Κόσμος

Ο ρόλος του Πάπα στο παιχνίδι με το μεταναστευτικό

Του Μανώλη Κείου

Πριν από δέκα ημέρες γράφαμε για την περίεργη συμμαχία Πάπα-Σόρος στο μεταναστευτικό.

Πριν από λίγες ημέρες από Βουλγαρία και Σκόπια ο Πάπας ζήτησε να αγκαλιάσουν όλοι τους μετανάστες.

Και χθες έστειλε καρδινάλιο στο hot spot προσφύγων στην Ελλάδα. Κι όλα αυτά την στιγμή που οι καιρικές συνθήκες βελτιώνονται και οι πρόσφυγες συνεχίζουν να καταφτάνουν κατά κύματα!

Κι όλα αυτά την στιγμή που στην Ιταλία ο Σαλβίνι σηκώνει νέο αντιμεταναστευτικό μπαϊράκι!  Συγκεκριμένα ο Ιταλός υφυπουργός Εσωτερικών δήλωσε χθες ότι θα αρνηθεί να εκχωρήσει λιμάνι για ναυτικό πλοίο για να γίνει αποβίβαση μετά τη διάσωση δεκάδων μεταναστών στα ύδατα της Λιβύης. "Υπάρχει ένα ναυτικό πλοίο που μάζεψε 40 μετανάστες στα ύδατα της Λιβύης και δεν θα του δώσω λιμάνι", δήλωσε ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά, ο οποίος έχει κρατήσε σκληρή στάση επιμένοντας σε κλειστά λιμάνια για σκάφη που έχουν διασώσει μετανάστες.

"Γιατί στα ύδατα της Λιβύης; Χθες μια περιπολία της ακτοφυλακής της Λιβύης έσωσε πάνω από 200 μετανάστες και τους πήρε πίσω. Είτε εργαζόμαστε όλοι προς την ίδια κατεύθυνση ειτε δεν το κάνουμε, επειδή δεν μπορείτε να έχετε έναν υπουργό Εσωτερικών που να κλείνει τα λιμάνια και κάποιον άλλον που να μαζεύει τους μετανάστες. Είναι αλήθεια ότι ορισμένα ζητήματα πρέπει να διευκρινιστούν εντός της κυβέρνησης", είπε.

Κι ενώ στην Ιταλία συμβαίνουν αυτά ο καρδινάλιος Konrad Krajewski, παπικός εκπρόσωπος, εβρέθηκε στην Μόρια στο νησί της Λέσβου χθες.
Αναλυτικότερα, μια αντιπροσωπεία του Βατικανού υπό την ηγεσία του Καρδινάλου Κόνραντ Κράγιεβσκι επισκέφθηκε πρόσφυγες που ζούσαν σε σκηνές σε έναν ελαιώνα.

Η επίσκεψη στο κέντρο της Μόριας, όπου περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι ζουν έξω από τον καταυλισμό ο οποίος ούτως ή άλλως φιλοξενεί σχεδόν 5.000 άτομα, ήταν μέρος μιας αποστολής του Πάπα Φραγκίσκου για να ελέγξει το καθεστώς των προσφύγων στο νησί της Λέσβου  τρία χρόνια αφότου ο Πάπας επισκέφθηκε το ίδιο μέρος με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμου και πήρε μαζί του 12 πρόσφυγες στη Ρώμη.

https://www.youtube.com/watch?v=UdoaDkzMyFg

Τα ΜΜΕ του Βατικανού μετά την χθεσινή επίσκεψη παρουσιάζουν μια εικόνα αρνητική. Μιλούν για σκηνές, κοντά στον κεντρικό δρόμο, που δωρήθηκαν από ανθρωπιστικές οργανώσεις, για πιο ψηλά στο λόφο, κατοικίες από κατασκευές παλαιών σανίδων που έχουν καλυφθεί με ένα συνονθύλευμα αντικειμένων που φέρουν το λογότυπο του Ερυθρού Σταυρού και άλλων οργανώσεων βοήθειας. Στα ρεπορτάζ των ΜΜΕ του Βατικανού μια 13χρονη κοπέλα από το Αφγανιστάν, η Zeynap, προσπάθησε να γράψει μια επιστολή στον "κ. Πάπα"  στα αγγλικά, αλλά στη συνέχεια αποφάσισε να στείλει ένα βίντεο στο οποίο στέλνει το μήνυμα:  "Εδώ δεν είναι καλά",  "Όλοι οι άνθρωποι είναι άρρωστοι, λυπημένοι, εδώ δεν είναι καλό για το μωρό, για τη γυναίκα, για τον άνθρωπο." λέει.

Το κορίτσι είπε ότι δεν ήξερε τι σημαίνει "πάπας", αλλά ήξερε ότι ήταν ένα σημαντικό πρόσωπο και θα μπορούσε να βοηθήσει. Έτσι έκλεισε το video με ένα "ευχαριστώ" και έστειλε ένα φιλί.

Ο Ανδρέας Γκουγκούλης, γενικός γραμματέας της ελληνικής κυβέρνησης για την υποδοχή και την ταυτοποίηση των προσφύγων, δήλωσε ότι η Ελλάδα σήμερα φιλοξενεί 70.000 αιτούντες άσυλο σε 32 στρατόπεδα σε ολόκληρη τη χώρα. Ενώ η κατάσταση είναι ήρεμη σε σύγκριση με τις αφίξεις 1,2 εκατομμυρίων ατόμων που είδε η Ελλάδα το 2015, η προσοχή του κόσμου άλλαξε και το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα έχει λήξει.

Η αντιπροσωπεία του Βατικανού διένειμε περισσότερα από 100.000 δολάρια στην Caritas Hellas και υποστηρίζει έργα της ελληνικής καθολικής φιλανθρωπίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ
ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...