Οικονομία

Κατατέθηκε η τροπολογία για τη 13η σύνταξη στη Βουλή – Τι προβλέπει

Το απόγευμα της Δευτέρας 13 Μαΐου η κυβέρνηση κατέθεσε στην ολομέλεια της Βουλής την τροπολογία με την οποία θεσπίζεται η 13η σύνταξη.

Η εν λόγω ρύθμιση θα ψηφιστεί αύριο ή το αργότερο την Τετάρτη.

Υπενθυμίζεται ότι το ποσό που θα λάβουν οι δικαιούχοι δεν κατάσχεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη. Η ετήσια κρατική δαπάνη ανέρχεται στα 830 ευρώ.

Όσον αφορά στη 13η σύνταξη, θα καταβληθεί σε περίπου 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους. Πρόκειται για μόνιμη παροχή που θα δίνεται μια φορά κάθε χρόνο και θα αποκλιμακώνεται σε ποσοστό ανάλογα με το ύψος του μικτού ποσού των μηνιαίων αποδοχών των συνταξιούχων.

Ο μηχανισμός που υιοθετήθηκε λειτουργεί υπέρ των χαμηλοσυνταξιούχων, ενώ το δικαιούμενο ποσό υπολογίζεται με βάση τη μεικτή κύρια ή τις μεικτές κύριες συντάξεις που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι με κλιμάκωση 30% – 100%. Ειδικότερα, για συντάξεις έως 500,00 θα δίνεται ισόποση 13η σύνταξη, για συντάξεις από 501 – 600 ευρώ το 70% της σύνταξης, για συντάξεις από 601 – 1000 ευρώ το 50% και για συντάξεις άνω των 1.000, το 30%. Δικαιούχοι είναι 2,52 εκατομμύρια συνταξιούχοι, δηλαδή το σύνολο των συνταξιούχων της χώρας που λαμβάνουν κύρια σύνταξη από τον ΕΦΚΑ. Η επικουρική σύνταξη του ΕΤΕΑΕΠ δεν παίζει ρόλο στη διαμόρφωση του ποσού.

Οι συνταξιούχοι με δύο ή περισσότερες κύριες συντάξεις (για παράδειγμα, μια κύρια σύνταξη γήρατος και μια χηρείας) θα λάβουν το ποσό της 13ης σύνταξης, που αντιστοιχεί στο άθροισμα των μεικτών κύριων συντάξεων που λαμβάνουν. Για παράδειγμα αν μια χήρα λαμβάνει δική της σύνταξη 800 ευρώ και σύνταξη χηρείας 350 εκατ. ευρώ το σύνολο της σύνταξης είναι 1150 ευρώ. Σε αυτήν την περίπτωση θα πάρει 13η σύνταξη 345 ευρώ.

Μειώσεις και στο ΦΠΑ

Σχετικά με το ΦΠΑ, υπάρχουν τρεις παρεμβάσεις που θα ισχύσουν από 1η Ιουνίου. Η πρώτη είναι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%. Η μείωση αυτή θα επηρεάσει τις τιμές των προϊόντων που διαθέτουν οβελιστήρια, πιτσαρίες, αρτοποιεία, εστιατόρια, ταβέρνες, μεζεδοπωλεία,καφετερίες, ζαχαροπλαστεία, σνακ μπαρ, φαστ φουντ, κυλικεία – καντίνες κ.ά.

Επίσης, οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού και του φυσικού αερίου μετατάσσονται από τον μειωμένο συντελεστή του 13% στον υπερμειωμένο του 6%.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ
ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...