Κόσμος

Οι ανακλήσεις προϊόντων που θα μείνουν στην ιστορία (Εικόνες)

H ανάκληση των επιρρεπών σε αυτανάφλεξη κινητών Galaxy Note 7 της Samsung Electronics Co. έχει χαρακτηρίστηκε ήδη ως μία από τις μεγαλύτερες «οπισθοχωρήσεις» που πραγματοποιήθηκαν ποτέ στον κλάδο της τεχνολογίας.

Μετά από μερικά κινητά τηλέφωνα που πήραν φωτιά εξαιτίας της υπερθέρμανσης της μπαταρίας τους, ο τεχνολογικός κολοσσός της Νότιας Κορέας «τράβηξε το βύσμα» για ολόκληρη τη σειρά των προϊόντων και αναγκάστηκε να μειώσει τις προβλέψεις της για τα κέρδη του τρίτου τριμήνου κατά 2,3 δισ. δολάρια.

Στην, δέκα βαθμών, κλίμακα που μετρά την χρηματοοικονομική βλάβη καθώς και τη ζημία που προκαλεί στη φήμη μιας εταιρείας η ανάκληση ενός προϊόντος, η περίπτωση της Samsung κινείται ανάμεσα στο 4 και στο 7. Αυτό τουλάχιστον αναφέρει ο Srinivas Reddy, διευθυντής του Marketing Excellence Center στο Management University της Σιγκαπούρης, ο οποίος έχει εντρυφήσει στις αποτυχίες προϊόντων και εταιρειών.

Βέβαια η περίπτωση της Samsung δεν είναι μοναδική. Σε μια αγορά όπου τα πάντα, από αυτοκίνητα μέχρι αγελάδες μπορεί να έχουν θανατηφόρες συνέπειες, η αποτυχία του προϊόντος της Samsung απέχει μακράν από τις χειρότερες ανακλήσεις της ιστορίας.

Το σκάνδαλο της Merck & Co. για παράδειγμα το 2004, όταν κυκλοφόρησε το φάρμακο Vioxx – όπου μελέτες απέδειξαν πως αύξανε τις πιθανότητες καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων σε ορισμένους ασθενείς - ήταν πράγματι μια καταστροφή που βαθμολογείται με 10, στην κλίμακα του Reddy. Οι αποζημιώσεις από τις αγωγές και οι έρευνες από πλευράς της κυβέρνησης κόστισαν άλλωστε περισσότερα από 8,5 δισ. δολάρια στην εταιρεία.

Ποιες ήταν όμως οι πέντε περιβόητες ανακλήσεις προϊόντων στην ιστορία της βιομηχανίας:

1. Ford Pinto

Ήταν το 1971, όταν ορισμένα μοντέλα Pinto, της Ford Motor Co έφτασαν στους ιδιοκτήτες τους με ένα μοιραίο ελάττωμα στο σχεδιασμό τους – το οποίο ανά περιπτώσεις προκαλούσε διαρροή καυσίμων στο πίσω μέρος του οχήματος και κατ' επέκταση έκρηξη. Η Ford προχώρησε στην ανάκληση περίπου 1,5 εκατομμυρίων Pintos το 1978, εν μέσω έρευνας της κυβέρνησης των ΗΠΑ και ποινικών διώξεων της πολιτεία της Ιντιάνα. Ανίκανη να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα όλα τα μέτωπα, η Ford αναγκάστηκε να σταματήσει την παραγωγή του συγκεκριμένου μοντέλου έκτοτε.

2. Takata Corp 's

Παρόλα αυτά η περίπτωση του Pintos δεν ήταν η χειρότερη στην ιστορία της αυτοκινητοβιομηχανίας. Η μεγαλύτερη ανάκληση που σχετίστηκε με αυτοκίνητα και κόστισε δισεκατομμύρια δολάρια ήταν αυτή των αερόσακων Takata Corp 's. Οι ελαττωματικοί αερόσακοι της Takata παρότι ήταν γραφτό να σώζουν ζωές σε περίπτωση σύγκρουσης, μετατράπηκαν σε θανατηφόρα όπλα που εκτόξευαν θραύσματα και τραυμάτιζαν θανάσιμα τους οδηγούς. Η ανάκληση αφορούσε σε αυτοκίνητα κατασκευής από το 2007 έως 2014, στα οποία υπήρχε πιθανότητα αστοχίας στον αερόσακο του οδηγού λόγω αλλοίωσης της πυκνότητας του προωθητικού αερίου μέσα σε ορισμένους αναφλεκτήρες Takata τύπου SDI (Άκαπνος Αναφλεκτήρας Οδηγού). Από τους ελαττωματικούς αερόσακους έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 16 άνθρωποι ενώ περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με την υπηρεσία συγκοινωνιών της Αμερικής τα αυτοκίνητα που είχαν ανακληθεί μέχρι τον Αύγουστο του 2015 έφταναν τα 33,8 εκατ. Η ανάκληση μάλιστα επηρέαζε πολλές εταιρίες όπως BMW Group, Fiat-Chrysler, Ford, General Motors, Honda, Mitsubishi, Nissan, Subaru και Toyota.

3. Peanut Corp

Βασικά τρόφιμα όπως κοτόπουλο, βόειο κρέας και φυστικοβούτυρο έχουν κατά διαστήματα ανακληθεί λόγων λαθών ή ανθυγιεινών συνθηκών που ακολουθήθηκαν κατά την διαδικασία παραγωγής τους. Τρανταχτό παράδειγμα αυτής της κατηγορίας η Peanut Corp. της Αμερικής. η οποία χρησιμοποίησε τον καρπό του φυστικιού σε περισσότερα από 800 προϊόντα τα οποία προκάλεσαν σαλμονέλα το 2009. Το αποτέλεσμα ήταν να θρηνήσουμε εννέα θύματα ενώ τα κρούσματα σαλμονέλας ξεπέρασαν τα 700. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε μια ακόμα από τις μεγαλύτερες ανακλήσεις τροφίμων στην ιστορία των ΗΠΑ. Η εταιρεία αναγκάστηκε να κηρύξει πτώχευση και να κλείσει τα δύο εργοστάσιά της στην Τζόρτζια και το Τέξας μετά τον εντοπισμό σαλμονέλας σε αυτά, ενώ ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της καταδικάστηκε σε φυλάκιση.

4. Johnson & Johnson

Πέρα από τους τέσσερις τροχούς και τα εδώδιμα όμως ακόμη και φάρμακα που λαμβάνονται για να απαλύνουν τον πόνο έχουν αποδειχθεί μοιραία. Το 1982, η Johnson & Johnson αναγκάστηκε να ανακαλέσει περίπου 31 εκατομμύρια φιάλες του σιροπιού Tylenol, αφού αποδείχτηκε πως σε κάποιες από αυτές υπήρχε δηλητήριο. Αποτέλεσμα ήταν να χάσουν την ζωή τους επτά άτομα στην περιοχή του Σικάγο και η εταιρεία να χάσει κατά πολύ την αξιοπιστίας της.

5. Mattel Inc.

Χειρότερη δυσφήμιση για μια εταιρεία αποτελεί μια ανάκληση που αφορά στα παιδιά. Μια εκ των διασημοτέρων είναι αυτή της Mattel Inc. η οποία προέβη στην ανάκληση περίπου 21 εκατ. παιχνιδιών, κινεζικής κατασκευής, συμπεριλαμβανομένων κι των χαρακτήρων από το «Sesame Street» και της «Ντόρα την εξερευνήτρια» αφού βρέθηκε πως περιείχαν 180 περισσότερα επίπεδα μολύβδου από τα επιτρεπτά όρια εξαιτίας των χρωμάτων που χρησιμοποιήθηκαν κατά την κατασκευή. Αξίζει να σημειωθεί πως σε περίπτωση κατάποσης μολύβδου από τα παιδιά υπάρχει περίπτωση να προκληθεί εγκεφαλική βλάβη, μαθησιακά προβλήματα ακόμα και θάνατος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ