Υγεία

Μειωμένη όσφρηση: Είναι πρώιμο σημάδι για αυτά τα προβλήματα υγείας

Οι ηλικιωμένοι που η όσφρησή τους δεν βρίσκεται σε καλό επίπεδο, μπορεί να έχουν αυξημένο κατά 50% περίπου κίνδυνο θανάτου μέσα σε 10 χρόνια. Αυτό παρουσιάζει μία νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Michigan που δημοσιεύθηκε στο Annals of Internal Medicine.

«Η έκπτωση στην αίσθηση της όσφρησης γίνεται όλο και πιο συνήθης καθώς οι άνθρωποι γερνούν και υπάρχει μια συσχέτιση με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου. Η μελέτη μας είναι η πρώτη που εξετάζει τους πιθανούς λόγους γι’ αυτή τη συσχέτιση», δήλωσε ο Honglei Chen, επιδημιολόγος και επικεφαλής της μελέτης.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη μελέτη ABC του Αμερικανικού Ινστιτούτου για την Υγιή Γήρανση, ο Δρ. Chen και η ερευνητική του ομάδα εξέτασαν πληροφορίες από σχεδόν 2.300 συμμετέχοντες 71-82 ετών για μια περίοδο 13 ετών. Οι συμμετέχοντες ήταν άντρες και γυναίκες, λευκοί και αφροαμερικάνοι οι οποίοι υποβλήθηκαν σε ένα τεστ όσφρησης με 12 συνηθισμένες μυρωδιές. Οι ερευνητές ταξινόμησαν τους συμμετέχοντες ως έχοντες καλή, μέτρια ή κακή αίσθηση όσφρησης.

Σε σύγκριση με τους ηλικιωμένους με καλή αίσθηση της όσφρησης, εκείνοι με κακή όσφρηση είχαν 46% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου σε 10 χρόνια και 30% σε 13 χρόνια.

Τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν ελάχιστα από το φύλο, τη φυλή ή άλλους δημογραφικούς παράγοντες και συνήθειες του τρόπου ζωής. Ωστόσο, η εκπληκτική διαπίστωση των επιστημόνων ήταν ότι, όσοι από τους συμμετέχοντες θεωρούνταν πιο υγιείς στην αρχή της μελέτης, αποδείχθηκε ότι είχαν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για το τελικό, υψηλό ποσοστό κινδύνου.

Η αλήθεια είναι ότι η κακή αίσθηση της όσφρησης θεωρείται πρώιμο σημάδι της νόσου Πάρκινσον και της άνοιας και συνδέεται με την απώλεια βάρους. Ωστόσο, αυτές οι παράμετροι εξηγούσαν μόνο το 28% του αυξημένου κινδύνου, αφήνοντας το μεγαλύτερο μέρος – άνω του 70% – ανεξήγητο. Για το λόγο αυτό, η ερευνητική ομάδα σκοπεύει να αναλύσει περαιτέρω τα εν λόγω ευρήματα.

Σύμφωνα, πάντως με τον Δρ. Chen, η κακή αίσθηση της όσφρησης μπορεί να είναι ένα πρόωρο και ευαίσθητο σημάδι για την επιδείνωση της υγείας πριν ακόμη κάτι τέτοιο διαπιστωθεί από γιατρό.

«Είναι πολύ πιθανό στους ηλικιωμένους, η μειωμένη αίσθηση της όσφρησης να σημαίνει ευρύτερες επιπτώσεις στην υγεία πέρα από αυτές που ήδη γνωρίζουμε. Η ενσωμάτωση ενός ελέγχου για το επίπεδο της αίσθησης της όσφρησης ίσως να είναι μια καλή πρόταση για τις επισκέψεις ρουτίνας σε ένα γιατρό», σχολίασε καταληκτικά ο Δρ. Chen.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ