Υγεία

Κύηση: Ορμόνη μειώνει τον κίνδυνο της αποβολής

Η ορμόνη αυτή βοηθάει την γυναίκες να έχουν μία ομαλή εγκυμοσύνη χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις.

Η χορήγηση της ορμόνης προγεστερόνη σε γυναίκες που είχαν μία αποβολή και βίωσαν πρόωρη αιμορραγία στην εγκυμοσύνη θα μπορούσε να βελτιώσει τις πιθανότητες να αποκτήσουν παιδί. Αυτό αναφέρει νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν ένα πείραμα σε 4.000 εγκύους γυναίκες τις οποίες χώρισαν σε δύο ομάδες 2.000 ατόμων. Στη μία ομάδα χορηγήθηκε προγεστερόνη, ενώ στη δεύτερη ομάδα χορηγήθηκε ψευδοφάρμακο (placebo).

Όλες οι γυναίκες είχαν παρουσιάσει αιμορραγία σε πρόωρη εγκυμοσύνη. Αν και η μελέτη έδειξε πως δεν μπορούσαν να βοηθηθούν όλες οι γυναίκες με πρόωρη εγκυμοσύνη από την λήψη της ορμόνης, τα οφέλη ήταν μεγαλύτερα ανάμεσα στις γυναίκες με ιστορικό περισσότερων από τριών αποβολών. Οι ειδικοί εξηγούν ότι οι ωοθήκες ορισμένων γυναικών δεν είναι σε θέση να παράγουν την απαραίτητη για την κύηση ορμόνη προγεστερόνη, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται αιμορραγία κατά την εξέλιξη της εγκυμοσύνης η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή. Υπολογίζεται ότι οι ορμονικές αιτίες ευθύνονται για το 5% περίπου των περιπτώσεων αποβολών. Στις περιπτώσεις έλλειψης προγεστερόνης ή αυξημένης προλακτίνης, χορηγείται στη γυναίκα η συγκεκριμένη ορμόνη.

Στο πλαίσιο της έρευνας παρατηρήθηκε ότι ανάμεσα σε αυτές τις γυναίκες υπήρχε 15% αύξηση στο ποσοστό επιβίωσης με 98 από τις 137 εγκύους να γεννούν κανονικά συγκριτικά με 85 στις 148 γυναίκες της ομάδας που έλαβε το placebo.

O Arri Coomarasamy, επικεφαλής της έρευνας δήλωσε πως η θεραπεία θα μπορούσε να σώσει τις ζωές χιλιάδων βρεφών.

«Ελπίζουμε πως αυτό το στοιχείο θα μπορούσε να ληφθεί υπόψιν από το Εθνικό Ινστιτούτο για την Υγεία και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αναβάθμιση των εθνικών κατευθυντηρίων οδηγιών για τις γυναίκες με κίνδυνο αποβολής».

«Αυτή τη στιγμή όταν μία γυναίκα είναι πιθανό να αποβάλει δεν μπορούμε να της προσφέρουμε τίποτα», δήλωσε ο Δρ. Coomarasamy.

«Η θεραπεία δεν θα μπορούσε να δουλέψει σε όλες τις γυναίκες που αποβάλλουν λόγω του ότι υπάρχουν αρκετοί και περίπλοκοι λόγοι που μπορεί να ευθύνονται για μια αποβολή. Μόνο οι γυναίκες με πρόβλημα που σχετίζεται με την προγεστερόνη θα μπορούσαν να ωφεληθούν», πρόσθεσε ο ερευνητής.

«Τα αποτελέσματα από αυτή την έρευνα είναι σημαντικά για τις γυναίκες με ιστορικό αποβολών. Τώρα έχουν μία ελπίδα και επιλογή για αποτελεσματική θεραπεία η οποία θα μπορούσε να σώσει αρκετές ζωές», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ