Οικονομία

Μεταφορικό ισοδύναμο: Φθηνότερα αεροπορικά εισιτήρια, πώς εφαρμόζεται και ποιους αφορά η έκπτωση

Με φθηνότερα αεροπορικά εισιτήρια, θα μπορούν να μετακινούνται οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών, που είναι ενταγμένα στο Μεταφορικό Ισοδύναμο, καθώς θα τους επιστρέφεται τμήμα της τιμής του.

Το Μεταφορικό Ισοδύναμο (Μ.Ι.), θα αφορά και πτήσεις εντός Ελλάδας, από και προς το νησί που διαμένει κάθε νησιώτης. Εφαρμόζεται και αφορά στους μόνιμους κάτοικους, σύμφωνα με το Μητρώο της ΑΑΔΕ, όλων των νησιών της επικράτειας πλην Κρήτης, Εύβοιας και Λευκάδας.

Για την χρήση του προγράμματος, οι νησιώτες/δικαιούχοι θα πρέπει να εγγραφούν στο πληροφοριακό σύστημα του Μεταφορικού Ισοδυνάμου (https://metaforikoisodynamo. gr/) προκειμένου να αποκτήσουν το Μοναδικό Αριθμό Νησιώτη (Μ.Α.Ν.).

1. Τι παραπάνω πρέπει να κάνω για να επιδοτηθεί η αεροπορική μου μετακίνηση;

Πρέπει ο κάθε νησιώτης να ενημερώνει κατά τη κράτηση του το πρακτορείο ή την ιστοσελίδα κρατήσεων με το σωστό ΜΑΝ. Αρχικά το μέτρο θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται μέσω των ιστοσελίδων των εταιρειών που συμμετέχουν, έπειτα μέσα από τα πρακτορεία των εταιριών και εν τέλει μέσα από κάθε πρακτορείο.

2. Για ποιες διαδρομές θα επιδοτηθώ;

Για διαδρομές από και προς το νησί που διαμένει κάθε νησιώτης. Τονίζεται ότι δεν είναι επιλέξιμες αεροπορικές διαδρομές όπου και το αεροδρόμιο αναχώρησης και το αεροδρόμιο προορισμού βρίσκονται στην ηπειρωτική χώρα. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει αεροδρόμιο στο νησί τότε επιλέξιμη θα είναι η διαδρομή που ξεκινά ή καταλήγει στο κοντινότερο αεροδρόμιο. Διαδρομές που έχουν άφιξη ή αναχώρηση εκτός Ελλάδας δεν είναι επιλέξιμες. Οι επιλέξιμες διαδρομές που έχουν πραγματοποιηθεί φαίνονται στην ιστοσελίδα του μέτρου μετά την είσοδο κάθε νησιώτη.

3. Τι χρήματα θα επιστρέφονται στο λογαριασμό μου;

Για κάθε διαδρομή με αεροπλάνο πάνω από τη θάλασσα θα επιστρέφεται maximum το ποσό (ΑΝΗΚΟ) που θα λάμβανε ο νησιώτης σε περίπτωση που ταξίδευε ακτοπλοϊκώς.

Δηλαδή σε περίπτωση που ταξιδεύει Ρόδο-Αθήνα με αεροπλάνο θα λάβει ότι ελάμβανε για τη διαδρομή Ρόδο-Πειραιά με το καράβι.

Παράδειγμα:

1. Σε περίπτωση που ταξιδεύει Αθήνα-Μυτιλήνη με αεροπλάνο θα λάβει το αντίστοιχο ακτοπλοϊκό Πειραιάς-Μυτιλήνη.

2. Σε περιπτώσεις που η αεροπορική διαδρομή δεν αντιστοιχίζεται σε μία θαλάσσια, λαμβάνεται υπόψη η κοντινότερη θαλάσσια διαδρομή σε αυτή βάσει των ακτοπλοϊκών πινάκων. Για παράδειγμα στη περίπτωση του αεροπορικού Μυτιλήνη-Θεσσαλονίκη θα επιστρέφεται το ποσό που αντιστοιχεί στο ακτοπλοϊκό Μυτιλήνη-Καβάλα.

3. Στη περίπτωση του αεροπορικού Αθήνα-Κεφαλονιά το αντίστοιχο ακτοπλοϊκό Πάτρα-Κεφαλονιά.

4. Τι θα λαμβάνω σε περίπτωση που το αεροπορικό εισιτήριο είναι μικρότερο του ακτοπλοϊκού;

Τότε το ποσό που θα επιστρέφεται θα είναι η διαφορά ακτοπλοϊκού από το κατώφλι (εισιτήριο ΚΤΕΛ) αλλιώς αν είναι μικρότερο και από το κατώφλι τότε δε θα υπάρχει επιστροφή ποσού.

5. Πως θα ελέγχω ότι έχει καταγραφεί η πτήση που έκανα χρησιμοποιώντας το ΜΑΝ;

Μέσα από την ιστοσελίδα metaforikoisodynamo.gr όπως ακριβώς και με τα καράβια. Η αποστολή των στοιχείων από τις αεροπορικές εταιρίες θα έχει στην αρχή μια καθυστέρηση 10-15 ημερών σε σχέση με την ημερομηνία πραγματοποίησης της πτήσης σας. Για παράδειγμα, το εισιτήριο για μία πτήση που πραγματοποιήσατε στις 10 Ιουνίου θα εμφανιστεί στην ιστοσελίδα της δράσης μετά τις 20 ή 25 Ιουνίου.

6. Για πόσες διαδρομές με αεροπλάνο θα παίρνω ΑΝΗΚΟ;

Ο μέγιστος αριθμός των διαδρομών που επιδοτούνται για κάθε νησιώτη παραμένει ίδιος. Ο επιβάτης μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε αεροπορικές και ακτοπλοϊκές διαδρομές.

7. Αλλάζει κάτι για τον τρόπο πίστωσης του ΑΝΗΚΟ στον λογαριασμό μου, για τα Αεροπορικά Εισιτήρια;

Το ΑΝΗΚΟ των Αεροπορικών Εισιτηρίων θα καταβάλλεται μαζί με το ΑΝΗΚΟ των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, σε εύλογο χρόνο μετά την πραγματοποίηση του ταξιδιού, σε τραπεζικό λογαριασμό του νησιώτη.

8. Πού μπορώ να απευθυνθώ αν έχω πρόβλημα με το αεροπορικό εισιτήριο και το ΜΑΝ μου;

Το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο κάθε δικαιούχος είναι να δώσει σε αυτόν που κάνει τη κράτηση το σωστό ΜΑΝ. Για οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα καλεί το Γραφείο Αρωγής Χρηστών στο τηλέφωνο 215-215-7830 και για αποστολή παραπόνων στη σελίδα https://metaforikoisodynamo. gr/Contact.aspx

9. Το εισιτήριό μου έχει ήδη εκδοθεί χωρίς την καταχώρηση του ΜΑΝ. Μπορώ να λάβω ΑΝΗΚΟ σε μεταγενέστερο χρόνο;

Για να είναι επιλέξιμη η διαδρομή ώστε να καταβληθεί το ΑΝΗΚΟ, η καταχώρηση του ΜΑΝ πρέπει να γίνει κατά την κράτηση ή έκδοση του εισιτηρίου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...