Κοινωνία

Οι συνθήκες θανάτου του 16χρονου Φίλιππου που έχασε τη ζωή του από ηλεκτροπληξία

Τι μπορεί να οδήγησε στο θάνατο του ανήλικου Φίλλιπου.

Ολόκληρη την Κρήτη έχει συγκλονίσει η τραγωδία με το 16χρονο μαθητή, ο οποίος, το απόγευμα της Κυριακής, βρήκε οδυνηρό θάνατο, πιθανότατα, κατά την προσπάθειά του να αλλάξει λάμπα.

Ο νεαρός Φίλιππος υπέστη ηλεκτροπληξία, μέσα στο σπίτι του στο Ηράκλειο, με αποτέλεσμα - παρά τις επίμονες προσπάθειες των διασωστών του ΕΚΑΒ και των γιατρών του Βενιζελείου, στο οποίο μεταφέρθηκε - να αφήσει την τελευταία του πνοή.

Τα ακριβή αίτια υπό τα οποία συνέβη το δυστύχημα διερευνώνται από τους άνδρες του Α’ Αστυνομικού Τμήματος Ηρακλείου, το οποίο έχει αναλάβει την προανάκριση.

Όπως τονίζει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ηλεκτρολόγων Εγκαταστατών Νομού Ηρακλείου, κ. Δημήτρης Ζαϊμάκης, «δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι ακριβώς έχει συμβεί, καθώς δεν έχουμε κληθεί για σχετική πραγματογνωμοσύνη, όμως αυτό που εικάζεται είναι πως ο αγωγός βρισκόταν υπό τάση. Δηλαδή ο 16χρονος δεν είχε “κλείσει” το ρεύμα».

Σύμφωνα με τον κ. Ζαϊμάκη, μάλιστα, είναι πιθανό πως ο 16χρονος προσπάθησε «να σηκώσει τα λαμάκια που βρίσκονται στο ντουί. Ίσως το έκανε με κάποιο κατσαβίδι που δεν ήταν μονωμένο, με μαχαίρι, ή με το χέρι του». Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον κ. Ζαϊμάκη, ο Φίλιππος να “χτυπηθεί” από την τάση του ρεύματος.

Μάλιστα, ο κ. Ζαϊμάκης σχολιάζει χαρακτηριστικά: «Εκείνο, επίσης, το οποίο δεν γνωρίζουμε είναι εάν το παιδί ήταν βρεγμένο, ξυπόλητο, ή ακόμη και εάν φορούσε μόνο κάλτσες ή σαγιονάρες». Όπως αναφέρει ο κ. Ζαϊμάκης, «το ανθρώπινο σώμα αποτελεί, από μόνο του, καλό αγωγό του ηλεκτρισμού. Όταν, όμως, τα πόδια ακουμπούν στο πάτωμα, ή όταν το σώμα είναι βρεγμένο, το σώμα μετατρέπεται σε ακόμη καλύτερο αγωγό και το ρεύμα είναι ικανό να “διαπεράσει” μέσα του».

Βέβαια, όλα τα παραπάνω ισχύουν στην περίπτωση που, στο σπίτι του 16χρονου, δεν υπήρχε ρελέ (αντιηλεκτροπληξιακός διακόπτης), ή το ρελέ δεν ήταν ελεγμένο, με τον κ. Ζαϊμάκη να τονίζει πως τα ρελέ πρέπει να ελέγχονται συχνά, για την αποφυγή οποιοδήποτε ατυχήματος.

Για την αποφυγή ατυχημάτων…

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ζαϊμάκης «Όλες οι εγκαταστάσεις χρειάζονται συνεχείς ελέγχους. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι οικιακές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις πρέπει να ελέγχονται κάθε 14 χρόνια και κάθε 7 χρόνια οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις των καταστημάτων. Σε χώρους συνάθροισης χωρητικότητας μικρότερης των 50 ατόμων, πρέπει να γίνεται έλεγχος κάθε 3 χρόνια, σε χώρους συνάθροισης χωρητικότητας μεγαλύτερης των 50 ατόμων ο σχετικός έλεγχος γίνεται κάθε 1 χρόνο, όπως επίσης, ετήσιος είναι και ο έλεγχος που πρέπει να διενεργείται στα εργοστάσια».

Πάντως, για την αποφυγή οποιουδήποτε ατυχήματος, ο κ. Ζαϊμάκης προτείνει είτε να καλούμε αδειούχο τεχνίτη ή ηλεκτρολόγο, είτε να κλείνουμε το γενικό. Όπως σχολιάζει, «πέραν του κινδύνου της ηλεκτροπληξίας, υπάρχει και η πιθανότητα να “σκάσει” μία λάμπα, που - και σε αυτή την περίπτωση - μπορεί να προκληθεί ατύχημα. Επομένως, κλείνουμε πάντα το γενικό».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...