγειο, είναι απαραίτητο να οικοδομηθεί και να ενισχυθεί ένας πολυμερής μηχανισμός, μεταξύ των πλέον πληγέντων κρατών της περιοχής», αναφέρει το ισραηλινό ινστιτούτο, ενδεικτικό των προθέσεων της κυριαρχούσες μερίδας των πολιτικών της χώρας αυτής...σήμερα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ