Ελληνοτουρκικά

Ο τουρκικός «Πορθητής» φέρνει αλλαγές για το Καστελόριζο και τη Μεγίστη;

Δυστυχώς για μία ακόμα φορά Λευκωσία και Αθήνα αιφνιδιάστηκαν εντελώς αδικαιολόγητα και παρακολουθούν εδώ και μία εβδομάδα αμήχανα, μία σοβαρή κρίση με τετελεσμένα που δημιουργεί η παρουσία του Τουρκικού γεωτρύπανου «Πορθητής» (Fatih) στην Κυπριακή Υφαλοκρηπίδα, 42-45 περίπου ΝΜ δυτικά της Πάφου.

Του Κωνστατίνου Λουκόπουλου*

Η Τουρκία από τα ξημερώματα της 4 Μαΐου, σε μία άκρως προκλητική παραβίαση των κανόνων τους Διεθνούς Δικαίου, δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να υλοποιεί τις εδώ και 1,5 χρόνο απειλές της. Γιατί άραγε δεν προετοιμαστήκαμε αρκούντως για αυτό το ενδεχόμενο;

Όταν μάλιστα οι εκτιμήσεις ήταν ότι θα προσπαθήσει να δημιουργήσει τετελεσμένα ιδιαίτερα μετά την παρέμβαση στολίσκου του Πολεμικού Ναυτικού της πέρσι τον Φεβρουάριο μέσα στο «Οικόπεδο 3» της Κυπριακής ΑΟΖ όταν εξεδίωξε το γεωτρύπανο της Ιταλικής ΕΝΙ Saipem 12000 και ακύρωσε την διερευνητική γεώτρηση, όπως διαβάζουμε στο defence-point.gr.

Διευκρινίσω εξ αρχής, ότι επιλέγω τον όρο «Υφαλοκρηπίδα» (σε αντίθεση με τους περισσοτέρους που συνεχίζουν να ομιλούν για ΑΟΖ) για την συγκεκριμένη περιοχή καθόσον μιας και δεν έχουν κατατεθεί συντεταγμένες των εξωτερικών ορίων, ως νομική έννοια είναι ισχυρότερη καθόσον αυτή υπάρχει εξ αρχής (ab initio) και αυτοδικαίως (ipso facto).

Πρέπει να πούμε όμως τα πράγματα με το όνομα τους! Πρόκειται για μία σοβαρότατη κρίση που δημιουργεί σημαντικούς κινδύνους όχι μόνο για την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά σε δεύτερο χρόνο και για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος, κάτι στο οποίο φαίνεται ότι δεν θέλει να «βλέπει» η Ελληνική Κυβέρνηση η οποία προσπάθησε δια στόματος Κατρούγκαλου να υποβαθμίσει τη όλη κατάσταση.

Αυτό που μάλλον ηθελημένα παραβλέπει ο επικεφαλής της Ελληνικής Διπλωματίας, είναι ότι έχει ή δεν έχει την τεχνογνωσία για γεώτρηση, τρυπήσει ή δεν τρυπήσει τελικά ο «Πορθητής (σ)την Υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Τουρκία παράγει πλέον πολιτικά σοβαρά αποτελέσματα και κατ’ επέκταση τετελεσμένα:

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ