Κόσμος

Μπελάδες για τον Πάπα! Ποιοι Ρ/Καθολικοί τον καταγγέλουν ως αιρετικό

Του Μανώλη Κείου

Και να που και το Βατικανό έχει την "αγία ανυπακοή" του...

Μια ομάδα 19 Ρ/Καθολικών ιερέων και πανεπιστημιακών προέτρεψε τους επισκόπους να καταγγείλουν τον Πάπα Φραγκίσκο ως αιρετικό, με αφορμή τις θέσεις του σε μια σειρά θεμάτων που αφορούν στην κοινωνία, τους διαζευγμένους και την θρησκευτική ποικιλομορφία.

Ο σημαντικότερος της ομάδας είναι ο πατέρας Aidan Nichols, ένας 70χρονος Βρετανός ιερέας της Δομινικανής τάξης που έχει γράψει πολλά βιβλία και είναι ένας από τους πιο αναγνωρισμένους θεολόγους στον αγγλόφωνο κόσμο. Οι υπόλοιποι είναι λιγότερο γνωστοί.

"Αυτό το μέτρο λαμβάνουμε ως έσχατη λύση για να ανταποκριθούμε στη συσσωρευτική βλάβη που προκλήθηκε από τα λόγια και τις πράξεις του Πάπα Φραγκίσκου επί αρκετά χρόνια, τα οποία έχουν προκαλέσει μία από τις χειρότερες κρίσεις στην ιστορία της Καθολικής Εκκλησίας", δήλωσαν σε ανοικτή επιστολή.

Η επιστολή επιτίθεται εναντίον του Φραγκίσκου για φερόμενη χαλάρωση της στάσης της Εκκλησίας σε μια σειρά θεμάτων. Λένε ότι δεν ήταν αρκετά ξεκάθαρη εναντίον της άμβλωσης και ήταν πολύ ευπρόσδεκτη στους ομοφυλόφιλους και πάρα πολύ κοντά στους Προτεστάντες και τους Μουσουλμάνους.

Η επιστολή δημοσιεύθηκε την Τρίτη από την LifeSiteNews, μια συντηρητική ρ/καθολική ιστοσελίδα που συχνά αποτελεί πλατφόρμα για επιθέσεις στον πάπα. Πέρυσι, δημοσίευσε ένα έγγραφο από τον πρώην πρεσβευτή του Βατικανού στην Ουάσινγκτον, τον Αρχιεπίσκοπο Carlo Maria Vigano, που καλούσε τον πάπα να παραιτηθεί.

Από πλευρά του Βατικανού δεν υπήρξε κανένα σχόλιο για την επιστολή των 19, η οποία περιλαμβάνει δεκάδες υποσημειώσεις, στίχους της Βίβλου, δηλώσεις προηγούμενων παπών και ξεχωριστή βιβλιογραφία. Η επιστολή προσκαλεί τους πιστούς Ρωμαιοκαθολικούς να συμμετάσχουν σε μια ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών.

Απευθυνόμενη στους επισκόπους, η επιστολή λέει: «Ζητάμε, λοιπόν, από την κυβέρνησή σας να αντιμετωπίσει επειγόντως την κατάσταση της δημόσιας προσχώρησης του Πάπα Φραγκίσκου στην αίρεση».

Τους ζητάει να «δηλώσουν δημόσια στον Πάπα να αποφύγει τις αιρέσεις που έχει δηλώσει».

Ο Massimo Faggioli, ένας γνωστός καθηγητής ιστορικής θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Villanova στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ότι η επιστολή αποτελεί ένα παράδειγμα της ακραίας πόλωσης στην Εκκλησία.

"Υπάρχει συντριπτική υποστήριξη για τον Φραγκίσκο στην παγκόσμια εκκλησία από τη μία πλευρά και ένα μικροσκοπικό περιθώριο εξτρεμιστών που προσπαθεί να στηλιτεύσει τον Φραγκίσκο ως παπά που είναι αιρετικός. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει ελάχιστη θεμιτή και εποικοδομητική κριτική για τη θεολογία του Φραγκίσκου ", ανέφερε.

Σημαντικό μέρος της επιστολής επικεντρώνεται στην «Amoris Laetitia», ένα παπικό έγγραφο του 2016 που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της προσπάθειας του Φραγκίσκου να καταστήσει την Εκκλησία των 1,3 δισεκατομμυρίων μελών πιο περιεκτική και λιγότερο καταδικαστική.

Σε αυτό, ο Φργκίσκος ζητούσε μια Εκκλησία που να είναι λιγότερο αυστηρή και πιο συμπονετική έναντι οποιωνδήποτε «ατελειών» μελών της, όπως εκείνων που είναι διαζευγμένοι και αργότερα ξαναπαντρεύτκαν με πολιτικό γάμο.

Επίσης η επιστολή επέκρινε τον Φραγκίσκο γιατί υπέγραψε κοινή δήλωση με τους Λουθηρανούς το 2016, όπου ο Πάπας είπε ότι οι Καθολικοί ήταν ευγνώμονες για τα "θεολογικά δώρα" της Μεταρρύθμισης.

Τέλος οι συντάκτες της επιστολή επιτέθηκαν στον παπά για μια κοινή δήλωση με τον μουσουλμάνο ηγέτη στο Αμπού Ντάμπι τον Φεβρουάριο, όπου αναφέρεται ότι ο πλουραλισμός και η ποικιλομορφία των θρησκειών είναι θέλημα θεού . Οι συντηρητικοί λένε ότι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία είναι η μόνη αληθινή και ότι τα μέλη καλούνται να μεταστρέψουν τους άλλους σε αυτήν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...