Κοινωνία

Λάθος φάρμακα έστειλαν στον θάνατο Ελληνοκαναδό τραπεζίτη-Η χήρα μιλά για «αργή δηλητηρίαση, σταγόνα τη σταγόνα»

Σε ομολογία λαθών ως προς τη φαρμακευτική αγωγή που είναι πιθανό να ευθύνεται για τον θάνατο του πρώην αναπληρωτή διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Στέφανου Βαβαλίδη, προέβη ο κατηγορούμενος παθολόγος Πίτερ Γουίλερ, κατά τη διάρκεια της πειθαρχικής ακρόασης σε βάρος του στο Λονδίνο.

Η χήρα του Ελληνοκαναδού τραπεζίτη που έκανε λόγο για «αργή δηλητηρίαση, σταγόνα τη σταγόνα», είχε κατηγορήσει τον Δρ. Γουίλερ ότι χορηγούσε αλόγιστα στο σύζυγό της το δυνητικά τοξικό αντικαρκινικό φάρμακο μεθοτρεξάτη, ως αγωγή κατά της ψωρίασης. 

«Ο σύζυγός μου έπαιρνε μεθοτρεξάτη μία φορά την εβδομάδα χωρίς παρενέργειες. Αλλά υπέστη μία σχεδόν κρυφή συσσώρευση προβλημάτων υγείας, όπως κρυολογήματα και κακό ύπνο. Αυτή ήταν η φύση της δηλητηρίασής του -σταγόνα σταγόνα- για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι τραγικό να χάνεις τον επί 45 χρόνια σύντροφό σου. Αλλά ήταν απόλυτο σοκ και φρίκη όταν μάθαμε ότι μπορούσε κάλλιστα να αποφευχθεί», είπε υποστηρίξει η κα Βαβαλίδη, στο BBC.

Τότε, η νεκροψία είχε καταδείξει ως αιτία θανάτου κίρρωση του ήπατος λόγω της τοξικότητας του φαρμάκου που λάμβανε.

Η οικογένεια ζητά αποζημίωση ύψους 300.000 λιρών.

Να σημειωθεί ότι ο Βρετανός παθολόγος ήταν επί σειρά ετών ο προσωπικός γιατρός της πριγκίπισσας Νταιάνα και ο άνθρωπος που αναγνώρισε τη σορό της στο Παρίσι το 1997.

Ο Στέφανος Βαβαλίδης αρρώστησε κατά τη διάρκεια διακοπών του στην Ελλάδα, τον Μάιο του 2015 και πέρασε τους τελευταίους οκτώ μήνες της ζωής του στο νοσοκομείο. πέθανε σε ηλικία 69 ετών τον Ιανουάριο του 2016.  Ο Στέφανος Βαβαλίδης, που ζούσε στο Τσέλσι του Λονδίνου και είχε διατελέσει διοικητικό στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας την περίοδο 1991-1993.

Ο Γουίλερ παλαιότερα, ανέφερε ότι το συγκεκριμένο φάρκακο, η μεθοτρεξάτη, χορηγούνταν στον Βαβαλίδη από το 1999 από τον προηγούμενο γιατρό του και πως όταν ο ίδιος άρχισε να το συνταγογραφεί το 2003 είχε ενημερωθεί πως ο ασθενής έπαιρνε μία σταθερή δόση η οποία είχε θετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της ψωρίασης χωρίς παρενέργειες.

Σημειώνει επίσης ότι ο Βαβαλίδης ήταν παχύσαρκος και διαβητικός θα πέθαινε ούτως ή άλλως από ηπατική ανεπάρκεια. Παρόλα αυτά, παραδέχεται πως αν είχε δώσει εντολή στον ασθενή για πλήρεις ιατρικές εξετάσεις εκείνος θα μπορούσε να είχε ζήσει έως και δύο χρόνια περισσότερο.

Η πειθαρχική διαδικασία συνεχίζεται.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ