Εκκλησία

Ο Πάπας Φραγκίσκος στα Σκόπια: "Πολυεθνοτική και πολυθρησκευτική χώρα" το μήνυμά του

Του Μανώλη Κείου

Μετά την προχθεσινή κρυάδα στην Βουλγαρία ο Πάπας σήμερα θα επιχειρήσει να φέρει μήνυμα ειρήνης και ενότητας στα Σκόπια. Σύμφωνα με πηγές του Βατικανού η μονοήμερη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στο γειτονικό μας κρατίδιο θα επικεντρωθεί στην ενότητα στην πολυμορφία.

Ο Πάπας Φράγκισκος φτάνοντας στα Σκόπια σήμερα το πρωί, θα γίνει ο πρώτος Πάπας που θα επισκεφτεί ποτέ την χώρα.

Είναι μια σημαντική στιγμή για τη μικρή ρ/καθολική κοινότητα στη χώρα. Οι Ρ/Καθολικοί στη χώρα αποτελούν λιγότερο από το 1% του πληθυσμού.

Ο επίσκοπος Stoyanov έχει μια μοναδική θέση στα εκκλησιαστικά πράγματα της χώρας, ως επικεφαλής της Λατινικής ιερατικής επισκοπής των Σκοπίων - με αρκετούς χιλιάδες υποστηρικτές - και της "Μακεδονικής" Καθολικής Αποστολής της Παναγίας στην Στρουμίτσα των Σκοπίων, με περισσότερους από 15.000 πιστούς. Εκτός από τους Σκοπιανούς, οι Ρωμαιοκαθολικοί πιστοί είναι αλβανικής καταγωγής, καθώς και Κροάτες, Πολωνοί, Βούλγαροι και άλλοι.

Το σχέδιο του Πάπα Φραγκίσκου έχει να κάνει με «την είσοδο στις περιφέρειες», ένα σημείο εστίασης του παπισμού του, κάνοντας μια ιδιαίτερη προσπάθεια να επισκεφτεί χώρες με μικρές ρ/καθολικές μειονότητες, συμπεριλαμβανομένης της γειτονικής Αλβανίας, της Τουρκίας και της Σρι Λάνκα. και πιο πρόσφατα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μαρόκο. Και στα Σκόπια αναμένεται να φέρει μαζί του ένα μήνυμα "ειρήνης, συνύπαρξης και δικαιοσύνης", σύμφωνα με τα λόγια του επίσκοπου Stoyanov.

Είναι ένα μήνυμα που θα έχει ιδιαίτερη απήχηση σε αυτή την πόλη, η οποία βρίσκεται σε μεγάλες διασταυρώσεις των Βαλκανίων, μεταξύ της Αθήνας προς τα νότια και της Βιέννης προς τα βόρεια. και μεταξύ της Αλβανίας και της Αδριατικής Θάλασσας προς τα δυτικά και της Βουλγαρίας και της Μαύρης Θάλασσας προς Ανατολάς, λέει ο Επίσκοπος.

Μια πολυεθνοτική και πολυθρησκευτική χώρα

Και το μήνυμα του Πάπα θα συνδυαστεί, επίσης, με τον πολυεθνικό και πολυθρησκευτικό πληθυσμό της χώρας. Ο διαθρησκειακός και οικουμενικός διάλογος και η συνύπαρξη θα αποτελέσουν το επίκεντρο αυτής της Επίσκεψης. Ο Πάπας θα συναντηθεί με νέους ανθρώπους από διάφορες εκφάνσεις στο Ποιμαντικό Κέντρο κοντά στον καθεδρικό ναό το απόγευμα, μετά από συνάντηση νωρίτερα με τους ηγέτες από τις ορθόδοξες, μουσουλμανικές και εβραϊκές κοινότητες της χώρας.

Αγία Μητέρα Τερέζα

Η συνάντηση με τους θρησκευτικούς ηγέτες θα πραγματοποιηθεί στο Memorial House της (Αγίας) Μητέρας Τερέζα, η οποία γεννήθηκε από αλβανική οικογένεια στα Σκόπια. Το Μνημείο είναι χτισμένο στο χώρο της εκκλησίας - από τότε που καταστράφηκε - όπου βαφτίστηκε η Μητέρα Τερέζα Αζέζε Γκονσέ Μπογιαχίου.

Στο Memorial House της Αγίας, θα συναντηθεί επίσης με τους φτωχούς, οι οποίοι βοηθούνται από τις Αδελφές Φιλανθρωπίας της Μητέρας Τερέζας κάτι που θα αποτελέσει ένα πιο συγκεκριμένο παράδειγμα των προτεραιοτήτων του Πάπα Φραγκίσκου για μια ιεραποστολική Εκκλησία που έχει ρίζες σε φιλανθρωπικές πράξεις και φτάνει στις περιφέρειες της σύγχρονης κοινωνίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ