Ρωσία

Μόσχα: Το Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας δεν έχει δικαιοδοσία για το συμβάν στο Κερτς

Το Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας δεν έχει δικαιοδοσία για την επίλυση της υπόθεσης στο Στενό του Κερτς, τον Νοέμβριο του 2018, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σχολιάζοντας την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για το Δίκαιο της Θάλασσας που υποχρέωνε τη Μόσχα να απελευθερώσει τους Ουκρανούς ναύτες, δήλωσε ότι αποκλείστηκε η πιθανότητα εφαρμογής της Σύμβασης του ΟΗΕ του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας για την επίλυση του συμβάντος στο Στενό του Κερτς.

«Όπως δήλωσε επανειλημμένα η ρωσική πλευρά, οι δηλώσεις που έγιναν τόσο από τη Ρωσία όσο και από την Ουκρανία, κατά την υπογραφή και κύρωση της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, αποκλείουν το ενδεχόμενο εφαρμογής των διαδικασιών επίλυσης διαφορών της Σύμβασης σχετικά με το συμβάν της 25ης Νοεμβρίου 2018 στο Στενό του Κερτς», ανέφερε σε δήλωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών

Προηγουμένως, η ρωσική πλευρά ενημέρωσε το Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας (ITLOS) ότι δεν θα συμμετάσχει στις ακροάσεις, δεδομένου ότι το δικαστήριο αυτό δεν ήταν αρμόδιο να εξετάσει το θέμα της Ουκρανίας σε σχέση με το περιστατικό του Στενού του Κερτς, οπότε και τρία πλοία του ουκρανικού Ναυτικού διέσχισαν τα ρωσικά σύνορα.

Στις 25 Νοεμβρίου, δύο κανονιοφόροι κι ένα ρυμουλκό της Ουκρανίας διέσχισαν παράνομα τα ρωσικά θαλάσσια σύνορα πλέοντας προς το Στενό του Κερτς, είσοδο στην Αζοφική Θάλασσα. Η Ρωσία κατέσχεσε τα ουκρανικά πλοία και έθεσε υπό κράτηση τα μέλη του πληρώματος αφού δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα να σταματήσουν την πορεία τους. Μετά το περιστατικό άνοιξε στη Ρωσία ποινική υπόθεση για την παράνομη διέλευση των συνόρων.

Η Μόσχα επανειλημμένα κατήγγειλε τις προσπάθειες του Κιέβου να παρουσιάσει τους κρατούμενους ναύτες ως αιχμάλωτους πολέμου, τονίζοντας ότι αντιμετώπισαν ποινικές διώξεις. Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι το περιστατικό ήταν πρόκληση προετοιμασμένη εκ των προτέρων ως πρόσχημα για την κήρυξη στρατιωτικού νόμου στην Ουκρανία, ο οποίος ανακοινώθηκε μετά το συμβάν και διάρκεσε έναν μήνα. Ο Πούτιν δήλωσε ότι η πρόκληση μπορεί να συνδεόταν με τα χαμηλά ποσοστά αποδοχής του πρώην ηγέτη της Ουκρανίας, Πέτρο Πόροσενκο, πριν από τις προεδρικές εκλογές στη χώρα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...