Κόσμος

Ο Γουαϊδό δεν αποκλείει να ζητήσει στρατιωτική επέμβαση από τις ΗΠΑ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες να επέμβουν στρατιωτικά στην Βενεζουέλα άφησε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γουαϊδό.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC ο κ. Γουαϊδό σημείωσε αιχμηρά πως επί του παρόντος οι μοναδικές χώρες που έχουν παρέμβει στην Βενεζουέλα είναι η Κούβα – που υποστηρίζει τις υπηρεσίες κατασκοπίας και αντικατασκοπίας – και η Ρωσία, η οποία έχει σταθμεύσει στρατιωτικά αεροσκάφη κοντά στο Καράκας.

Προσέθεσε με νόημα πως εάν το καθεστώς του προέδρου Νικολάς Μαδούρο «συνεχίσει να ριζοσπαστικοποιεί την διαδικασία» που οδήγησε την Βενεζουέλα στην σημερινή κρίση τότε ο ίδιος οφείλει να εξετάσει κάθε ενδεχόμενο ή στρατηγική. «Πιστεύω θα ήταν σοφό», είπε.

Η Ουάσιγκτον έχει διαμηνύσει επανειλημμένα πως δεν αποκλείει το σενάριο στρατιωτικής παρέμβασης, όμως φαντάζει δύσκολο λόγω της αντίθεσης πολλών νοτιοαμερικανικών χωρών.

Ο κ. Γουαϊδό αναγνωρίζεται ως νόμιμος μεταβατικός πρόεδρος από 50 και πλέον χώρες, ανάμεσά τους τις ΗΠΑ, όμως ο κ. Μαδούρο έχει αρνηθεί να παραδώσει την εξουσία.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Γουαϊδό κάλεσε αιφνιδιαστικά τις ένοπλες δυνάμεις και τους πολίτες να ξεσηκωθούν κατά του καθεστώτος των «τσαβίστας», όμως πολύ μικρό μέρος του στρατεύματος έχει ανταποκριθεί.

Διαρροές από το στρατόπεδο της αντιπολίτευσης αναφέρουν πως είχαν καταλήξει σε συμφωνία με κορυφαίους αξιωματούχους του καθεστώτος να εκδίωξη του κ. Μαδούρο από την εξουσία. Η επικρατέστερη λύση προέβλεπε πως το Ανώτατο Δικαστήριο θα ανακήρυσσε την Βουλή κέντρο της διακυβέρνησης και συνεπώς θα επέτρεπε στον στρατό να αποσύρει την στήριξή του προς τον πρόεδρο.

Ωστόσο, για άγνωστους έως τώρα λόγους, η προσπάθεια απέτυχε. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, έχει δηλώσει πως η απόπειρα ανατροπής έφτασε σε τόσο προχωρημένο στάδιο ώστε να προετοιμαστεί αεροπλάνο για την φυγή του κ. Μαδούρο, ο οποίος όμως μεταπείστηκε από τους Ρώσους.

Δεν αποκλείεται πάντως ορισμένοι από τους αξιωματούχους που συνομιλούσαν με την αντιπολίτευση να μην είχαν πρόθεση να ανατρέψουν τον κ. Μαδούρο, αλλά προσποιούνταν πως συνεργάζονται ώστε να αποκαλύψουν τους υπόλοιπους συνωμότες. Ο υπουργός Άμυνας Βλαντιμίρ Παδρίνο Λόπεζ θεωρείται τέτοια περίπτωση.

Οι κουβανικές μυστικές υπηρεσίες, που συνεργάζονται επί χρόνια με την Βενεζουέλα, θεωρούνται ειδικές στην αντιμετώπιση τέτοιων συνωμοσιών.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...