Εκκλησία

Παραιτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος-Ποιός θα είναι ο επόμενος; Ελπιδοφόρος ή "σουηδικό μοντέλο"; (βίντεο)


Αυτό που ψιθυριζόταν τους τελευταίους μήνες έγινε πραγματικότητα. Σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αποδέχθηκε την παραίτηση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου.

Ο Αρχιεπίσκοπος παραιτήθηκε μετά τη συνάντηση του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι. Μια συνάντηση που είχε διάρκεια 1,5 ώρας.

Στη Σύνοδο που θα διεξαχθεί από 9 έως 11 Μαΐου αναμένεται να εκλεγεί ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής.
https://www.youtube.com/embed/1xv-qExRW4U

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναφέρει: 

Διά τοῦ παρόντος ἀνακοινοῦται ὅτι σήμερον, Σάββατον, 4ην Μαΐου 2019, ἡ Α.Θ.Παναγιότης ὁ Πατριάρχης ἐδέχθη εἰς ἀκρόασιν τόν Σεβ. Ἀρχιεπίσκοπον Γέροντα Ἀμερικῆς κ. Δημήτριον, ὁ ὁποῖος ἐνημέρωσεν Αὐτόν ἐπί διαφόρων θεμάτων τῆς κατ΄αὐτόν θεοσώστου Ἐπαρχίας.

Ἐν συνεχείᾳ ἡ Α.Σεβασμιότης ὁ Ἀρχιεπίσκοπος ὑπέβαλε γραπτῶς τήν παραίτησίν του ἐκ τοῦ θρόνου τῆς ἥν ἐπί εἰκοσαετίαν θεοφιλῶς ἐποίμανεν Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀμερικῆς, τήν ὁποίαν ὁ Πατριάρχης θά φέρῃ ἐνώπιον τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου κατά τήν συνεδρίαν αὐτῆς τῆς προσεχοῦς Πέμπτης, 9ης Μαΐου.

Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου

Αυτήν την στιγμή δύο ονόματα είναι αυτά που συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες να διαδεχθούν τον Γέροντα Δημήτριο.

Πρώτο είναι αυτό του Μητροπολίτη Προύσσης Ελπιδοφόρου, για τον οποίον το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ έχει γράψει σχετικά εδώ και ένα χρόνο . Διαβάστε εδω

Το δεύτερο είναι του Μητροπολίτη Σουηδία Κλεόπα. Αυτή η δεύτερη λύση μπορεί να είναι αουτσάιντερ αλλά όχι ανίσχυρο μιας και δεν είναι λίγοι εκείνοι από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού που υποστηρίζουν πως ο Ελπιδοφόρος δύσκολα θα γίνει αποδεκτός στις ΗΠΑ, και εκτιμούν ως ενδεδειγμένη λύση τον Κλεόπα, που γνωρίζει τα της Αμερικής, έχει επιτυχημένη θητεία στην Σκανδιναβία και θα μπορούσε να μεταφέρει το "σουηδικό μοντέλο" στις ΗΠΑ τηρουμένων βέβαια των αναλογιών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οπλικά συστήματα 0

Η ΠΥΡΚΑΛ κλείνει: Χαρίζεται ο εξοπλισμός στην Ουκρανία; - Η τροπολογία του ΥΠΟΙΚ που έβαλε «φωτιά» στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα

Τα ερωτηματικά που προκύπτουν για να πάρα πολύ σοβαρό θέμα για την εθνική άμυνα της χώρας - Η ανακοίνωση του Ευάγγελου...