Κοινωνία

Μάτι: «Γιατί μας ξεχάσατε;» - Συγκλονιστικά ντοκουμέντα για την τραγωδία με τους 102 νεκρούς (βίντεο)

Μάτι, 23 Ιουλίου του 2018. Η μέρα που ποτέ κανείς δεν θα ξεχάσει. Η μέρα που σημάδεψε για πάντα τη χώρα, με 102 ανθρώπους να βρίσκουν τραγικό θάνατο. Ηχητικά ντοκουμέντα και αποκαλύψεις ξυπνούν τις μνήμες από εκείνη την αποφράδα Δευτέρα... Αποδείξεις πως τίποτε δεν λειτούργησε σωστά και η χώρα έζησε μια από τις χειρότερες ημέρες της ιστορίας της.

Με την δημοσιογραφική «ματιά» του Αλέξη Παπαχελά, ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ παρουσιάζει βήμα προς βήμα όλα όσα έγιναν εκείνη την μοιραία ημέρα, στο Μάτι.

Ήταν το απόγευμα μιας ζεστής Δευτέρας του Ιουλίου. 23/07/2018 έδειχνε το ημερολόγιο και μια φωτιά στο Νταού Πεντέλης είχε σημάνει συναγερμό. Τίποτα δεν προμήνυε την καταστροφή που ερχόταν.

Φωτιά και στην Κινέττα, φωτιά στην συνέχεια και στο Μάτι. Εκεί όπου χάθηκαν οι περισσότερες ψυχές.

Στην εκπομπή που παρουσίασε το βράδυ της Πέμπτης, 02.05.2019, ο ΣΚΑΪ, παρουσιάστηκαν πολλά ηχητικά ντοκουμέντα από την Πυροσβεστική και όχι μόνο.

Συγκλονιστικά ντοκουμέντα, με κατοίκους να εκλιπαρούν για βοήθεια, να ρωτούν «γιατί μας έχετε ξεχάσει;» και το τηλεφωνικό κέντρο που βρέθηκε μπροστά σε μια πρωτοφανή τραγωδία, να συστήνει υπομονή και κουράγιο.

Ντοκουμέντα αγωνίας, με συνομιλίες Πυροσβεστών και Αστυνομικών με τα κέντρα τους και το Συντονιστικό Κέντρο, οι οποίοι γρήγορα αντιλήφθηκαν το μέγεθος της καταστροφής.

Ντοκουμέντα που αποδεικνύουν πως… τίποτα δεν λειτούργησε σωστά. Πως όλα πήγαν λάθος, πως η ασυνεννοησία κυριάρχησε…

«Εάν δεν κάνετε ένα θαύμα, να σηκώσετε όλα τα εναέρια μέσα, θα καούνε δύο πόλεις. Δεν αντιμετωπίζεται«, ακούγεται σε μια συνομιλία.

«Χρειαζόμαστε επειγόντως τα εναέρια, γιατί η φωτιά αν περάσει τη χαράδρα, δεν μπορούμε να την κρατήσουμε με τίποτα«, ακούγεται σε μια άλλη.

Δείτε το πρώτο συγκλονιστικό απόσπασμα της εκπομπής για το Μάτι

Από πότε ήξεραν για νεκρούς στο Μάτι;

Υπάρχει μια συνομιλία, στην οποία αναφέρεται το εξής: «Έχει νεκρούς και δεν τους ανακοινώνουν«. Ένα κομμάτι της τραγωδίας στο Μάτι που αποτέλεσε και πεδίο σφοδρής σύγκρουσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Υπενθυμίζεται εδώ πως αργά το βράδυ της «αποφράδας» Δευτέρας, ο Αλέξης Τσίπρας ενημερώθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων από μία σειρά κορυφαίων υπουργών. Τίποτα δεν αναφέρθηκε για νεκρούς, παρόλο που η ώρα ήταν περασμένη και τους επόμενους μήνες υπήρχαν αναφορές πως οι υπεύθυνοι γνώριζαν για νεκρούς ήδη από το απόγευμα.

Η πρώτη επιβεβαίωση από κυβερνητικά χείλη, ήρθε περίπου στις 02.00 τα ξημερώματα, όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ανακοίνωσε ενώπιον δημοσιογράφων πως «ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών υπερβαίνει τους 20».

Δείτε το πρώτο συγκλονιστικό απόσπασμα της εκπομπής για το Μάτι

Πηγή: ΣΚΑΪ

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ