Κόσμος

Γαλλική «τορπίλη» κατά Τουρκίας: «Στηρίζουμε την Κύπρο, βασιστείτε πάνω μας» - Το Παρίσι στήνει ναυτική «ασπίδα» υπέρ Λευκωσίας

Υπό αμερικανική και γαλλική ασπίδα πλέον η Κύπρος. Παρίσι και Ουάσινγκτον κάνουν πλέον τα πάντα για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους. Η Κύπρος αναβαθμίζεται γεωπολιτικά και ενεργειακά, μία εξέλιξη που δεν ευχαριστεί την Άγκυρα.

Η Τουρκία θα περάσει στο επόμενο βήμα και αυτό δεν θα γίνει μέσω της διπλωματίας. Ή τώρα ή ποτέ για τον Ερντογάν, γιατί τα περιθώρια στενεύουν.

Την παρέμβαση της Γαλλίας, προκάλεσε η τουρκική προκλητικότητα να ανακοινώσει τη διεξαγωγή γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, μέρος της οποίας καλύπτει την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τη γείτονα χώρα να να αποφύγει τις προκλητικές ενέργειες και επανέλαβε την στήριξή της στην κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε ανακοινωθέν που εξέδωσε το γαλλικό ΥΠΕΞ, με αφορμή την επίσκεψη αύριο στο Παρίσι του ΥΠΕΞ Νίκου Χριστοδουλίδη, η Γαλλία, «παροτρύνει τις τουρκικές Αρχές να αποφύγουν τη διεξαγωγή προκλητικών ενεργειών, σαφώς αντίθετων προς το διεθνές δίκαιο, οι οποίες μπορούν να αυξήσουν μόνο τις εντάσεις σε μια περιοχή που χρειάζεται σταθερότητα».

Σημειώνει ακόμη πως η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να βασιστεί στην αλληλεγγύη και την υποστήριξη της Γαλλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως εκφράστηκε από την Ύπατη Εκπρόσωπό της Φεντερίκα Μογκερίνι.

Στο ανακοινωθέν προστίθεται πως αύριο ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν και η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων θα συναντηθούν με τον ΥΠΕΞ Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στο Παρίσι.

Αναφέρεται ότι θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις και ο στρατηγικός χαρακτήρας τους για τις δύο χώρες και την Ανατολική Μεσόγειο καθώς και η ανάπτυξή τους στον τομέα της άμυνας και της ενέργειας.

Θα συζητήσουν επίσης το Κυπριακό, για το οποίο η Γαλλία παραμένει έτοιμη να στηρίξει τις προσπάθειες των πλευρών, όταν είναι έτοιμες, για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων.

Τέλος, σημειώνεται ότι θα συζητήσουν σημαντικά διεθνή ζητήματα, κυρίως η κατάσταση στη Συρία και ευρωπαϊκά ζητήματα, ιδιαίτερα θέματα μετανάστευσης.

Με την Αμελί ντε Μονσαλέν, ο ΥΠΕΞ θα συζητήσει τα κυριότερα ευρωπαϊκά ζητήματα, κυρίως το Brexit, το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και την περαιτέρω ολοκλήρωση της Ευρωζώνης.

Ενόψει εξάλλου της άτυπης ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής της 9ης Μαΐου, θα συζητήσουν τις βασικές προκλήσεις για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...