Πολιτική

Ο ρόλος των μικρών κομμάτων την επόμενη μέρα των εκλογών

Το πολιτικό τοπίο άλλαξε με τις πρόωρες εκλογές να είναι πλέον γεγονός.

Νέο πολιτικό τοπίο, συσχετισμούς δυνάμεων και προοπτικές συνεργασιών ενόψει των εθνικών εκλογών του Ιουνίου προκαλεί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Είναι προφανές ότι ως ισχυροί πόλοι της εγχώριας πολιτικής γεωγραφίας παραμένουν η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποκτά και επισήμως τον ρόλο του ισχυρότερου παίκτη.

Το ποσοστό άνω του 33% που εξασφάλισε το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη οδηγεί στο συμπέρασμα ότι διεκδικεί με αξιώσεις ποσοστό αυτοδυναμίας στις επικείμενες εθνικές εκλογές.

Από την άλλη πλευρά τα ποσοστά συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεπέρασαν τελικά το 60% σε σχέση με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 και είναι προφανές ότι η Κουμουνδούρου θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα να επαναπατρίσει ψήφους.

Την ίδια ώρα τρία κοινοβουλευτικά κόμματα, ΑΝΕΛ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων έμειναν αρκετά κάτω από το κατώφλι του 3%

Σε κάθε περίπτωση είναι βέβαιο ότι τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ θα αυξήσουν την πόλωση προκαλώντας συνθήκες ασφυξίας στους πολιτικούς σχηματισμούς που κινούνται δεξιά και αριστερά τους.

Γι αυτό και οι λεγόμενοι «μικροί» ίσως επιδιώξουν συμμαχίες για να αντεπεξέλθουν στον αυξημένο ανταγωνισμό.

Με βάση το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεξιά της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται πως ισχυρό ρόλο αποκτά η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου παίρνοντας τα “σκήπτρα” από το μόρφωμα της Χρυσής Αυγής και από τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου

Υπενθυμίζεται ότι και πριν τις ευρωεκλογές έγινε προσπάθεια κοινής καθόδου των υπερδεξιών κομμάτων του κ. Βελόπουλου, του Γιώργου Καρατζαφέρη, του Φαήλου Κρανιδιώτη και των Τάκη Μπαλτάκου – Δημήτρη Καμμένου. Η συμμαχία χάλασε κυρίως λόγω συγκρουόμενων φιλοδοξιών.

Πλέον οι συσχετισμοί δυνάμεων έχουν αποτυπωθεί και δεν αποκλείεται να επαναληφθούν οι συνομιλίες για κοινή κάθοδο στις εθνικές εκλογές υπό την Ελληνική Λύση.

Να σημειωθεί μετά το κόμμα του Κ. Βελόπουλου, ακολουθεί το ΛΑΟΣ με 1,25%, οι ΑΝΕΛ με περίπου 0,8% και η Νέα Δεξιά με 0,65%.

Αποτελεί δε ερώτημα εάν οι ΑΝΕΛ θα επιχειρήσουν αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές.

Επίσης, ρόλο ισχυρού πόλου αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει το ΜεΡΑ25 του Γιανη Βαρουφάκη εκτοπίζοντας την ΛΑΕ του Παναγιώτη Λαφαζάνη και την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Υπενθυμίζεται ότι και σε αυτό τον χώρο υπήρξαν διεργασίες που αναλήφθηκαν από τον Αλέκο Αλαβάνο για να υπάρξει κοινή κάθοδος αλλά ναυάγησαν.

Οι συνομιλίες ίσως επαναληφθούν καθώς τα ποσοστά που έλαβαν ΛΑΕ και Πλεύση Ελευθερίας είναι μάλλον απαγορευτικά για αυτόνομη κάθοδο στις εθνικές εκλογές.

Τέλος ερώτημα παραμένει το τι θα κάνει το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη. Στις ευρωεκλογές κατέγραψε αρκετά χαμηλή πτήση περιορίζοντας τα ποσοστά του σε περίπου 1,6% απο 6,61% που είχε λάβει στις ευρωεκλογές του 2014. Είναι βέβαιο ότι ότι το επόμενο διάστημα θα συνεδριάσουν τα όργανα του κόμματος προκειμένου να συζητήσουν το μέλλον τους και το αν θα αποτολμήσουν αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές, αν θα επιδιώξουν συνεργασίες και με ποιο χώρο ή αν θα διαλύσουν το μαγαζί.

Το ίδιο ισχύει και για την Ενωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη που καταγράφει ποσοστά λιγο κάτω του 1,5%.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...