Κυβέρνηση

Λέει και "ξε-λέει" η Μυρσίνη Ζορμπά: Έπαθε πάλι «Βαρώτσο»- Εξέδωσε τελικά προκηρύξεις για δύο διευθυντές στο Εθνικό

Φαίνεται πως είναι μοτίβο πλέον για τη  Μυρσίνη Ζορμπά να μην ακολουθεί τα λεγόμενά της. Τελικά, ενώ είχε δηλώσει τηλεφωνικά στον διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου πως εν όψει εθνικών εκλογών δε θα προβεί σε 2 προσλήψεις για την κάλυψη της θέσης των καλλιτεχνικών διευθυντών, σήμερα το υπουργείο Πολιτισμού προχώρησε στη σχετική πρόσκληση.

Δεν πέρασαν 24 ώρες από τη στιγμή που ο διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου σε συνέντευξη Τύπου, παρουσία δημοσιογράφων και καλλιτεχνών, έλεγε ότι του τηλεφώνησε η υπουργός Μυρσίνη Ζορμπά και του είπε ότι δεν θα κάνει τελικά προκήρυξη για την κάλυψη της θέσης του, όπως είχε αναγγείλει. Και σήμερα το υπουργείο Πολιτισμού προχώρησε στη σχετική πρόσκληση.

Ο Ιονέσκο αγαπά την οδό Μπουμπουλίνας, έδρα το υπουργείου Πολιτισμού, είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες. Επί μήνες περίμεναν το Εθνικό Θέατρο και το Ελληνικό Φεστιβάλ την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την κάλυψη της θέσης των καλλιτεχνικών διευθυντών, όπως είχε δεσμευθεί από τον Μάρτιο η υπουργός Πολιτισμού. Οι προκηρύξεις βρίσκονταν κάπου μεταξύ νομικού τμήματος και γραφείου υπουργού όλες αυτές τις εβδομάδες για να μάθουμε, σήμερα ούτε 40 μέρες πριν τις εκλογές, ότι οι προκηρύξεις πήγαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Τι μεσολάβησε από το τηλεφώνημα Ζορμπά ως σήμερα
Το αξιοσημείωτο –πέραν από τις μεγάλες καθυστερήσεις – είναι ότι η υπουργός Πολιτισμού την Τρίτη τηλεφώνησε στον Στάθη Λιβαθινό (διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου με παράταση θητείας ως τις 30 Αυγούστου) και του ανακοίνωσε ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν θα προχωρήσει με την προκήρυξη διαγωνισμού. Του πρότεινε μάλιστα να του δώσει μια νέα παράταση θητείας κάτι που ο ίδιος αρνήθηκε. Και σήμερα, είναι σαν το τηλεφώνημα να μην έγινε. Δεν μπορούμε παρά αυτομάτως να θυμηθούμε την περίπτωση του Κώστα Βαρώτσου με τη συζήτηση για τον Δρομέα που μετέφερε ο ίδιος στη δημοσιότητα και τη διάψευση της κυρίας Ζορμπά στη συνέχεια.

Γεγονός είναι ότι η προκήρυξη για την κάλυψη των νευραλγικών θέσεων στους δυο κορυφαίους θεσμούς του πολιτισμού στην χώρα (Εθνικό Θέατρο και Ελληνικό Φεστιβάλ) δημοσιεύονται στο ΦΕΚ λίγες μέρες πριν μεταβεί και επισήμως ο Αλέξης Τσίπρας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να ζητήσει την προκήρυξη εκλογών με επιθυμητή ημερομηνία την 7η Ιουλίου. Μέσα σε προεκλογική περίοδο θα τρέξουν λοιπόν οι προκηρύξεις με προφανές ότι η πολιτική ηγεσία στο υπουργείο Πολιτισμού θα αλλάξει από τις 8 Ιουλίου.

Η επιτροπή Ζορμπά και ο επόμενος υπουργός
Σύμφωνα με τις προκηρύξεις την επιλογή θα κάνει ειδική πενταμελής επιτροπή που όρισε η κυρία Ζορμπά– όπως είχε συμβεί στην περίπτωση του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλλουν αίτηση μέσα σε τριάντα μέρες από τη δημοσίευση της προκήρυξης, δηλαδή ως τις 29 Ιουνίου. Μπαίνει έτσι το καλλιτεχνικό δυναμικό της χώρας που σχετίζεται με τους δυο θεσμούς σε μια αλλοπρόσαλλη και ασαφή κατάσταση. Πώς δεσμεύεται επίσης με αυτό τον τρόπο ο επόμενος ή η επόμενη υπουργός Πολιτισμού;
Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Πολιτισμού το μεσημέρι της Πέμπτης:
«Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοινώνει ότι δημοσιεύτηκαν στο Φύλλο Εφημερίδας Κυβερνήσεως οι προκηρύξεις των διαγωνισμών για την κάλυψη των θέσεων των καλλιτεχνικών διευθυντών του Ελληνικού Φεστιβάλ (Τεύχος Α.Σ.Ε.Π. ΦΕΚ 21/ 29.05.2019) και του Εθνικού Θεάτρου (Τεύχος Α.Σ.Ε.Π. ΦΕΚ 20/29.05.2019).

Όπως είχε δεσμευτεί η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά, οι προκηρύξεις για την κάλυψη των θέσεων των καλλιτεχνικών διευθυντών των μεγάλων πολιτιστικών οργανισμών της χώρας προχώρησαν και ολοκληρώθηκαν, όπως είχαν εξαρχής δρομολογηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι αποτελεί σταθερή πολιτική απόφαση της κ. Ζορμπά να μην προχωρήσει σε κανέναν διορισμό των επικεφαλής των μεγάλων πολιτιστικών οργανισμών, αλλά να γίνονται προκηρύξεις διαγωνισμών. Πρόκειται για ένα αποφασιστικό βήμα εκδημοκρατισμού, διαφάνειας, αξιοκρατίας και ανανέωσης της λειτουργίας των εποπτευόμενων φορέων του ΥΠΠΟΑ.
Είναι δεδομένο ότι το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού κινήθηκε εντός του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου όσον αφορά στις προθεσμίες, καθώς οι εν λόγω προσκλήσεις ενδιαφέροντος δρομολογήθηκαν και δημοσιεύθηκαν πριν από την προκήρυξη των εθνικών εκλογών».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ